ISSN:1792-2674
Φιλοσοφία της Συνδιάσκεψης Πόλης (Δυο Λόγια αρχικά …Σύντομα η αναλυτική παρουσίαση)
Ο Δήμος Πλατανιά, σε συνεργασία με το Επιστημονικό Δίκτυο Εκπαίδευσης Ενηλίκων Κρήτης (Ε.Δ.Ε.Ε.Κ), σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης-Π.Ε Χανίων, το ΜΑΙΧ, το Παν/μιο Κρήτης-ΦΚΣ, το Πολυτεχνείο Κρήτης, τον Ιατρικό Σύλλογο Χανίων, την Παγκρήτια Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων και το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Κρήτης ολοκληρώνουν εξάμηνη Πρωτοβουλία-Σχέδιο Παρέμβασης-Δράσης σχετικά με την ανάδειξη μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς και ειδικότερα “ Κρηνών” του τόπου.
Λόγω της ανάγκης να καταδειχθούν πρωτίστως από πολίτες κι «από τα κάτω» η οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική σημασία της Εκπαίδευσης Ενηλίκων, του Πολιτισμού, του Εθελοντισμού και της Διατομεακής Συνεργασίας στην Κοινότητα τέθηκε σε εφαρμογή ένα Σχέδιο 6μηνου Συμμετοχικού Διαλόγου – Πρόπλασμα Δημοκρατικού Διαλόγου (κι εναλλακτική μορφή διαβούλευσης ) όπου οι ίδιοι οι πολίτες του Δήμου Πλατανιά και των τεσσάρων Δημοτικών Κοινοτήτων του (Πλατανιά, Κολυμβαρίου, Βουκολιών, Μουσούρων) συνεργάστηκαν μεταξύ τους για μια σειρά από θέματα που τους απασχολούν όπως: ο Πολιτισμός-Τουρισμός, η Κοινωνική ανάπτυξη & Συνοχή, η Αλληλεγγύη και η Κοινωνική Συμμετοχή. Με κεντρικό άξονα την ανάδειξη ενός Πολιτιστικού-Περιβαλλοντικού Μονοπατιού που συνδέει Κρήνες της περιοχής ως μνημεία πολιτισμού, όλων των εποχών, ανακαλύφθηκε ουσιαστικά το μέσο για το πλησίασμα πολιτών από διαφορετικές περιοχές του τόπου και δόθηκε η δυνατότητα για συνεύρεση-επικοινωνία, κατανόηση, δόμηση κι αναδόμηση ιδεών απέναντι σε γνώσεις-στάσεις-δεξιότητες/ικανότητες, και τον μετασχηματισμό τους με τρόπο που να συμβάλλουν στην Κοινοτική Ανάπτυξη-Ενδυνάμωση και Συνοχή του τόπου.
Η Συνδιάσκεψη Πόλης του Πλατανιά «Κρήτη-Χανιά: 2018» αποτελεί μία θαυμάσια ευκαιρία για το πάντρεμα της θεωρίας με την πράξη της Κοινοτικής Ενδυνάμωσης, της Διά Βίου Μάθησης και της Εκπαίδευσης Ενηλίκων σε μια τοπική Κοινότητα που επιθυμεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξέλιξή της μέσω του σημαντικότερου πόρου της, αυτού της Κοινωνίας των Πολιτών της.
Σας περιμένουμε για να ανταλλάξουμε ιδέες και πρακτικές αναφορικά με το σχεδιασμό πολιτιστικών και περιβαλλοντικών εργαλείων κοινοτικής εργασίας καθώς και για να κατανοήσουμε νέες προτάσεις τις οποίες θα μπορούμε στη συνέχεια να εφαρμόσουμε στα επιμέρους έργα μας ατομικά ή συλλογικά. Η φετινή Συνδιάσκεψη «Κρήτη-Χανιά 2018» αποτελεί μία ακόμη Ολομέλεια Κοινότητας Μάθησης και Πρακτικής του ΕΔΕΕΚ που απευθύνεται σε Στελέχη Ομάδων και Δομών τα οποία ασχολούνται με την Κοινωνική Πολιτική, τον Πολιτισμό, τον Τουρισμό, την Αυτοδιοίκηση και την Εκπαίδευση-ΔΒΜ και ειδικότερα ενδιαφέρονται για την Eξειδίκευση (specialization), τον αναζωοζωνημένο τόπο (revitalized place), τη βελτιωμένη θέση (enhanced place), τον δημιουργικό τόπο (creative place), την σίγουρη κοινότητα (confident community), την επιχειρηματική και την φιλόξενη κοινότητα (enterprising & welcoming community) και, τέλος, την αλληλέγγυα κοινότητα (solidarity community).
Στο παραπάνω μαθησιακό πλαίσιο πρόκειται να συνεισφέρουν άνθρωποι από διάφορους χώρους με σημαντικές εθνικές κι ευρωπαϊκές εμεπιρίες, όμως και απλοί πολίτες που πρόκειται να καταθέσουν την μοναδικής σημασίας εμπειρία-γνώση της δικής τους κοινότητας. Πρόκειται επί της ουσίας για μία Μαθησιακή Εμπειρία Εμψύχωσης και Διασύνδεσης Δομών και Στελεχών αλλά και απλών Πολιτών μεταξύ τους με απώτερο στόχο την ανάδυση της ανάγκης τους για προσωπική συμμετοχή στην επίλυση των ζητημάτων που τους απασχολούν σε μια Περιφέρεια που Μαθαίνει Δημιουργικά και Διά Βίου. Καλή Αντάμωση!
Για το Συντονιστικό της Συνδιάσκεψης
Η Πρόεδρος
Δρ. Τερεζάκη Χρυσή
……………………………………………………………………………..
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4/5/2018
ΕΠΙΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ-ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ
15.00-17.30: Aναστοχασμός του Προγράμματος «Κρήνες». Κοινή Βιωματική Εκπαίδευση Στελεχών των 4 Ενοτήτων του Δήμου
(Αφορά σε προεγγραφή συμμετεχόντων μελών καθ’ όλη τη διάρκεια του Προγράμματος «ΚΡΗΝΕΣ»)
17.30-18.00 Προσέλευση
ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ
17.30-18.00 Οι πολίτες των τεσσάρων ενοτήτων του Δήμου Πλατανιά ξεναγούν και ξεναγούνται στο εκπαιδευτικό τους έργο «Κρήνες»
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4/5/2018 ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ/ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ/ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ
(Παρουσιάζει. Ε. Φωτοπούλου. Εικαστικός)
18.00 – 18.30 Χαιρετισμοί
18.30 – 18.45 Έναρξη Συνδιάσκεψης (Πολιτιστικό στιγμιότυπο των τεσσάρων δημοτικών ενοτήτων του Δ. Πλατανιά)
Α ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ
(Προεδρεύουν. Δρ. Zορμπάς Κ., Διευθυντής ΟΑΚ, Zομπανάκη, Κ., Προϊσταμένη Διά Βίου Μάθησης Πολιτισμού & Αθλητισμού Περιφερειακής Ενότητας Χανίων)
18.45 – 19.00 ΄Περιφερειακή Ενότητα Χανίων (Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Βουλγαράκης, Α.): Πρόγραμμα «Κρήτη-Ευρώπη 2018-2021: το Δημιουργικό Νησί που Μαθαίνει Διά Βίου». Το πιλοτικό ‘Δίκτυο Δήμων που Μαθαίνουν της Κρήτης για το Παγκόσμιο Δίκτυο της UNESCO’.
19.00 – 19.15 Δήμος Πλατανιά (Δήμαρχος, κ. Μαλανδράκης, Ι.): Το Πρόγραμμα ‘ΚΡΗΝΕΣ’ μια «από τα κάτω» προσπάθεια ανάδειξης της πολιτιστικής ταυτότητας του τόπου για την ανάπτυξη της τοπικής κοινότητας.
19.15 – 19.30 ΕΔΕΕΚ (Δρ. Τερεζάκη, Χ., Συντονίστρια ΕΔΕΕΚ και Συνεργάτες: Ζωιδάκη, Ε, Κανδαράκης, Γ., Μιχαήλ, Μ., Χαριστού, Σ., Διευκολυντές Κοινότητας ΕΔΕΕΚ). Το Πρόγραμμα ‘ΚΡΗΝΕΣ’: Ένα Πολιτιστικό, Περιβαλλοντικό και Κοινωνικό Δίκτυο-Μονοπάτι ζωής (Από τη Θεωρία στην Πράξη)
19.30 – 19.45 ΟΑΚ (Δρ. Zορμπάς Κ., Διευθυντής ΟΑΚ) Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης, ένα παράδειγμα εναλλακτικού-Συνεδριακού Τουρισμού και τοπικής ανάπτυξης.
19.45 – 20.00 Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (Γωγώ Πιλιγκότση, Οικονομολόγος Περιβάλλοντος, MSc Υπεύθυνη Επικοινωνίας/Ενημέρωσης NATURA 2000 Value Crete Πανεπιστήμιο Κρήτης-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης). Υπηρεσίες Οικοσυστημάτων και οι προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου ως ευκαιρία για εναλλακτική στρατηγική και αειφόρα ανάπτυξη.
20.00-20.15 ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΚΟΙΝΟ
20.15-21.15 Η Παράσταση των Πολιτών
«Το Προξενιό τση πηγάδας…» Από τους συμμετέχοντες του Προγράμματος «Κρήνες» της Δημοτικής Ενότητας Βουκολιών.
21.15 – 22.00 Μπουφές κι ένα ποτήρι κρασί με τα παιδιά από τα ‘ΜΕSK_LA’!
(Με την ευγενική συνδρομή της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, του Κτήματος «Λουπάκη» και του αναδυόμενου μουσικού συγκροτήματος νέων από τα ΜΕΣΚΛΑ. Εμψύχωση: Γ. Δημητρουλάκης, Μάνος Στυλιανουδάκης κιθάρα, Νίκος Στυλιανουδάκης, λαούτο, Φουντεδάκης Παντελής λύρα)
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
ΣΑΒΒΑΤΟ 5/5/2018 ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ & Η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΣΗΣ ΣΕ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ
09.30-10.00: Πολιτιστικό Καλωσόρισμα-πρωινό στο χωριό Βατόλακος (Πολιτιστικός Σύλλογος ‘Αναγέννηση’)
10.00-12.00 Περιπατητική Διαδρομή – Το Μονοπάτι μας στην Δημοτική Ενότητα Μουσούρων (Πολιτιστικοί Σύλλογοι Ενότητας Μουσούρων, ΠΕΠΣΥ, ΕΔΕΕΚ)
12.00-13.00 Στο Χωριό … (Πολιτιστικός Σύλλογος Αναγέννηση)
13.30-17.15 ΔΙΑΚΟΠΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ
16.45 -17.15 Προσέλευση
Β ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ: ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
(Προεδρεύουν. Καλαϊτζάκης Γ. Αντιδήμαρχος Πλατανιά, Καραβιτάκης Ν., Πρόεδρος Δικτύου οινοποιών Χανίων)
17.15 – 17.30 Aσημίνα Ε. (Ψυχοθεραπεύτρια) Κοινοτισμός κι Εθελοντισμός
17.30 – 17.45 Αβαράκη Ι. κ.ά Πολιτιστικός Σύλλογος Βατόλακου. ‘Ο Περίπατος της Τέχνης’ στον Βατόλακο
17.45 – 18.00 Βεργεράκης, Λ., (Αρχιτέκτονας Μηχανικός), Ψαράκης Κ. (Αρχαιολόγος). Πρόγραμμα Κρήνες: Αρχαιολόγος κι Αρχιτέκτονας, Εκπαιδευτές και Δήμος … Μαζί χέρι με χέρι για την εξασφάλιση μιας τεχνικής Μελέτης
18.00 – 18.15 Μαρινάκης M. (Τουριστικός Πράκτορας ‘TUI’). Οι προοπτικές ανάπτυξης του τόπου μέσα από το κυρίαρχο τουριστικό πρότυπο
18.15 – 18.30 Καραβιτάκης Ν. (Πρόεδρος Δικτύου οινοποιών Χανίων). Αγροτικός τομέας και Πολιτισμός για την τόνωση της τοπικής οικονομίας και ανάπτυξης
18.30 – 18.45 ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΚΟΙΝΟ
Γ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
(Προεδρεύουν. Κουράκη, Τ., Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Χανίων, Δρ. Σκουλά, Μ., Βιολόγος-Βοτανικός, Έφορος Πολιτιστικής Κληρονομιάς Λυκείου Ελληνίδων Χανίων)
18.45-19.00 Δρ. Σκουλά, Μ., Βιολόγος-Βοτανικός, Έφορος Άυλης Κληρονομιάς Λυκείου Ελληνίδων Χανίων (επιλογή Έδρα UNESCO). Προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Αναζήτηση της προφορικής γνώσης. Ο ρόλος του Λυκείου Ελληνίδων Χανίων.
19.00-19.15 Κουτσουπάκη, Σ., Πρόεδρος Ελληνο-Γαλικού Συλλόγου Χανίων. Οι γαλλικές Φοντάνες μέσα από την ιστορία και τη λογοτεχνία.
19.15-19.30 Παπαδάκη, Ε. (M.A in Applied Linguistics, Εκπρόσωπος του Συλλόγου Φίλων της Ιταλίας Χανίων). Regio Emilia: Ένα Παράδειγμα διεπιστημονικής Συνεργασίας κι Εκπαίδευσης.
19.30-19.45 Δρ. Φουρναράκη Χ. (Βιολόγος-Βοτανικός Μεσογειακού, Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων-ΜΑΙΧ). Εναλλακτικές σκέψεις και προτάσεις για τις Αναδυόμενες – Νέες Περιπατητικές Διαδρομές του Δήμου Πλατανιά.
19.45-20.00 Σφακιανάκη Μ. (Yπεύθυνη ΚΠΕ Αρχανών). Το ΚΠΕ ως δυνατότητα ανάπτυξης μιας τοπικής κοινότητας.
20.00-20.15 ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΚΟΙΝΟ
Δ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ: ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
(Προεδρεύουν. Μιχελογιάννης, Δ., Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Κρήτης, Δρ. Μωραϊτη, Ε., πρ. Διδάσκουσα Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών /ΑΣΚΤ)
20.15 – 20.30 Κουρής Γ. (Γενικός Γραμματέας Δήμου Πλατανιά. Κοινωνικός-Πολιτικός Επιστήμων, B.A., M.P.Adm). “e-Εργαλεία Συμμετοχικής Διακυβέρνησης & Διαβούλευσης στο Δήμο Πλατανιά”
20.30 – 20.45 Μιχελογιάννης, Δ., Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Κρήτης- Νομικός Περιβάλλοντος, “Η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση της Περιφέρειας Κρήτης για τις περιοχές UNESCO: Μία δυναμική προσέγγιση για την αποκεντρωμένη ανάπτυξη.
20.45 – 21.00 Δρ. Μωραϊτη, Ε., (πρ. Διδάσκουσα Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών /ΑΣΚΤ) – Δρ. Τερεζάκη , Χ., (Συντονίστρια ΕΔΕΕΚ). “Η Φωλιά: Μια Ευρωπαϊκή Εμπειρία εν δυνάμει δυνατότητα Διατομεακής Συνεργασίας-Συνοχής κι Ανάπτυξης στο Δήμο μας”
21.00 – 21.15 Βίτσας, Α., (Δήμαρχος Σαμοθράκης). Η Τέχνη της σύνθεσης των παραγωγικών δυνάμεων για την επίλυση των ζητημάτων της Κοινότητας
21.15 – 21.30. Μαλανδράκης, Γ., (Δήμαρχος Πλατανιά). Διαδημοτική Συνεργασία: Τόσο μακριά κι όμως τόσο κοντά! Ίδια προβλήματα κοινές λύσεις. Γιατί οι τόποι είναι οι άνθρωποί τους.
21.30-21.45 ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΥΛΕΙΟ ΧΩΡΟ. 21.45-22.45: ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ – ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΒΡΑΔΙΑΣ
(Παρουσίαση. Ε. Φωτοπούλου. Εικαστικός)
21.45-22.15 Από τις Κρήνες του τόπου στις Φοντάνες του Κόσμου. Μία κοινωνική διαδρομή πολιτών των 4 δημοτικών ενοτήτων του Δ. Πλατανιά μέσα από την τέχνη της Πολιτειότητας & του Ενδύματος
ΕΔΕΕΚ-Συντονισμένη Πολυθεματική Συνεργασία Φορέων. Εκπρόσωποι Συντονιστικής Ομάδας: Αγιασμενάκη, Ε. (Λαογραφικός Όμιλος Χανίων/ΛΟΧ), Μανωλικάκης, Λ. (Σκηνοθέτης, ΔΗΠΕΘΕΚ), – Κουράκη, Τ. (Πρόεδρος Λυκείου Ελληνίδων Χανίων), Παπαδουλάκη, Μ (Σκηνική Ενδυματολόγος, Καλλιτεχνική Υπεύθυνη ‘YOU Create Art’), Φωτοπούλου, Ε. (Εικαστικός), οι Εμψυχωτές Κοινότητας του ΕΔΕΕΚ: Τερεζάκη, Χ., Ζωιδάκη, Ε., Κανδαράκης, Γ., Μιχαήλ, Μ., Χαριστού, Σ.
Κλείσιμο βραδιάς
22.15 – 22.45 Mπουφές κι ένα ποτήρι κρασί με πολύ αγάπη !!!
Με την ευγενική προσφορά του Δήμου Πλατανιά & του Κτήματος «Λουπάκη» !!!»
………………………………………………………………………………………………………………….
ΚΥΡΙΑΚΗ 6/6/2018 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΖΩΗΣ – ΑΥΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
10.00 -10.30 Προσέλευση
Ε ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ
(Προεδρεύει. Σημαντηράκης, Π., Πρόεδρος Ν.Π Δ.Δ Δήμου Πλατανιά, Μιχαήλ, Μ, Γραμματέας του ΕΔΕΕΚ, Γιακουμάκης, Ι, Μέλος ΔΣ της ΠΕΠΣΥ)
10.30-11.30 Στρογγυλή τράπεζα Πολιτών-Εκπροσώπων Δημοτικών Ενοτήτων Δ. Πλατανιά: «Κρήνες: Ο Λόγος στους Πολίτες-Πώς ξεκινήσαμε και πώς φτάσαμε έως εδώ …»
11.30-12.30 Στρογγυλή τράπεζα Εθελοντών Συνεντευκτών του Προγράμματος Κρήνες. (Ζωιδάκη, Ε., Κανδαράκης, Γ., Μιχαήλ, Μ., Χαριστού, Σ.). «Βιογραφικές Αφηγήσεις Πολιτών Δήμου Πλατανιά: Μια πρόκληση…Μαθήματα Ζωής’»
12.30-13.00 Τραπέζι Διαλόγου ‘εν δυνάμει ενηλίκων’ και των δασκάλων-διευκολυντών τους
Υιοθετώ μία ξεχασμένη Κρήνη, ένα χωριό … γιατί;
- 3Ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων: Αναστασία Καστρινάκη & Βασιλική Πρασάκη (εκπαιδευτικοί) με μαθητές της Ε τάξης
13.00-13.30 Τραπέζι Διαλόγου ενηλίκων εκπαιδευόμενων και των διευκολυντών των Σχολείων ΕΠΑΛ & ΣΔΕ του Δήμου Πλατανιά
Δραστηριοποιούμαι για την ανάδειξη μιας ξεχασμένης Κρήνης, ενός χωριού … γιατί; - Εσπερινό ΕΠΑΛ Πλατανιά: Μαρία Μαλανδράκη (εκπαιδευτικός) με ενήλικες εκπαιδευόμενους
- ΣΔΕ Χανίων: Δρ. Αναστασία Μακράτζη (εκπαιδευτικός) με ενήλικες εκπαιδευόμενους
13.45-14.15 ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ
Συμπεράσματα Συνδιάσκεψης. Μαλανδράκης, Γ. (Δήμαρχος Πλατανιά), Τερεζάκη, Χ., (Συντονίστρια ΕΔΕΕΚ), Ζορμπάς, Κ., (Διευθυντής ΟΑΚ), Κουνελάκης, Σ., (Πρόεδρος ΠΕΠΣΥ)
14.15-15.30 Γεύμα Πολιτών στην ΟΑΚ
Με την ευγενική συνεισφορά της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης (ΟΑΚ)