Δημοσιεύματα
ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ «ΜΕΓΑΛΕΣ ΙΔΕΕΣ» … ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ [εφημ. ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, 30/6/2012]
(Με αφορμή το βιωματικό σεμινάριο ενήλικης εκπαίδευσης του Επιστημονικού Δικτύου Εκπαίδευσης Ενηλίκων Κρήτης (ΕΔΕΕΚ) και του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος. Κ. Βενιζέλος)
Γράφουν οι: Χαρά Ανδρεάδου-Ρία Μαρκουλάκη-Χρύσα Τερεζάκη
ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ …
Λοιπόν τι λέτε; Υπάρχουν ηγέτες στις μέρες μας, στη γειτονιά, στο σχολείο, στον πολιτιστικό σύλλογο, στο συνδικάτο, στην περιβαλλοντική οργάνωση; Μήπως ο καθένας μας εάν πρωτίστως είναι ενεργός πολίτης είναι κι εν δυνάμει ‘ηγέτης’ και δεν το έχει συνειδητοποιήσει;
Το βιβλίο ενός έλληνα πολιτικού κάνει λόγο για το πώς μπορεί να εντοπιστεί ένας ηγέτης που κρύβεται ανάμεσά μας (http://cretaadulteduc.gr/blog/?p=342). Ας παρακολουθήσουμε τον επαγωγικό του συλλογισμό:
“«Ξεχάστε τους λίγους κι εκλεκτούς. Ένας στους εκατό πολίτες έχει αντικειμενικά να προσόντα να είναι φυσικός ηγέτης σ’ έναν χώρο, σ’ ένα επίπεδο, από το χαμηλότερο ως το ψηλότερο. Ένας στους χίλιους μπορεί θεωρητικά να είναι ηγετικό στέλεχος υψηλής κλάσης. […] Δηλαδή στην Ελλάδα διαθέτουμε 11.000 πιθανούς ηγέτες πρώτης κλάσης και 110.000 για ηγετικούς ρόλους όλων των επιπέδων. […] ξέρετε ότι κάνω κάθε χρόνο δεκάδες ομιλίες και διαλέξεις σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ εκεί μέσα το ποσοστό που πιάνει τουλάχιστον τη βάση για έναν ηγετικό ρόλο με κριτήριο τους δείκτες ευφυΐας του IQ είναι κοντά στο 100%. Έλα όμως που δεν φτάνει του τεστ του IQ για να εκτιμήσουμε αν κάποιος πιάνει τη βάση προκειμένου να αναπτύξει ηγετικές ικανότητες. Ας φανταστούμε λοιπόν μαζί ένα συμπληρωματικό τεστ. Πρώτη ερώτηση: «Ποιοι από σας θέλουν να παίξουν έναν ηγετικό ρόλο στο χώρο τους, στην κοινωνία, στην πολιτική» αρκετοί θα πουν ανοικτά ή εσωτερικά: «Άσε μας, ρε φίλε». Είναι οι απρόθυμοι. Δεν θέλουν να αναλάβουν την ευθύνη των άλλων. […]Δεύτερη ερώτηση: «Πόσοι από σας πιστεύουν ότι μπορούν να επηρεάσουν τον κόσμο γύρω τους, να μιλήσουν εκ μέρους του, να τον εκπροσωπήσουν;» Τρίτη ερώτηση: «όσοι νομίζουν ότι μπορούν να σηκώσουν το βάρος μιας απόφασης να κάνουν ένα βήμα μπροστά». Τέταρτη ερώτηση: «Πόσοι μπορείτε να περάσετε σε δράση με υπολογίσιμο ρίσκο;» Πέμπτη ερώτηση: Πόσοι έχετε διαπιστώσει ότι αντέχετε να ενεργείτε υπό πίεση σε συνθήκες στρες και δεν τα χάνετε σε δύσκολες καταστάσεις;» Έκτη ερώτηση: «Πόσοι είστε διατεθειμένοι να αφιερωθείτε σε μία δια βίου μάθηση στην πολιτική, με την ευρεία έννοια, σε συνδυασμό με την καριέρα σας στο ιδιαίτερο επάγγελμά σας; […] Στο τέλος λοιπόν αυτού του φανταστικού τεστ ο αριθμός των εν δυνάμει ηγετών θα έχει περιοριστεί, αλλά θα εξακολουθεί να είναι σημαντικός.»” (Ανδρουλάκης,, Μ., 2005, 44-45)
Η ευρωπαϊκή διάσταση του «Πολίτη» δημοσιεύεται για πρώτη φορά το 1998 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο κείμενο Education and active citizenship in the European Union , αναδεικνύοντας τις τέσσερις βασικές διαστάσεις της ιδιότητας του «πολίτη» (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 2000, σ. 5, 9 και 11, Κυριάκης-Τερεζάκη, 2012):
- τη νομική διάσταση, δηλαδή ένα δίκτυο πολιτειακών, κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων,
- τη συναισθηματική διάσταση, υπό την έννοια της κοινωνικής ένταξης και συνοχής, και η οποία επίσης συναρθρώνεται με θέματα αξιών και ταυτότητας,
- τη γνωστική διάσταση, που συνδέεται με θέματα πληροφόρησης και γνώσης και
- την πρακτική διάσταση, δηλαδή η δραστηριοποίηση και η συμμετοχή στα κοινά.
Ωστόσο, ποιο είναι το ηθικό ανάστημα ενός μεγάλου ηγέτη και πώς αυτό μπορεί να καθορίζει το «όραμα» και το «έργο» του; Για την απάντηση στο ερώτημα αυτό μπορεί κανείς να ανατρέξει σε ποικίλες ιστορικές πηγές και σε μεγάλους ηγέτες, ωστόσο εδώ σκιαγραφείται ένα απόσπασμα από την ομιλία του ντόπιου ηγέτη Ελ. Βενιζέλου προς τα μέλη της «Φιλελεύθερης Νεολαίας» στις 18/02/1929:
«Τα ανθρώπινα πράγματα, είναι τοιάτα, ώστε κανείς ποτέ δεν ημπορεί να επιτύχη απολύτως εκείνο, το οποίο επιδιώκει. Πρέπει να έχει μπροστά του ένα μεγάλο ιδανικόν και να κυττάζη να πλησιάζη καθ’ ημέραν όσον ημπορεί περισσότερο προς αυτό. […] Μη βιάζεσθε να φθάσετε. Ή ορθότερον τρέχετε όσον θέλετε, όπως ταχύτερον φθάσετε εις τον σκοπόν σας, προσέχοντες μόνον να μη σκοντάψετε, αλλά μη αδιαφορείτε ποτέ δια τα μέσα, που θα σας οδηγήσουν εις την επιτυχίαν. […] η πολιτική της τιμιότητος εις τον καθ’ημέραν βίον, σταθερώς εφαρμοζόμενη, δεν οδηγεί μόνον ασφαλέστερον, αν όχι ταχύτερον, εις την επιτυχίαν, αλλά και αυξάνει καταπληκτικώς την ηθικήν απόλαυσιν, ην παρέχει η επιτυχία. Αγαπάτε εξάλλου το έργον εις το οποίον επεδόθητε με όλην την δύναμιν της ψυχής σας, αφοσιωθείτε εις αυτό και εκτελείτε το με αγάπην και επιμέλειαν.» Πηγή: Εφημερίς «Ε, Κ. Βενιζέλος, Ελεύθερον Βήμα», 18/02/1929
… ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ
Η σύμπραξη του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος» και του Επιστημονικού Δικτύου Εκπαίδευσης Ενηλίκων Κρήτης που έλαβε χώρα την Τρίτη 5 Ιουνίου 2012 και ώρα 18.00-21.00 μ.μ. στο κτίριο των Διοικητικών & Επιστημονικών Υπηρεσιών του Ιδρύματος (Χαλέπα, Χανιά) απευθύνθηκε σε εικοσιοκτώ (28) εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού και σε δύο ομάδες ενήλικων εκπαιδευόμενων του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Χανίων (28 άτομα).
Το σεμινάριο οργανώθηκε στο ευρύτερο θεωρητικό πλαίσιο των διαστάσεων της έννοιας της πολιτειότητας-ηγεσίας, όπως αυτή αναπτύχθηκε στο θεωρητικό μέρος του παρόντος άρθρου, με σκοπό οι εκπαιδευόμενοι να απεκδυθούν τους οικείους ρόλους τους ως μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας (εκπαιδευτικοί και μαθητές), να συνειδητοποιήσουν τον «ενεργό πολίτη» και τον «εν δυνάμει ηγέτη» που κρύβουν μέσα τους, και να αντιληφθούν την ικανότητά τους στην ανάληψη δράσης ως συνεργαζόμενα/ενεργά μέλη των ομάδων πρωτοβουλίας στις οποίες συμμετέχουν.
Ας δούμε όμως πώς προσήλθαν οι εκπαιδευόμενοι και, συγκεκριμένα, κάποια από τα χαρακτηριστικά και τις προσδοκίες των μελών των δύο ομάδων:
«Από το σεμινάριο προσδοκώ να μάθω, να περάσω καλά, να αποχωρήσω γεμάτος (ιδέες που θα μπορώ να αξιοποιήσω στην τάξη) [Enrico Berlingner], περιμένω από το σεμινάριο να εμπλουτίσω τους τρόπους επικοινωνίας με τους γύρω μου και τους μαθητές μου [ο προβληματισμένος], να συναντήσω ανθρώπους που πιστεύουν στο αύριο και που θέλουν να προσπαθούν να αλλάξουν το σήμερα…φεύγοντας θα ήθελα να νιώσω προβληματισμένος κι αισιόδοξος [τι περιμένω;], ευκαιρία για αναστοχασμό πάνω σε προβληματισμούς που με απασχολούν εδώ και καιρό.. [γκρινιάρης], εμπλουτισμός της δεξιότητας του να ζεις ως πολίτης που αναγνωρίζει τις ευθύνες του και μπορεί να συμμετέχει ενεργά στην καθημερινότητά του [μυγδαλίτσα], προσδοκώ να υπηρετώ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το κοινωνικό σύνολο [Μάγια], θέλω να μάθω να προσεγγίζω σε βαθύτερο επίπεδο τους ανθρώπους και τους εκπαιδευόμενους [πικροδάφνη], σε χαλεπούς καιρούς το να διαβάζεις τον τίτλο «ενεργοί πολίτες και μεγάλες ιδέες» είναι πρόκληση…οι προσδοκίες πολλές οι τρεις ώρες λίγες. Το φαινόμενο της ιδιότητας του πολίτη έχει πολλές μορφές κι εκφάνσεις; Ποια η σχέση του με την ανάπτυξη της ελευθερίας, της παιδείας και το είδος της πολιτείας; Ζητούνται απαντήσεις ή έστω ένας γόνιμος προβληματισμός [ο γιος της βροχής], πώς οι μεγάλες ιδέες άραγε μπορούν να σταθούν στην εποχή μας; [περίεργη], κλπ ‘»
Στη συνέχεια, μέσα από την τεχνική του διαλόγου και τη δυναμική της ομάδας, τον αναστοχασμό κι άλλες ενεργητικές τεχνικές της Εκπαίδευσης Ενηλίκων οι συμμετέχοντες έλυσαν τη σιωπή τους κι εξέφρασαν με μοναδικά αυθεντικό τρόπο τις εμπειρίες, τα συναισθήματα και τις προστάσεις τους σχετικά με δικές τους πρωτοβουλίες και την ανάληψη ευθυνών (στο παρελθόν, στο παρόν, στο μέλλον).
Ας δούμε όμως, σε μία φράση, κάποιες από τις δώδεκα προτάσεις ‘ενεργών πολιτών ως εν δυνάμει ηγετών’ που αναμετρήθηκαν στην ολομέλεια των συμμετεχόντων, με επικρατούσα εκείνην της ομάδας «ΑΝΕΜΟΣ». Οι ιδέες αυτές, στο εξής, αποτελούν τις πρώτες ηχογραφημένες μαρτυρίες ανώνυμων ενεργών πολιτών, ανθρώπων που τόλμησαν να κάνουν το ‘βήμα μπροστά’, απέκτησαν φωνή και συνειδητά -από το βήμα του Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος»- συναίνεσαν στην ανακοίνωση των απόψεών τους στον τοπικό τύπο:
- ΟΜΑΔΑ «ΠΟΛΥΦΗΜΟΣ»: «Το πρόβλημα των αδέσποτων σκύλων – Πρόταση: Η δημιουργία ενός χώρου στέγασης, φροντίδας και προώθησης για υιοθέτηση ζώων!»
- ΟΜΑΔΑ «ΟΙ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ»: Η ανακαίνιση της κατοικίας της Βαρόνης Σβάρτς. Πρόταση: Το νέο κτίσμα θα λειτουργήσει ως βιβλιοθήκη και πνευματικός πολυχώρος, χώρος έκφρασης και δημιουργίας!»
- ΟΜΑΔΑ «ΓΥΠΑΣ»: «Δεντροφύτευση! Πρασινίζοντας την πόλη μας κάνουμε πιο όμορφη τη ζωή των παιδιών μας! Ελάτε μαζί μας!!! »
- ΟΜΑΔΑ «ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΠΩΝΥΜΟΥΣ-ΑΝΤΙ ΑΝΩΝΥΜΟΥΣ»: «‘Η πληροφορία είναι δύναμη!’. Δώστε μας παντού ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο. Διεκδικήστε ελεύθερο διαδίκτυο υπογράφοντας στα κατά τόπους ‘καφέ’!»
- ΟΜΑΔΑ «ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΕΣ»: « Τέλος στον οδικό Μινώταυρο (ΒΟΑΚ)! »
- ΟΜΑΔΑ «ΑΝΕΜΟΣ» (νικητές): Καλησπέρα σας! Είμαι ο Αντώνης, εκπροσωπώ την ομάδα «Άνεμος», η οποία αποτελείται από τέσσερα άτομα, μαθητές του ΣΔΕ Χανίων. Σαν θέμα αποφασίσαμε να σας αναπτύξουμε το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας. Αγαπητοί συμπολίτες μας, ως ενεργοί πολίτες αποφασίσαμε ότι θα θέλαμε να συνεχιστεί η λειτουργία του Γυμνασίου Δεύτερης Ευκαιρίας κι ακόμα θα θέλαμε την ενεργοποίηση του Λυκείου Δεύτερης Ευκαιρίας. Γι’ αυτό ζητάμε τη στήριξη και τη βοήθειά σας. Για όσους δεν ξέρουν, θα ήθελα να σας αναφέρω μερικά από τα χαρακτηριστικά του σχολείου. Ακούστε τα και αποφασίστε αν θα μας βοηθήσετε. Μερικά από τα χαρακτηριστικά είναι η ομαδικότητα, η ευκαιρία μάθησης, η διερεύνηση σκέψεων, απόψεων και ιδεών και ο εμπλουτισμός γνώσεων. Γι’ αυτό σάς καλούμε να στηρίξετε, με όποια ενέργεια μπορείτε, την ιδέα και την απόφασή μας. Ελάτε μαζί μας! Στηρίξτε μας! Ευχαριστούμε! [ακούγονται χειροκροτήματα]
•
Hχογραφημένες Δηλώσεις της ομάδας «Άνεμος» μετά την πρωτιά…
[Μιλάει ο Αντώνης] Το μόνο που θέλουμε να πούμε ως ομάδα είναι «Ευχαριστούμε που μας στηρίξατε. Η ιδέα μας πραγματικά αξίζει. Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας πραγματικά αξίζει και μπορώ να το πω με σιγουριά γιατί έχω πάει και στο νυχτερινό Γυμνάσιο. Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας δίνει πολύ περισσότερες δυνατότητες στα ενήλικα άτομα, λειτουργεί με έναν πολύ διαφορετικό τρόπο, πολύ πιο… θέλω να πω ότι τραβάει τον ενήλικα πιο καλά, του δίνει δυνατότητες, του δίνει ιδέες. Εεε, αυτά!» [ακούγονται χειροκροτήματα του κοινού] «Και πάλι ευχαριστώ! Ευελπιστώ και στη λειτουργία του Λυκείου Δεύτερης Ευκαιρίας, που πιστεύω ότι θα είναι κάτι πολύ δυνατό για την πόλη μας. Πιστεύω ότι θα υπάρχει ανταπόκριση από πολλά άτομα γιατί πραγματικά το αξίζετε» [απευθυνόμενος προς τους καθηγητές/τις καθηγήτριες του ΣΔΕ, που παρακολουθούν].
Στο βιβλίο αναμνήσεων-ημερολόγιο της πρώτης παρέμβασης ενήλικης εκπαίδευσης στο χώρο του Ιδρύματος και μέσω του αναστοχαστικού διαλόγου μεταξύ των συμμετεχόντων μπορεί κανείς να διακρίνει τη συνειδητοποίηση του πόσο μακρύ δρόμο έχουν να διανύσουν άνθρωποι και πολιτισμικοί χώροι προς την κατεύθυνση της γνήσια Δημοκρατικής κι Απελευθερωτικής Αγωγής. Μιας Κριτικής Επικοινωνιακής Αγωγής που συν-κινεί και συμπαρασύρει το σύνολο των πολιτών της τοπικής κοινότητας στη δημιουργία Δικτύων Συνεργασίας για την αποδόμηση όσων, πλέον, δεν συν-κινούν, καθώς επίσης και την αναδόμηση ενός νέου κόσμου που στηρίζεται στις Μεγάλες Ιδέες των Ανθρώπων του!
- Στην αρχή το σεμινάριο ενηλίκων μου φάνηκε ως παιχνίδι και με ξάφνιασε, όμως μετά και με τρόπο φυσικό κατέληξε σε ένα πολύ ποιοτικό κι ευχάριστο και γνήσια βιωματικό σεμινάριο ενηλίκων.
- Συγχαρητήρια για την επιλογή του θέματος! Πραγματικά η επιλογή των επιμέρους σημείων κλειδιών που επιλέχτηκαν ήταν πολύ καλή.
- Εκείνο το ‘επάνω κάτω’ στο αρχικό θεατρικό παιχνίδι …άραγε γιατί; Προσοχή γιατί αυτές τις ημέρες ανακαλούμε το ‘εγέρθητει’ εμείς οι ενήλικες …
- Θέλω να μοιραστώ μαζί σας ένα συναίσθημα σε όρους διδακτικο-μεθοδολογικούς… σας ευχαριστώ πολύ που για πρώτη φορά εσείς με διδάξατε για την εξελικτικότητα του διαλόγου και της ομάδας ως μεθόδους διδασκαλίας.
- Το τέλος του σεμιναρίου αποκάλυψε την ‘προστιθέμενη αξία’ του… ότι δηλαδή μπορεί να φύγει από τα όρια του Ιδρύματος και μέσα από ιδέες σαν κι αυτές που γεννήθηκαν εδώ να γεννηθεί κάτι καινούριο…!
- Πρόκειται για μια δράση που αξίζει όλοι να την κοινωνήσουμε!
Ένα τεράστιο ‘ΜΠΡΑΒΟ’ κι ένα μεγάλο ‘ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ’ στους: «α/ θετικοί, αθάνατοι/ες αγωνιστές/τριες, ανακαινιστές του παρελθόντος, άνεμος, άτλαντας, γαρδένιες και κρίνος, επώνυμους, μάθε παιδί μου γράμματα, Μπαμπινιώτης, οραματιστές, Πολύφημος, ριζοσπάστης» από τις εκπαιδεύτριες του σεμιναρίου -μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Συντονισμού των Δράσεων (ΚΕΣΔ) του Επιστημονικού Δικτύου Εκπαίδευσης Ενηλίκων Κρήτης (ΕΔΕΕΚ)- κι ένα ‘ΧΩΡΙΣ ΕΣΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΑΜΕ’ στις συνεργάτιδες του Εθνικού Ιδρύματος, γιατί μαζί ως μια Ομάδα Δράσης Ενεργών Πολιτών προχωρήσαμε μακρύτερα … τη σκέψη μας/τις ιδέες μας για ‘την ενήλικη εκπαίδευση’, ‘την ενδυνάμωση’, ‘τη δημιουργία-απελευθέρωση’ στην πόλη μας και στη ζωή μας …
Ομάδα Δράσης των δύο φορέων
- Ανδρεάδου Χαρίκλεια: Εκπαιδευτικός/εκπαιδεύτρια ενηλίκων (MSc)-Μουσειοπαιδαγωγός (σήμερα: Σχολική Σύμβουλος 3ης Περιφέρειας Χανίων), Μέλος ΚΕΣΔ-ΕΔΕΕΚ
- Μαρκουλάκη Ρία: Μουσειοπαιδαγωγός, (σήμερα: Μουσειοπαιδαγωγός του Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ε. Βενιζέλος»), Μέλος ΚΕΣΔ-ΕΔΕΕΚ
- Τερεζάκη Χρύσα: Εκπαιδευτικός-εκπαιδεύτρια ενηλίκων (Διδάκτορας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στην Εκπαίδευση Ενηλίκων), Κοινωνικός Επιστήμονας, Εμψυχώτρια του «Θεάτρου της Ημέρας» (σήμερα: Διευθύντρια του 13ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων), Μέλος ΚΕΣΔ και Συντονίστρια του ΕΔΕΕΚ
- Αργυρώ Βατσάκη: Υπεύθυνη Ερευνητικών Προγραμμάτων Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”
- Αριστέα Ξανθουδάκη και Μαρία Κατσουλάκη: Γραμματειακή υποστήριξη, Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”
………………………………………………………………………
Η εφημερίδα Χανιώτικα Νέα με αφορμή την ανακοίνωση ίδρυσης του Επιστημονικου Δικτύου Εκπαίδευσης Ενηλίκων στην Κρήτη έγραψε τα εξής (Γιαννουλάκη Τριανταφυλλιά-Εκπαιδευτικός, 13/4/09, σ.28): “ΕΔΕΕΚ Μια εκπαιδευτική και πολιτισμική παρέμβαση για την ανάπτυξη και τη συνοχή της τοπικής κοινότητας”
«Όσο πιο ενεργητική στάση παίρνουν οι άνθρωποι για την εξερεύνηση της πραγματικότητάς τους τόσο περισσότερο εμβαθύνουν την κριτική γνώση τους γι’ αυτήν και γίνονται κάτοχοί της. Δε διστάζουν, δε, να την αλλάξουν αν δεν τους ικανοποιεί…»
(Freire, P., 1976)
Με τα παραπάνω λόγια άνοιξε την ομιλία της η κ Χ. Γ. Τερεζάκη Πρόεδρος του Επιστημονικού Δικτύου Εκπαίδευσης Ενηλίκων Κρήτης στην εναρκτήρια επιστημονική συνάντηση που διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Επιστημονική Ένωση Εκπαίδευσης Ενηλίκων την προηγούμενη Παρασκευή 3/4/2009 στο MAICH. Στη συνάντηση όπου παρευρέθησαν εκπαιδευτές ενηλίκων και εκπαιδευτικοί, από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης, η κ Τερεζάκη επιχειρώντας να αναδείξει τη συμβολή του Επιστημονικού Δικτύου Κρήτης στην ανάπτυξη και στην εξειδίκευση των στελεχών του τόπου υπογράμμισε ότι, εάν «εγγράμματος» στις μέρες μας θεωρείται εκείνος που:
«…μπορεί να παρουσιάζει τα αποτελέσματα μιας συνάντησης, να συντάσσει την ανακοίνωση μιας υπηρεσίας, να επιχειρηματολογεί, να οργανώνει τα θέματα μιας ομάδας εργασίας, να καταγράφει και να συνθέτει απόψεις που διατυπώθηκαν σε αυτήν, να αναζητά και να αξιοποιεί πληροφορίες σε μια δραστηριότητα, να επικοινωνεί με τα νέα μέσα (HY), να οργανώνει/συμμετέχει σε μια κοινωνική δραστηριότητα-πολιτισμικό γεγονός, να καλλιεργεί τα προσωπικά του ενδιαφέροντα, να μπορεί να επιλύει προβλήματα, να διαπραγματεύεται και τέλος να λαμβάνει αποφάσεις …»
τότε δεν μπορεί παρά το γεγονός να αφορά τους εκπαιδευτικούς σκοπούς και στόχους στις αίθουσες (αρχικής κι ενήλικης) εκπαίδευσης και σαφέστατα. οι παραπάνω γνώσεις, δεξιότητες, ικανότητες, δε, δεν μπορεί παρά να αποτελούν χαρακτηριστικά – αντικειμενικές προϋποθέσεις πρωτίστως, των εκπαιδευτών ενηλίκων. Το ΕΔΕΕ.Κ δημιουργήθηκε από τους εκπαιδευτές εκείνους που συνειδητοποίησαν την ανάγκη για α) επικαιροποίηση των επαγγελματικών γνώσεων και πρακτικών τους, β) προσωπική ανάπτυξη και βέβαια για γ) αναβάθμιση του εκπαιδευτικού τους έργου. Πρόκειται δηλαδή για ένα εγχείρημα που αφορά κατεξοχήν στην «Αλλαγή Νοοτροπίας» των εκπαιδευτών – μελών του Δικτύου.
Ευχάριστη εκ-πληξη απετέλεσε η ανακοίνωση του Προγράμματος «ΙΟΚΑΣΤΗ – Γυναίκες του Kόσμου πηγαίνουν Σχολείο». Πρόκειται, για ένα πιλοτικό Πρόγραμμα Γλωσσικού-Κοινωνικού και Πολιτισμικού Γραμματισμού, διάρκειας ενός ακαδημαϊκού έτους για γυναίκες αλλοδαπές και μετανάστριες, που όπως υπογράμμισε η κ. Τερεζάκη θα τεθεί σε εφαρμογή από 1/10/09 – 31/5/2010 στους Δήμους «Ελευθερίου Βενιζέλου» και «Χανίων» (με τον οποίο το ΕΔΕΕΚ βρίσκεται σε τελικό στάδιο συζητήσεων). Την ευθύνη του σχεδιασμού-υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος και την παραγωγή του εκπαιδευτικού υλικού, θα επωμιστούν τα Μέλη και η Κεντρική Επιτροπή Συντονισμού των Δράσεων του Δικτύου (ΚΕΣΔ)
Για την υλοποίηση του εκπαιδευτικού-ερευνητικού του έργου, καθώς και για την έκδοση του επιστημονικού περιοδικού «Εκπαίδευση Ενηλίκων στην κοινότητα» (το πρώτο τεύχος αναμένεται πριν τα τέλη του τρέχοντος έτους) το Δίκτυο συνεργάζεται με 42 διακεκριμένους επιστήμονες από τα περισσότερα Πανεπιστήμια της χώρας, ενώ μέχρι στιγμής αποτελεί το μόνο σωματείο Εκπαίδευσης Ενηλίκων στην Κρήτη που πληροί, καταστατικά, αντίστοιχους σκοπούς και στόχους με αυτούς της Επιστημονικής Ένωσης Εκπαίδευσης Ενηλίκων (ΕΕΕΕ)-από την οποία αναγνωρίζεται- με την οποία και συνεργάζεται στενά.
Την τελευταία αυτή πρόταση έρχεται να ενισχύσει η πρόσκληση-επίσκεψη του Καθηγητή του ΕΑΠ και Προέδρου της ΕΕΕΕ Αλέξη Κόκκου στην πρώτη επιστημονική παρέμβαση του Δικτύου στην κοινότητα σε ό,τι αφορά το πεδίο. Ο κ Κόκκος υπογράμμισε ότι η δημιουργία του Επιστημονικού Δικτύου Κρήτης αποτελεί μια πρωτοπόρα κίνηση σε εθνικό επίπεδο, καθώς τα Χανιά ειδικά, η Κρήτη γενικότερα είναι η πρώτη περιφέρεια της Ελλάδας που προβαίνει στην αντίστοιχη κίνηση. Αφού επικύρωσε τη συνεργασία ΕΕΕΕ και ΕΔΕΕ.Κρήτης προέβηκε μέσω ενεργητικών (σε ομάδες, brain storming) κι εναλλακτικών (“διά της τέχνης») εκπαιδευτικών τεχνικών συζήτησης με το κοινό, στην ανάπτυξη του θέματος «Εκπαίδευση Ενηλίκων: Το πεδίο, η κατάσταση και οι προοπτικές». Η διάλεξή του διήρκεσε περίπου δύο ώρες και κράτησε έως το τέλος ζωντανό το ακροατήριο.
Στο κλείσιμο της βραδιάς ακούστηκε ένα μεγάλο ευχαριστώ από το ΔΣ του Επιστημονικού Δικτύου προς τον κ. Αλκίνοο Νικολαϊδη, Διευθυντή του MAICH-Οικοδεσπότη, προς το σύνολο των συμμετεχόντων (επισκέπτες, νέα μέλη), κυρίως όμως προς τα μέλη της πρωταρχικής πυρηνικής ομάδας (Ομάδας Αυτομόρφωσης) που με την εμπειρία, τη θέληση κι, εν τέλει, την εμπιστοσύνη και στήριξή τους συνέβαλλαν στη δημιουργία του καινοτόμου, για την Κρήτη, επιστημονικού φορέα.