Απολογισμός των δράσεων του Επιστημονικού Δικτύου Εκπαίδευσης Ενηλίκων Κρήτης

ISSN:1792-2674

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΚΡΗΤΗΣ
www.cretaadulteduc.gr e-mail: info@cretaadulteduc.gr
Ταχ Θυρίδα: 181, Αναπαύσεως 10 Χανιά 73100
Τηλ: 28210-58159, 6972669166

Χανιά Φλεβάρης 2010

Αξιότιμα μέλη μας,

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε αρχικά να σας ευχηθούμε μια καλή και δημιουργική χρονιά. Το Επιστημονικό Δίκτυο Εκπαίδευσης Ενηλίκων [& Πολιτισμού] Κρήτης από την ίδρυσή του, τον Απρίλη του 2009 μέχρι σήμερα, κατάφερε μικρά, ίσως, μα σημαντικά πράγματα τα οποία στο πρώτο χρόνο της λειτουργίας του απετέλεσαν πιλοτικές δράσεις διερεύνησης αναφορικά με τον τρόπο δικτύωσης των μελών του, καθώς και αναφορικά με την επιτέλεση των ιδρυτικών σκοπών του στην τοπική και στην ευρύτερη κοινότητα.

Κι αν, συνάδελφοι, στο πρώτο επίπεδο, διαπιστώνονται ελλείψεις και αδυναμίες (καθώς ένας μεγαλύτερος αριθμός εθελοντών θα μπορούσε να κινητοποιηθεί, ήδη, από την αρχική αυτή φάση), στο δεύτερο επίπεδο, εκείνο των πρωτοβουλιών και των παρεμβάσεων, τα μέχρι στιγμής επιτεύγματα της δράσης του Δικτύου μας είναι πολύ ικανοποιητικά.

Με βασικό άξονά τους την προώθηση της φιλοσοφίας και των αρχών της Εκπαίδευσης Ενηλίκων (βιωματική-εμπειρική μάθηση) και του Πολιτισμού στην Εκπαίδευση, εκπαιδευτές ενηλίκων και εκπαιδευτικοί Μέλη του Δικτύου μας διεξήγαγαν αξιόλογες πρωτοβουλίες. Το σημαντικότερο, ωστόσο, όλων τους είναι πως οι συγκεκριμένοι άνθρωποι λειτούργησαν εθελοντικά άλλοτε ως άτομα –ικανοί επαγγελματίες-, και άλλοτε ως Ομάδες Εκπαιδευτικών/Πολιτισμικών Εμψυχωτών στον τόπο.

Σε καιρούς έντονου ανταγωνισμού, απομόνωσης και αποξένωσης των ιδεών, των γνώσεων και των συναισθημάτων τα εν λόγω Μέλη βρήκαν τρόπους να προάγουν Ιδέες, να υπηρετήσουν Αξίες και να εκφράσουν Συναισθήματα, δημιουργώντας έτσι μιαν αντίληψη για έναν «άλλο» χρόνο (τον λίγο μα ποιοτικό), και έναν άλλο χώρο (το τώρα και το εδώ, στο μικρό καφέ ή στο σπίτι του συναδέλφου και φίλου σιγά σιγά …), μα προπάντων για μια «άλλη» ενήλικη Εκπαίδευση … κάτι να πουν διαφορετικό, κάτι να δημιουργήσουν, να το δούνε (ναι!) να χαρούν και να το μοιραστούνε με άλλους… Να τους προσκαλέσουν στην Ομάδα μας να γίνει πιο μεγάλη και πιο πλούσια σε Απόψεις, Όνειρα, Δράσεις, και … Αλλαγές … στην «αβάστακτα ελαφριά», ωστόσο ζωτικής σημασίας καθημερινή Πραγματικότητα …

Ενδεικτικά αναφέρονται οι ακόλουθες δράσεις:

Μάρτης 2009: Δημιουργία Δικτυακού Χώρου του Δικτύου (www.cretaadulteduc.gr). Eθελοντής Επιστημονικός Συνεργάτης: Κασσελάκης Γεώργιος (Πτυχιούχος ΗΥ, ΑΠΘ)
Απρίλης 2009: Εναρκτήρια Επιστημονική Συνάντηση (MAICH), Προσκεκλημένος Εισηγητής -Καθηγητής ΕΑΠ- Α. Κόκκος. Διοργάνωση Προσωρινό Συντονιστικό Συμβούλιο του ΕΔΕΕ.Κ : Αγιασμενάκη, Μ., Δασκαλάκη, Ε., Τερεζάκη, Χ., Τσεκούρας, Γ., Τσίγκου, Α.)
Μάιος 2009: Βιωματικό Εργαστήριο με θέμα την Εναρκτήρια Συνάντηση (Α Μέρος, Αίθουσα Τέχνης και Πολιτισμού «ΟΝ». Διοργάνωση-Εμψύχωση: Α Ομάδα Μελών της Κεντρικής Επιτροπής Συντονισμού Δράσεων (ΚΕΣΔ) του ΕΔΕΕΚ (Ανδρεάδου, χ., Καππιδάκη, Ν., Μαρκουλάκη, Ρ., Μιχαήλ, Μ., Τερεζάκη, Χ.)
Μάιος 2009: Συμμετοχή στο Πανελλήνιο Συνέδριο του Υπουργείου Πολιτισμού «Άνοιξη των Μουσείων» που διοργάνωσε η ΚΕ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων με poster και επιστημονική εισήγηση με θέμα «ΕΔΕΕ.Κ: «Μια Εκπαιδευτική-Πολιτισμική Παρέμβαση για την ανάπτυξη και τη συνοχή της τοπικής κοινότητας μέσω της δικτύωσης και της ενδυνάμωσης των πολιτισμικών της εμψυχωτών» (Εισηγήτρια: Τερεζάκη, Χ.)
Μάιος 2009: Βιωματικό Εργαστήριο με θέμα την Εναρκτήρια Συνάντηση (Β Μέρος, Αίθουσα «Οικονομικού Επιμελητηρίου». Διοργάνωση Β Ομάδα Μελών της ΚΕΣΔ του ΕΔΕΕΚ ( Ζερβουδάκη, Ε., Παπαδάκη, Α., Τσίγκου, Α., Τερεζάκη, Χ.)
Οκτώβρης 2009: Έκδοση του πρώτου επιστημονικού συγγράμματος Ομάδας Μελών του Δικτύου με θέμα «Εκπαίδευση Ενηλίκων-Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών. Εναρκτήρια Συνάντηση το Α ίσως και το Ω» Συγγραφική Ομάδα: [Τερεζάκη , Χ., και Συνεργάτες (Ανδρεάδου, Χ., Καππιδάκη, Ν., Μαρκουλάκη, Ρ., Μιχαήλ, Μ., Ζερβουδάκη, Ε., Παπαδάκη, Α., Τσίγκου, Α. ) ]
Νοέμβρης 2009: Βιωματικό Εργαστήριο με θέμα «Ένας μύθος και κάτι ακόμη για μάτια που Ανα-στοχάζονται» Διοργάνωση ΕΔΕΕΚ-ΚΕ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων. Εμψυχώτριες: Η Επισκέπτρια Εικαστικός κ. Μωραϊτη Ελένη και η Εμψυχώτρια Παιδαγωγικής του Θεάτρου της Ημέρας Τερεζάκη Χρύσα. Βοηθοί Εμψυχωτές-διοργανωτές: Ομάδα Μελών ΚΕΣΔ-ΕΔΕΕΚ (Γιαννουλάκη, Τ., Ευθυμάκη, Μ., Κοντού, Β., Παπαδάκη, Α., Μιχαήλ, Μ.,)
Δεκέμβρης 2009: Κατάθεση πρότασης συνεργασίας του ΕΔΕΕ.Κ στο Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος» για τη δημιουργία Εκπαιδευτικού/Επιμορφωτικού Προγράμματος Εκπαίδευσης Ενηλίκων στο χώρο του Ιδρύματος. Ομάδα Εργασίας: Επιστημονικοί Συνεργάτες και Μέλη ΚΕΣΔ του ΕΔΕΕΚ (Ανδρεάδου, Χ., Καππιδάκη, Ν., Μαρκουλάκη, Ρ., Μιχαήλ, Μ., Ζερβουδάκη, Ε., Τερεζάκη, Χ., και οι επιστημονικοί συνεργάτες Αδάμου-Ράση, Μ., Ρεπούση, Μ., Θεοδωρίδης, Μ., Μωραϊτη, Ε.)
Γενάρης 2010: Συμμετοχή στο Α Πανελλήνιο Συμπόσιο της ΠΕΕΠΟΘΕ με Θέμα: «Όταν οι Τέχνες Συνομιλούν με το Σχολείο» με Βιωματικό εργαστήριο. Eμψυχώτρια: Χ. Τερεζάκη.
Προγραμματισμός δράσεων από Ιανουάριο έως Ιούνιο του 2010

Φεβρουάριος – Ιούνιος: Δημιουργία του Ηλεκτρονικού Επιστημονικού Περιοδικού του Δικτύου «Εκπαίδευση Ενηλίκων και Πολιτισμός στην Κοινότητα. Σε e-Διάσταση». Το τεύχος «0-Αυτοαναφορικό» αναμένεται το Φεβρουάριο του 2010. Ομάδα Σύνταξης (Ανδρεάδου, Χ., Κασσελάκης, Γ., Κυριάκης, Κ., Μακαραντζής, Γ., Παυλάκης, Μ., Τερεζάκη, Χ,) υπό την επιστημονική εποπτεία του Α. Εμβαλωτή, Επίκουρου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Απρίλης 2010: Δράση διατομεακής συνεργασίας του ΕΔΕΕΚ με το Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Χανίων (ΘΧΠΧ) και το Σύλλογο Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ), στο πλαίσιο διήμερης Επιστημονικής Συνάντησης με θέμα «Εκπαίδευση Ενηλίκων, Τέχνη και Θεραπεία».
Προσκεκλημένοι εισηγητές: Π. Πολυχρόνης, Ψυχίατρος-Διευθυντής του Αθηναϊκού Κέντρου Μελετών του Ανθρώπου (ΑΚΜΑ) και Α. Λιοδάκης Ψυχίατρος-Πρόεδρος του Ινστιτούτου Έρευνας & Εφαρμογής Προγραμμάτων Ψυχικής Υγείας «ΕΠΕΚΕΙΝΑ». Κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα λειτουργήσει Βιωματικό Εργαστήριο το οποίο θα συντονίσει Ομάδα Εκπαιδευτριών Ενηλίκων/Εμψυχωτών που συγκροτήθηκε από μέλη της ΚΕΣΔ του ΕΔΕΕΚ (Γιαννουλάκη, Τ., Ξαρλή, Π., Παπαδάκη, Α., Στεφοπούλου, Χ., Τερεζάκη, Χ.)
Μάϊος 2010: Συμμετοχή στο Β Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής «Τέχνη και Ψυχιατρική», μέσω Βιωματικού Εργαστηρίου και συμμετοχή σε τραπέζι Διαλόγου
Ομάδα Εμψυχωτών-Μελών ΚΕΣΔ-ΕΔΕΕΚ (Γιαννουλάκη, Τ., Ξαρλή, Π., Παπαδάκη, Α., Στεφοπούλου, Χ., Τερεζάκη, Χ.)
Ιούνιος 2010: Επιστημονική Ημερίδα στο θεματικό πλαίσιο «Εκπαίδευση Ενηλίκων-/Νέες Τεχνολογίες» σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης (υπό εξέλιξη)
Αγαπητά Μέλη και Συνεργάτες την πορεία του Δικτύου μας και τη ιστορία του τη γράφουμε όλοι εμείς που εμπλεκόμαστε σε αυτό, εθελοντικά, με τις μικρές ή τις μεγαλύτερες δυνάμεις μας! Όπως ήδη το έχουμε πει σε προηγούμενη επιστολή μας, όποιος ή όποια από εσάς θελήσει να εμπλακεί και να συμβάλλει στην επιστημονική και πολιτισμική δράση του, με τον τρόπο που αυτός/ή επιθυμεί, δεν έχει παρά να το εκφράσει… Είναι σημαντική η παρουσία σε κάθε επίπεδο, ακόμη και σε εκείνο που δηλώνει το «νοερά μαζί», απλά ως «είμαι παρόν ή παρούσα» και «συμμετέχω»! Κάθε τέτοια στιγμή το Δίκτυό μας –η Κοινότητά μας- κάνει ένα βήμα μπροστά αντιπαλεύοντας, εναλλακτικά, καθετί που εμείς όλοι βρίσκουμε αποκρουστικό στην Εκπαίδευση Ενηλίκων και στον Πολιτισμό, αντιτάσσοντας, ταυτόχρονα, μία «άλλη” πρόταση!

Ευχόμενοι καλή χρονιά και δύναμη στην προσωπική και στην επαγγελματική σας ζωή, σας αποστέλλουμε το πρώτο επιστημονικό εγχειρίδιο του Δικτύου μας, με την ελπίδα ότι θα διευκολύνει το εκπαιδευτικό και το επιστημονικό σας έργο.

Επί τη ευκαιρία σας ενημερώνουμε ότι διεξάχθηκε η πρώτη Γενική Συνέλευση των τακτικών Μελών, η οποία ήταν εκλογική, και αναδείχθηκε το νέο ΔΣ για την τριετία 2010-2013. Το πενταμελές ΔΣ αποτελούν οι: Τερεζάκη Χρύσα-Χανιά (Συντονίστρια/Πρόεδρος), Τσίγκου Άννα-Χανιά (Αντιπρόεδρος), Τσεκούρας Γιάννης -Χανιά (Γ. Γραμματέας), Παυλάκης Μάνος -Ηράκλειο (Ταμίας) και Κυριάκης Κώστας -Αθήνα (Μέλος).

Για το ΔΣ
Η Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας

Χ. Τερεζάκη