ISSN:1792-2674
(Από τον τοίχο της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης που φιλοξένησε την Επιστημονική Συνάντηση, με τις θερμότερες των ευχαριστιών μας για όλη τη συνέργεια. Το Συντονιστικό Συμβούλιο του ΕΔΕΕΚ)
2η ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΟΛΗΣ «ΚΡΗΝΕΣ: ΚΡΗΤΗ – ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ 2019»
Την Παρασκευή 22 και το Σάββατο 23 Μαρτίου 2019, διεξήχθη στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, η 2η Συνδιάσκεψη του Προγράμματος «Κρήνες: Ένα Πολιτιστικό – Περιβαλλοντικό και Κοινωνικό Μονοπάτι Νερού … Ζωής», το οποίο ολοκληρώνει φέτος το οδοιπορικό στην ενδοχώρα του Δήμου Πλατανιά, οδεύοντας στην καταληκτική εκπαιδευτική συνάντηση.
Το Πρόγραμμα διοργάνωσαν ο Δήμος Πλατανιά – ΝΠΔΔ και το Επιστημονικό Δίκτυο Εκπαίδευσης Ενηλίκων Κρήτης (Ε.Δ.Ε.Ε.Κ.) σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης – Π.Ε. Χανίων, την Παγκρήτια Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων (ΠΕΠΣΥ), την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, το Λύκειο Ελληνίδων και το Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο, με συντονίστρια του Προγράμματος τη Δρ Χρύσα Τερεζάκη, Εκπαιδευτικό-Οικονομολόγο.
Βασικοί άξονες των εργασιών της Συνδιάσκεψης «Κρήτη – Πλατανιάς 2019» ήταν: α) η ανακήρυξη του 2019 ως «Έτος Ερωτόκριτου» από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Περιφέρεια Κρήτης β) οι βιβλικές-φυσικές καταστροφές για τον τόπο μας κατά την αρχή του νέου έτους γ) η ημερολογιακή συγκυρία της διεξαγωγής της Συνδιάσκεψης με τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού (22 Μαρτίου) και της Παγκόσμιας Ημέρας Μετεωρολογίας (23 Μαρτίου) και δ) η ενδυνάμωση του ρόλου του ενεργού πολίτη, ώστε να δημιουργήσουμε συνεργατικές κοινότητες με επίκεντρο τον άνθρωπο.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Πλατανιά, κ. Ιωάννης Μαλανδράκης, ο οποίος συνεχάρη τους συμμετέχοντες στο Πρόγραμμα, τονίζοντας πόσο σημαντικές είναι οι ρίζες της παράδοσης για το μέλλον της κοινωνίας, ο κ. Μανόλης Μαρινάκης από την Παγκρήτια Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων, ο οποίος σημείωσε τη χαρά των ανθρώπων που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, ενώ η κ. Κουράκη από το Λύκειο Ελληνίδων, υπογράμμισε πως «το Λύκειο Ελληνίδων θα είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια που βοηθά στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής των πολιτών και κατ’ επέκταση στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς». Ακολούθως, ο κ. Μιχάλης Αεράκης, Πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης τόνισε πως «αν δεν γνωρίζουμε τι σημαίνει Κρήτη, Καζαντζάκης, Βενιζέλος, τα ήθη και τα έθιμα, τότε δεν γνωρίζουμε την ίδια μας την ταυτότητα και δεν μπορούμε να πορευτούμε στο μέλλον». Τέλος, εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κρήτης, ανέγνωσε το μήνυμα του Περιφερειάρχη, ο οποίος θύμισε τον λόγο του Καζαντζάκη, «μη ρωτάς τι έκανε ο τόπος σου για εσένα, μα να σκέφτεσαι τι κάνεις εσύ για τον τόπο σου».
Εκ μέρους της ΟΑΚ μίλησαν ο Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής ΟΑΚ και η Δρ Μαρία Χατζηαποστόλου, Επιστημονική Συνεργάτιδα OAK με θέμα: «Όποιος τη φύση αδικεί, παιδεύεται στον Άδη» και παρουσιάζοντας το νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα της ΟΑΚ «Ερωτόκριτος. Το παραμύθι της Κρήτης», με αφορμή το 2019 ως «Έτος Ερωτόκριτου» και ο κ. Αντώνης Καλογεράκης (MSc), Eπιστημονικός Συνεργάτης και Υπεύθυνος της Εκδήλωσης εκ μέρους της ΟΑΚ, με θέμα: «Φυσικές Καταστροφές – Η ευθύνη μας έναντι της Ανθρώπινης Κλιματικής Αλλαγής – Δράσεις».
Προσκεκλημένος ως κεντρικός εισηγητής ήταν ο Ομότιμος Καθηγητής – πρ. Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, κ. Ι. Φίλης, ο οποίος μίλησε για την «Ανθρώπινη Κλιματική Αλλαγή», με ιδιαίτερο θέμα: «Ανθρωπογενής Κλιματική αλλαγή, συνέπειες, δράσεις». Κεντρική εισήγηση παρουσίασε, επίσης, ο Δρ Γιάννης Βουρδουμπάς, Επιστημονικός Συνεργάτης ΜΑΙΧ, με θέμα: «Κοινωνική κι αλληλέγγυα Οικονομία. Μήπως μας ταιριάζει;», ενώ το ενδιαφέρον στράφηκε στους ίδιους τους πρωταγωνιστές-συμμετέχοντες του Προγράμματος Πολίτες Εκπροσώπους Δημοτικών Ενοτήτων των πληγεισών περιοχών του Δήμου και στις προτάσεις τους για επανεκκίνηση της ανάπτυξης του τόπου, και στην Στρογγυλή Τράπεζα των κκ Δημάρχων, την οποία συντόνισε η Συντονίστρια του Επιστημονικού Δικτύου Εκπαίδευσης Ενηλίκων Κρήτης Δρ. Χρύσα Τερεζάκη με προσκεκλημένους τους κ. Ιωάννη Μαλανδράκη (Δήμαρχο Πλατανιά) και κ. Θεόδωρο Σταθάκη (Δήμαρχο Κισάμου), καθώς και τον Μετεωρολόγο κ. Μανώλη Λέκκα. Ο διάλογος που έλαβε χώρα στην τράπεζα πραγματοποιήθηκε με αφορμή τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα στον Δήμο Πλατανιά, καθιστώντας το συμμετοχικό σχεδιασμό και τις προτάσεις επιστημόνων, αυτοδιοικητικών στελεχών και της κοινωνίας των πολιτών ως απαραίτητη προυπόθεση για μία κοινή συνισταμένη σε ό,τι αφορά στην ανασυγκρότηση της ενδοχώρας έκαναν εκπρόσωποι και μέλη του Προγράμματος.
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν ενδιάμεσες μουσικές διαδρομές και ελληνικοί χοροί από τους “Dale Paso” και «Επιλήνιο», ενώ τοπικό οίνο προσέφερε το Κτήμα «Λουπάκη». Επίσης, κρητικά εδέσματα προσφέρθηκαν από φίλους του Ιδρύματος.
η σημαντικότερη είδηση ωστόσο αυτής της Συνδιάσκεψης είναι η ανακάλυψη σπουδαίων πνευματικών ανθρώπων του τόπου, με καταπληκτικό πολιτισμικό και πνευματικό έργο στο ενεργητικό τους, το οποίο ωστόσο δεν γνώριζε κανείς, όπως ο λαϊκός ποιητής κ. Ευάγγελος Γ. Κασσελάκης με έργα του την “Αποκάλυψη του Ιωάννη” και το ” κατά Ιωάννη Ευαγγελιο” σε στίχο 15σύλλαβο Ιαμβικό και σε Κρητική Διάλεκτο. Η βιογραφία του σύγχρονου δημιουργού παρουσιάστηκε μέσω αποσπασμάτων βιογραφικής συνέντευξης, την ευθύνη της οποίας είχε η Γ. Γραμματέας του ΕΔΕΕΚ, κα. Μαρία Μιχαήλ, ενώ απόσπασμα των στίχων του από την Αποκάλυψη του Ιωάννη τραγούδησε η Ριζίτικη Παρέα της Καλλιθέας. Την σκυτάλη στην Πνευματική Δημιουργία πήρας οι μαθητές του Γγυμνασίου του Αλικιανού με εμψυχωτή τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσκλών, κ. Γ. Δημητρουλάκη όπου συνέθεσαν και τραγούδησαν σε 15 σύλλαβο ιαμβικό στίχο τον “Ματωμένο Γάμο του Καντανολέωντα”, γεγονός της τοπικής τους ιστορίας που έχει σημαδέψει έντονα τον τόπο και τους ανθρώπους του.
Όλοι μαζί κατεδειξαν τις εξαιρετικές ανθρώπινες δυνατότητες και τους πόρους της Ενδοχώρας. Συγχαρητήρια πολλά!
…………………………………………………………………………….
Η Φιλοσοφία της Συνδιάσκεψης Πόλης «ΚΡΗΝΕΣ: Κρήτη-Πλατανιάς, 2019»
Tο Επιστημονικό Δίκτυο Εκπαίδευσης Ενηλίκων Κρήτης (Ε.Δ.Ε.Ε.Κ) σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης-Π.Ε Χανίων, τον Δήμο Πλατανιά-ΝΠΔΔ, την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, την Παγκρήτια Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων (ΠΕΠΣΥ), το Λύκειο των Ελληνίδων και το Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο, οργανώνουν την καταληκτική για φέτος Ολομέλεια του Προγράμματος «ΚΡΗΝΕΣ: Εκπαίδευση & Πολιτισμός στην Κοινότητα»-2η Επιστημονική Συνδιάσκεψη ΔΒΜ της Πόλης του Πλατανιά.
Έτος μεγάλης δοκιμασίας για τον τόπο μετά την καταστροφικές πλημμύρες, το 2019, όμως ταυτόχρονα και έτος πολιτιστικής πρόκλησης, ως έτος «Ερωτόκριτου» για το Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Κρήτης, δίνει την δυνατότητα για σκέψη, περισυλλογή και λήψη απόφασης σε επίπεδο ατομικών και κοινωνικών μετασχηματισμών για όσα μας ταλανίζουν καθημερινά. Μέσα από τη διασύνδεση της Εκπαίδευσης Ενηλίκων, του Περιβάλλοντος, και του Πολιτισμού με τομείς όπως η Αειφόρος, Κοινωνική και Δημιουργική Οικονομία, ο Τουρισμός, η Πολιτική, μα και η Επικοινωνία, η Συνδιάσκεψη μέσω της Διατομεακής Συνεργασίας αποβλέπει πρωτίστως στην κοινωνική συνοχή για την ανασυγκρότηση και μετέπειτα ανάπτυξη του τόπου.
Το Πρόγραμμα ‘ΚΡΗΝΕΣ’ λόγω της ανάγκης να καταδειχθούν πρωτίστως «από τα κάτω» τα βιώματα και τα συναισθήματα των ανθρώπων ενός τόπου που πρόσφατα δοκιμάστηκε σκληρά κι έζησε εικόνες βιβλικής καταστροφής, εκτιμά ότι η λήξη του φετινού κύκλου μάθησης δεν θα μπορούσε παρά να στοχεύσει στο να συνοψίσει μηνύματα και προτάσεις των ίδιων των πολιτών. Απώτερος στόχος η συνειδητοποίηση κι ο προσανατολισμός του πού βρισκόμαστε, πού θέλουμε να φτάσουμε, καθώς του με ποια μέσα θα οργανώσουμε στο εξής, έγκαιρα κι αποτελεσματικά, την οικονομική-κοινωνική-πολιτισμική- περιβαλλοντική ζωή και δράση μας. Γιατί η ΚΡΙΣΗ δεν παύει να αποτελεί μία θαυμάσια ΕΥΚΑΙΡΙΑ!
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019
ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ. EΤΟΣ ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΥ & ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ
Παρουσίαση. Δρ. Χρύσα Τερεζάκη, Οικονομολόγος-Εκπαιδευτικός, Συντονίστρια του Προγράμματος ‘ΚΡΗΝΕΣ: Εκπαίδευση Ενηλίκων & Πολιτισμός στην Κοινότητα. Ένα Πολιτιστικό και Περιβαλλοντικό Μονοπάτι Νερού…Ζωής’
Από την ανθρώπινη δραστηριότητα σε εικόνες βιβλικής καταστροφής, εντούτοις, δυνατότητες συνειδητοποίησης, συνοχής κι ανάπτυξης του τόπου
17.30-18.00 Προσέλευση
18.00-18.30 Χαιρετισμοί
- ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ. ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟ ΕΤΟΣ ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΥ 2019
18.30-18.45 Δρ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς (Διευθυντής ΟΑΚ) – Δρ.Χατζηαποστόλου Μαρία (Επιστημονική Συνεργάτιδα OAK). ‘Όποιος τη φύση αδικεί, παιδεύεται στον Άδη’
18.45-19.00 Κωνσταντίνος Φασουλάκης, Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Περιφέρειας Κρήτης. Έτος Ερωτόκριτου 2019’
19.00-19.15 Μαρία Μιχαήλ (Γ. Γραμματέας EΔΕΕΚ). Η “Aποκάλυψη του Ιωάννη” κι ο “Ερωτόκριτος” του λαϊκού ποιητή Ευάγγελου Γ. Κασσελάκη. Μια Βιογραφική συνέντευξη…Ένας Άνθρωπος «Κρήνη»
19.15 -19.45 Ριζίτικη παρέα ‘Καλλιθέας & Μεσκλών’ Όταν η «Αποκάλυψη» συνάντησε τον «Ερωτόκριτο» του λαϊκού ποιητή Ευάγγελου Γ. Κασσελάκη κι όταν ο «Ματωμένος γάμος» συ(ν)κίνησε τα παιδιά από τη Δ. Ε Μουσούρων - ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ. ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ
19.45-20.15 Τοποθετήσεις εκπροσώπων πληγεισών περιοχών του Προγράμματος ‘ΚΡΗΝΕΣ’. «Η καταστροφή, τα συναισθήματα, η αυριανή μέρα για δημότες και δημοτικές αρχές ; »
- Μανόλης Μαρινάκης, (Δ.Ε Πλατανιά)
- Βαγγέλης Δεσποτάκης (Δ.Ε Βουκολιών)
- Πολυχρόνης Σημαντηράκης (Δ.Ε Κολυμβαρίου)
- Γιάννης Δημητρουλάκης, Μανόλης Αβαράκης (Δ.Ε Μουσούρων)
- ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ-ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ «ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ»
20.15-20.45 Καθηγητής Ιωάννης Φίλης, Πρ. Πρύτανης Πολυτεχνείου Κρήτης, «Ανθρωπογενής Κλιματική αλλαγή, συνέπειες, δράσεις»
20.45 – 21.00 Συζήτηση με το κοινό
21.00-21.30 Μουσικογυρίσματα. Νίκος & Ειρήνη Κουκουλιτάκη, Αντώνης Βερυκάκης
ΜΕ ΕΝΑ ΠΟΤΗΡΙ ΚΡΑΣΙ … Κτήμα ‘Λουπάκη’
ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019
Παρουσίαση. Μανόλης Μαρινάκης, Αν. Εμπορικός Διευθυντής Κρήτης Τουριστικού Πολυεθνικού Ομίλου, Πρόεδρος Παγκρήτιας Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων (ΠΕΠΣΥ)
Α. ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ. ΑΛΛΑΓΗ ΠΛΕΥΣΗΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
Α1. 18.00-18.15 Η ΠΕΡΥΣΙΝΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ – Ενεργοί Πολίτες στο βήμα (Βίντεο)
Α2. 18.15-18.30 ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ: Δρ. Χρύσα Τερεζάκη, «Πρόγραμμα ΚΡΗΝΕΣ. Ένα οδοιπορικό στον πλούτο της ενδοχώρας»
A3. 18.30-19.00 H KAΤΑΣΤΡΟΦΗ. Στρογγυλό τραπέζι. Ο Μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας συνομιλεί με τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων και τους Δημάρχους πληγεισών περιοχών του Νομού μας
Συντονισμός: Δρ. Χρύσα Τερεζάκη Ομιλητές: Απόστολος Βουλγαράκης (Αντιπεριφερειάρχης Χανίων), Ιωάννης Μαλανδράκης (Δ.Πλατανιά), Αναστάσιος Βάμβουκας (Δ.Χανίων), Χαράλαμπος Κουκιανάκης (Δ.Αποκορώνου), Ιωάννης Ζερβός (Δ.Σφακίων), Εαυαγγελία Καλλινίκου (Δ.Γαύδου), Αντώνης Περράκης (Δ.Σελίνου-Καντάνου), Θεόδωρος Σταθάκης (Δ.Κισάμου)
Η καταστροφή, η αυριανή μέρα. Σχέδια, προσδοκίες και δημοτικά οράματα, συναρτήσει μικρών τοπικών οραμάτων και πρωτοβουλιών …
Β. ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ. ΚΡΗΝΕΣ «ΑΝΘΡΩΠΟΙ»: Μια ΕΥΚΑΙΡΙΑ για την ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ της ΕΝΔΟΧΩΡΑΣ
Β1. 19.00-20.15 Εκπρόσωποι/Διευκολυντές τοπικών κοινοτήτων-Προσκεκλημένοι του Προγράμματος ’ΚΡΗΝΕΣ’
Σημαντηράκης Πολυχρόνης, Τσίγκου Άννα, Ελίνα Ζωϊδάκη, Μανόλης Γιακουμάκης «Τοπικά οράματα και πρωτοβουλίες απασχόλησης πριν & μετά την καταστροφή. Σκέψεις για ενδυνάμωση, αλλαγή…»
15 Λεπτά Ενδιάμεσες μουσικές διαδρομές που μας συνδέουν! ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΧΟΡΟΙ από τους ‘Dale Paso’ & ‘Επιλήνιο’
- Αβαράκη Ιφιγένεια, Τσακάκης Γιάννης, Περίπατοι Τέχνης και Πολιτισμού στην Ενδοχώρα «Μια στάση στο ‘Καπηλειό’ (Βατόλακος) και στην ‘Πλατεία’ (Σπηλιά). Κρητικά έθιμα και φαγητό.»
- Βουλγαράκης Μανούσος κ.ά «Η αγριελιά των Μεσκλών και της Ζούρβας», Στυλιανουδάκης Ν. Παναγιώτης, Στυλιανουδάκης Σ. Παναγιώτης «Γιορτή κρασιού κι ελιάς στις Βούβες και οι βιολογικές καλλιέργειες»
- Ελένη Φαντάκη, Ιωάννα Παντελάκη, «Γυναίκες δημιουργοί συμβουλεύουν. Τερζής (ράφτρα) και Σεφ (μαγείρισσα κρητικής κουζίνας) σύγχρονα επαγγέλματα προσαρμοσμένα στις ανάγκες της τοπικής αγοράς-εργασίας»
- Βαγγέλης Μαρματάκης, και Χρήστος Μπονάτος, «Αγιογράφος και Μπιτσαξής (αργυροχρυσοχόος) … Σύγχρονα έργα τέχνης, δυνατότητες τόνωσης της τοπικής οικονομίας»
- Μανόλης Κουριδάκης, Γιάννης Δημητρουλάκης κ.ά Ριζίτικη παρέα ‘Καλλιθέας & Μεσκλών’ «Στα ριζά των Λευκών Ορέων…αναδεικνύουμε, διαφυλάττουμε και ταξιδεύουμε τη σύγχρονη λαϊκή παράδοση. ‘Ματωμένος Γάμος’ και ‘Αποκάλυψη του Ιωάννη’ συναντούν τον Ερωτόκριτο…για το έτος πολιτιστικής κληρονομιάς»
- Καμπουράκης Γιώργος και Αντώνης, Μαρινάκης Μανόλης, Κουλετάκης Ανδρέας, Βερυκάκης Αντώνης & Κουκουλιτάκης Νίκος «Οι πετράδες και οργανοποιοί. Ανάδειξη παραδοσιακών επαγγελμάτων και οικισμών όπως απαιτούν οι σύγχρονες τουριστικές αγορές»
- Τζινευράκη Ευαγγελία, πατήρ Ιωάννης Κολοκοτρώνης, πατήρ Γιώργης Αποστολάκης, Κων/νος Ψαράκης κ.ά «Διδάσκοντας την τέχνη της αγγειοπλαστικής και της αγιογραφίας στα Νοχιά. Ένα από τα τέσσερα κέντρα κεραμικής στην Κρήτη ξεθάβεται …Ευκαιρία πολιτιστικής ανάπτυξης!»
- Σημαντηράκης Πολυχρόνης, Δεσποτάκης Βαγγέλης «ΚΡΗΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ στην ενδοχώρα». Υπό το πρίσμα του φακού. Σπάνια είδη φυτών και ζώων του τόπου. Άλλο είδος τουρισμού αυτό… (Κακόπετρος, Π. Ρούματα, Αλικιανού, Ταυρωνίτης)»
- Ελευθερία Λιονάκη, Τατιάννα Κουράκη «Στον τόπο μας κάποτε έραβαν κι έπλεκαν όνειρα…. Συνεργασία τοπικών πολιτιστικών συλλόγων με το Λύκειο των Ελληνίδων Χανίων για σύγχρονες ποιοτικές ενδυματολογικές προτάσεις …»
- Μαντώ Χωραφάκη, Μαρία Μαλανδράκη « Ο δρόμος για της ‘Κρήνης’ μας τα Άστρα … Ένα ΑστεροΣχολείο και μια Κρήνη εμπνέουν τη Δεύτερη Ευκαιρία. Πολιτιστικός Σύλλογος Βρυσών Κυδωνίας & Νυκτερινό ΕΠΑΛ Πλατανιά».
- Με Σενάριο Εύης Φωτοπούλου, Οινοποιεία Λουπάκη, Σκηνοθεσία Θοδωρή Παπαδουλάκη κ.ά“ “The black wine of eros…”Μια στιγμή έμπνευσης κι όμως φτάνει …για να ταξιδέψει τον τόπο και τους ανθρώπους του στον κόσμο”
Γ. ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ. ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ & ΟΙ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ. ΔΒΜ Στελεχών για την Αειφόρο, Κοινωνική & Δημιουργική Ανάπτυξη
20.15-20.45 Δρ. Γιάννης Βουρδουμπάς, Επιστημονικός Συνεργάτης ΜΑΙΧ. Κοινωνική κι αλληλέγγυα Οικονομία. Μήπως μας ταιριάζει;
20.45-21.00 Εκπρόσωπος του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Χανίων (ΕΒΕΕΧ) Αγροτική παραγωγή, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πολιτισμική και οικονομική ανάπτυξη.
21.00-21.15 Αντώνης Καλογεράκης (MSc), Eπιστημονικός Συνεργάτης ΟΑΚ, «Φυσικές Καταστροφές – Η ευθύνη μας έναντι της κλιματικής αλλαγής – Δράσεις».
Δ. ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ. ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ!
Δ1. 21.15-21.30 Μαρία Μιχαήλ, Πολυχρόνης Σημαντηράκης, Μανόλης Μαρινάκης, Βαγγέλης Δεσποτάκης, Κων/νος Ψαράκης, Λευτέρης Βεργεράκης Διεπιστημονική Ομάδα Συνεργασίας (ΕΔΕΕΚ, Δήμος Πλατανιά, ΠΕΠΣΥ)
«Το φωτογραφικό μας Λεύκωμα: ΚΡΗΝΕΣ της Ενδοχώρας του Δήμου Πλατανιά»
Δ2. 21.30-21.45 Κλείσιμο Συνεδρίας Ι. Μαλανδράκης Δήμαρχος Πλατανιά, Κ. Ζορμπάς, Διευθυντής ΟΑΚ, Μ. Μαρινάκης, Πρόεδρος ΠΕΠΣΥ, Χ. Τερεζάκη, Συντονίστρια ΕΔΕΕΚ
ΜΕ ΕΝΑ ΠΟΤΗΡΙ ΚΡΑΣΙ … Κτήμα «Λουπάκη»
Καλή αντάμωση!
Για την Συντονιστική Ομάδα Δράσης
Η Συντονίστρια-Πρόεδρος της Συνδιάσκεψης
Δρ. Χρύσα Γ. Τερεζάκη
«Στου κύκλου τα γυρίσματα π’ ανεβοκατεβαίνου,
και του τροχού, π’ ώρες ψηλά κι ώρες στα βάθη πιαίνου,
με του καιρού τ’ αλλάματα, π’ αναπαϊμό δεν έχου,
μα στο καλό κι’ εις το κακό περιπατούν και τρέχου,
και των αρμάτω οι ταραχές , όχθριτες και τα βάρη, …
του έρωτα οι μπόρεσες και τση φιλιάς η χάρη …»