ISSN:1792-2674
Πρακτικά 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για την Δια Βίου Μάθηση, την Κοινοτική Ενδυνάμωση και την Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών
«Κρήτη-Χανιά 2016: Ο τόπος Δικτυώνεται η Πόλη Μαθαίνει»
ΤΕΥΧΟΣ 22 ΓΕΝΙΚΑ
Το δεύτερο Πανελλήνιο Συνέδριο (community based) για την Διά Βίου Μάθηση, την Εκπαίδευση Ενηλίκων και την Επιμόρφωση των Στελεχών (Εκπαιδευτικών, Πολιτισμικών, Αυτοδιοικητικών) με θέμα ‘Κρήτη-Χανιά 2016: Ο ΤΟΠΟΣ ΔΙΚΤΥΩΝΕΤΑΙ Η ΠΟΛΗ ΜΑΘΑΙΝΕΙ’ πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά από την Παρασκευή 3 Ιουνίου μέχρι και την Κυριακή 5 Ιουνίου 2016 στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων και στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων. Το Συνέδριο διοργανώθηκε από το ‘Επιστημονικό Δίκτυο Εκπαίδευσης Ενηλίκων Κρήτης’ και το e-επιστημονικό περιοδικό του ‘Εκπαίδευση Ενηλίκων & Πολιτισμός στην Κοινότητα’ σε συνεργασία με τη ‘Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης’, το ‘Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης’ σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης και την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης, τους Δήμους Χανίων, Πλατανιά, Αποκορώνου, Κισσάμου και πολλούς άλλους Εκπαιδευτικούς, Πολιτισμικούς και Κοινωνικούς Φορείς.
Στο πλαίσιό του φιλοξενήθηκαν επίτιμοι προσκεκλημένοι από την Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό και ένα πλήθος εισηγητών του τόπου, φυσικών προσώπων ή εκπροσώπων φορέων. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου διεξάχθηκαν δεκατρία (13) 90 λεπτα Βιωματικά Εργαστήρια-Σεμινάρια για τους Πολίτες και ένα (1) εκ των δύο (2) προγραμματισμένων Βιωματικών Εργαστηρίων για Αυτοδιοικητικά Στελέχη (Δημάρχους, Αντιδημάρχους, Γ. Γραμματείς) με σκοπό, το συμμετοχικό διάλογο και την ανταλλαγή καλών πρακτικών. Επιπλέον, έλαβαν χώρα πέντε (5) στρογγυλά τραπέζια όπου σε αυτά συνομίλησαν εξέχουσες προσωπικότητες για την «Πόλη που Συμμετέχει» (participate), την «Πόλη που Νοιάζεται» (care), την «Πόλη που Εμπνέει» (inspire), την «Πόλη που Μαθαίνει» (learn) και την «Πόλη που Επιχειρεί-Ταξιδεύει» (enterprise-travel). Οι εργασίες του Συνεδρίου συνοδεύτηκαν από πολύτεχνες δράσεις κι εκπλήξεις. Το Συνέδριο επιχείρησε την ανάδειξη της ‘Εκπαίδευσης Ενηλίκων’ και της ‘Κοινοτικής Εκπαίδευσης’ ως δυνατότητες ‘Συνεργατικού Σχεδιασμού-Δημοκρατικού Διαλόγου-Διατομεακών Συνεργασιών’ στην Κοινωνία των Πολιτών με στόχο τη Συνοχή και την Ανάπτυξη του τόπου.
Απευθύνθηκε στο σύνολο των πολιτών του τόπου, κυρίως όμως στα στελέχη των δομών της ΔΒΜ με σκοπό τη συνειδητοποίηση των δυνατοτήτων της Περιφερειακής Κοινότητας, της Εκπαίδευσης Ενηλίκων-Δια Βίου Μάθησης, του Εθελοντισμού, της Αυτοδιοίκησης σε επίπεδο Κοινωνικής Πρόνοιας, Πολιτισμού, Τουρισμού- Επιχειρηματικότητας, κυρίως όμως, Συμμετοχής των Ενεργών Πολιτών στην Πόλη που αναπτύσσονται και ζουν. Η είσοδος στο Συνέδριο ήταν Ελεύθερη για το κοινό, χάρη στη συνέργεια των αυτοδιοικητικών-πολιτιστικών-εκπαιδευτικών φορέων του τόπου, καθώς και του χορηγού ‘Hotelier’ που ευχαριστούμε θερμά για τη συμβολή του.
Στο συνέδριο πήραν μέρος 300 άνθρωποι (συνολικά στο τριήμερο) σε μια δύσκολη για την Πόλη συγκυρία, καθώς ταυτόχρονα με το επιστημονικό γεγονός λάμβαναν χώρα τρεις σημαντικές και ιδιαίτερα ελκυστικές για τους πολίτες δράσεις (πολιτιστικές-ψυχαγωγικές-αθλητικές) με πρωτοβουλία του Δήμου Χανίων και της Περιφέρειας Κρήτης: α) τριήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων-αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη (επίσκεψη του Μίκη στην Κρήτη), β) διήμερο φεστιβάλ της ομάδας Αρχιτεκτόνων Μηχανικών P-public με θέμα παρεμβάσεις σε αυλές δημοτικών σχολείων της πόλης» και αθλητικούς αγώνες στο Πάρκο Αγίων Αποστόλων.
Η συμμετοχή του κοινού με τον τρόπο που σημειώθηκε, σποραδικά, προκάλεσε ποικίλα σχόλια από τα οποία σκόπιμα επιλέχθηκαν ορισμένα αντιπροσωπευτικά για το εισαγωγικό κείμενο (editorial), προκειμένου ο αναγνώστης να σχηματίσει μία δική του άποψη αναφορικά με τον παλμό του συνεδρίου, αλλά κι έναν εντελώς προσωπικό προβληματισμό σχετικά με την ενήλικη μάθηση και το ρόλο της κριτικής συνειδητοποίησης σε αυτήν.
Στο Συνέδριo αυτό ίσως έγιναν λάθη και παραλείψεις από τους διοργανωτές, όπως σε κάθε συνέδριο άλλωστε. Το γεγονός αυτό, όμως, δεν αναιρεί την πηγαία και αυθεντική ετούτη ‘Πρωτοβουλία’ ως ‘Έργο Πολιτών’ που πήραν μέρος στη λήψη στρατηγικών αποφάσεων μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης (bottom up, membership participative management), που υλοποιήθηκε λόγω της εσωτερική τους ανάγκης αλλά και της ικανότητάς τους να συντονιστούν, να συνεργαστούν, να σχεδιάσουν, να υλοποιήσουν και να αποτιμήσουν ένα έργο συμμετοχικού σχεδιασμού ως μια κοινότητα μάθησης και πρακτικής – ομάδα αυτομόρφωσης στην οποία οι ίδιοι μετέχουν ενεργά και βιώνουν αλληλέγγυα και υπεύθυνα την προσωπική τους ενδυνάμωση μα και την ενδυνάμωση την κοινοτική …
Ένα Συνέδριο τους καρπούς του οποίου αφιερώνουμε σε έναν σπουδαίο επιστήμονα, ακτιβιστή και στοχαστή του τόπου, μέλους του ιατρικού συλλόγου Χανίων και του Δικτύου μας, που δυστυχώς, δεν βρίσκεται πια ανάμεσά μας … Που ωστόσο, όμως, πρόφτασε να μοιραστεί το όραμά του ως αίτημα δράσης για την νέα ακαδημαϊκή χρονιά κατά τη διαδικασία αποτίμησης της ομάδας Έργου της διοργάνωσης του Συνεδρίου του ΕΔΕΕΚ. Καλή σας μελέτη !!!
Χανιά, Τετάρτη 23 Ιουνίου 2016: Πρόταση Συνεργασίας με τον Ιατρικό Σύλλογο για την διοργάνωση διημέρου επικοινωνίας Πολιτών-Θεσμών σε ζητήματα, υγείας, ασφάλειας, περιβάλλοντος
«Kαταρχάς, συγχαρητήρια, το ΕΔΕΕΚ κατάφερε να δημιουργήσει με τούτο το Συνέδριο ένα βήμα διαλόγου ώστε να μπορέσουν να συνομιλήσουν ουσιαστικά και να καταλήξουν σε συμπεράσματα -για το όποιο θέμα απασχολούσε το κάθε στρογγυλό τραπέζι- οι φορείς με τους πολίτες. Το ΕΔΕΕΚ, συνεπώς, μπορεί στη συνέχεια να εκφράσει την προοδευτική συλλογική συνείδηση του τόπου μας συμβάλλοντας στην ανάδειξη των αιτίων που προκαλούν την συνεχή αύξηση των πρόωρων θανάτων και χρόνιων νόσων στην ΚΡΗΤΗ του 2016. Ερευνούμε και αναδεικνύουμε πως επιδρά η υποβάθμιση του ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος στην υγεία μας καλούμε την κοινότητα να μάθει και να αντιμετωπίσει «ότι μας ρυπαίνει και ότι μας πεθαίνει». Τα ζητήματα αιχμές που οφείλουμε να αναδείξουμε είναι : ‘Το κάπνισμα’, ‘ Τα τροχαία’, ‘Η σεξουαλική κακοποίηση των ανηλίκων’, ‘Η ρύπανση και μόλυνση της διατροφικής αλυσίδας’ και ‘Η κλιματική αλλαγή’. Η πρώτη μέρα θα είναι Παρασκευή βράδυ 6μμ-10μμ με δυο στρογγυλά τραπέζια και η άλλη μέρα Σάββατο 9πμ-3μμ με τρία στρογγυλά τραπέζια με την συμμετοχή εκπροσώπων των θεσμών μελών του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων του Καθηγητή πανεπιστημίου στην Στοκχόλμη Π.Γ και άλλων ειδικών επιστημόνων. Όλες οι εισηγήσεις πρέπει να καταλήγουν σε προτάσεις για συγκεκριμένες παρεμβάσεις εκ μέρους των συμμετεχόντων με ιδιαίτερη αναφορά σε επιτυχημένα παραδείγματα. Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συνεργασία, για την ευκαιρία, και αναμένουμε την απάντηση σας σχετικά με την προτεινόμενη πρωτοβουλία και συνεργασία.» (Μ.Μ, Καρδιολόγος-Εκπρόσωπος Ιατρικού συλλόγου Χανίων)
Χανιά, Τετάρτη 23 Ιουνίου 2016: Ευχαριστίες και αναστοχασμός
«Αγαπητοί συνεργάτες, επιστρέφοντας στην Αθήνα στο Υπουργείο μετά το Συνέδριο, με περίμενε πολλή δουλειά με τις συνεντεύξεις των υποψηφίων διευθυντών ΣΔΕ. Έτσι, δεν πρόλαβα να δω ούτε καν τον φάκελο του Συνεδρίου. Από προχθές που χαλάρωσε λίγο η πίεση και τα ξαναβλέπω, έρχονται στο μυαλό μου οι εμπειρίες του Συνεδρίου. Σας γράφω, λοιπόν, για να σας πω ότι το Συνέδριο που οργανώσατε με το Δίκτυο ήταν πολύ πλούσιο και δημιουργικό! Ακόμα κι αν δεν παρακολούθησαν πολλοί απλοί πολίτες τις συνεδρίες, περισσότεροι φαντάζομαι ήρθαν στα εργαστήρια, η ευκαιρία που δόθηκε σε πολλούς παράγοντες της Κρήτης, αλλά και σε επιστήμονες, στελέχη υπηρεσιών και στελέχη αυτοδιοίκησης τόσο από τα στρογγυλά τραπέζια όσο και μέσω των εισηγήσεων για να επικοινωνήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις και πληροφορίες , ήταν πολύ σημαντική. Ήδη στο Υπουργείο επικοινωνούμε για διάφορα θέματα με κόσμο που γνωριστήκαμε ή ξανασυναντηθήκαμε στο Συνέδριο, κι αυτό νομίζω ότι είναι ένα δείγμα του ότι ήταν επιτυχημένο. Προσωπικά ευχαριστήθηκα τόσο από την παρακολούθηση συνεδριών και των εργαστηρίων όσο και από τη γνωριμία και επικοινωνία με πολλούς συνέδρους, ιδιαίτερα δε από το Δίκτυό σας. Θέλω να ευχαριστήσω όλους σας για τη φιλοξενία …για όλη την προσπάθεια που καταβάλατε για να επιτύχει αυτό το Συνέδριο, αλλά και για την παρουσία σας. Τους χαιρετισμούς μου σε όλα τα μέλη. Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή υποστήριξη χρειαστείτε για τα θέματα της Διά Βίου Μάθησης» (Β.Κ, Τμήμα Σπουδών Προγραμμάτων και Οργάνωσης Εκπαίδευσης Ενηλίκων, ΓΓΔΒΜΝΓ)
Χανιά, Τετάρτη 23 Ιουνίου 2016: Αναστοχαστικό ημερολόγιο
«Ξεκινώντας αυτό τον αναστοχασμό θέλω να ξέρετε ότι λυπάμαι ειλικρινά που δεν έζησα όσο θα ήθελα την προετοιμασία και όλα όσα αυτή φέρνει. Δυστυχώς με τους νέους φίλους της (φετινής) ομάδας δεν είχα την ευκαιρία να συναντηθώ παρά μόνο στην προσυνεδριακή συνάντηση που έγινε στο ΚΑΜ. Στην πραγματικότητα δεν έγινα ποτέ μέλος αυτής της εξαιρετικής ομάδας παρά το γεγονός ότι το ήθελα πολύ. Βλέπετε οι δομές που εργάζομαι λειτουργούν απόγευμα και βράδια. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους καινούργιους φίλους που ήρθαν κοντά στο Δίκτυο μας και δούλεψαν για να οργανωθεί το δεύτερο Συνέδριο μας. Να ξέρετε ότι σας καμάρωνα τις δύο ημέρες που βρέθηκα στο Συνέδριο, σκεπτόμενη ότι είναι καιρός να δημιουργήσουμε χώρο για τα νέα ικανά μέλη του Δικτύου. Χαίρομαι πολύ γιατί για μία ακόμη χρονιά δώσαμε το λόγο και την ευκαιρία να παρουσιάσουν την δουλειά και τις ιδέες τους νέοι στο χώρο και στην ηλικία άνθρωποι. Λυπάμαι που δεν τους άκουσαν όσοι έπρεπε, ένοιωσα ότι αυτή η πόλη ούτε νοιάζεται ούτε μαθαίνει. Επίσης η πίεση του χρόνου δεν μας άφησε να τους απολαύσουμε, να κάνουμε περισσότερες ερωτήσεις, να πούμε περισσότερα συγχαρητήρια. Γιατί άξιζαν πολλά συγχαρητήρια στις παρουσιάσεις που εγώ τουλάχιστον είχα την τύχη να παρακολουθήσω. Πολλά τα μπράβο, αρκετά και τα παράπονα που ακούστηκαν. Μερικά δίκαια, ιδιαίτερα όσα είχαν να κάνουν με την διαχείριση του χρόνου, κάποια άλλα υπερβολικά θα έλεγα. Θα πρότεινα να τα αξιοποιήσουμε όλα παίρνοντας δυνάμεις από όλα τα καλά λόγια που ακούσαμε και ας προσπαθήσουμε να διορθώσουμε ό,τι δεν ήταν όπως έπρεπε. Εάν και όποτε αποφασίσουμε να κάνουμε το επόμενο Συνέδριο… Να είσαστε όλοι καλά και να συνεχίσετε να προσπαθείτε και ποιος ξέρει ίσως κάποτε καταφέρουμε να κάνουμε την πόλη μας να αρχίσει να μαθαίνει…» (Α.Τ, Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων, Μέλος ΣΣ, ΕΔΕΕΚ)
Χανιά, Τετάρτη 23 Ιουνίου 2016: Ευχαριστίες και Ανοικτός σε Συνεργασία: Θεωρία και Πράξη!
«Ζητώ την κατανόησή σου που δεν ανταποκρίθηκα αμέσως στο μήνυμά σου. Έλειπα σε ακαδ. αποστολή στην Αιθιοπία.
Κατ’ αρχήν ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη φιλοξενία στην όμορφη πόλη σου και φυσικά για το συνέδριο που πιστεύω πως ανέδειξε προς τα που πρέπει να εστιάσουν οι επόμενες δράσεις του Δικτύου. Είμαι μαζί σας! Έριξα μια γρήγορη ματιά στο ppt του Project ‘bringing people together’ και το θεωρώ σοβαρή βάση/πλαίσιο για όσα μέλει γενέσθαι. Θα είμαστε σε επαφή και φυσικά στη διάθεση του δικτύου σε ό,τι μπορώ να συνδράμω.
” Theory without practice leads to an empty idealism, and action without philosophical reflection leads to mindless activism”. Καλό καλοκαίρι , με αγάπη» (Π.Γ, Επίτιμος Προσκεκλημένος Συνεδρίου, Αναπλ. Καθηγητής Παν/μίου Στοκχόλμης)
Συγχαρητήρια για την άψογη διοργάνωση του συνεδρίου!!!!Ελπίζω να ήταν αντάξιο των προσδοκιών σας! Εγώ πάντως ευχαριστώ ξεχωριστά για την πρόσκληση, τη φιλοξενία και την ευγένεια όλων σας…Σας έστειλα την επιστολή για τους γονείς την οποία έστειλα και στην κυρία Κ… για να γνωρίζει και αυτή το περιεχόμενο ως υπεύθυνη της δράσης του “Ευτύχη”, της βαλίτσας που ταξιδεύει το Σύλλογό μας .Ελπίζω να την λάβατε γιατί είμαι πολύ πίσω στην τεχνολογία…Το τηλέφωνό μου υπενθυμίζω για οτιδήποτε χρειαστείτε…Φιλιά» (Χ.Κ, Eθελοντικός Σύλλογος ‘ ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ’ για παιδιά με καρκίνο)
«Αγαπητοί και αγαπητές, σας αποστέλλουμε το άρθρο της εισήγησης μας στο συνέδριο που οργανώσατε στις 3, 4 και 5 Ιουνίου στα όμορφα Χανιά. Το συνέδριο υπήρξε μια πολύτιμη εμπειρία και σας ευχαριστούμε πολύ για την συνεργασία. Θα ήταν χρήσιμο να μας ενημερώσετε σχετικά με την ημερομηνία δημοσίευσης του άρθρου και σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για αυτό. Καλή δύναμη για τη συνέχιση του Έργου σας! Με εκτίμηση» (Β.Π, ΑΠΘ, Θεσ/νίκης)
ΤΕΥΧΟΣ 22 ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ
Το τεύχος αυτό φιλοξενεί τις εισηγήσεις των :
1. Κ. Κωνσταντινίδη-Βλαδιμήρου «Αντιδημοκρατική ηγεσία: καταπέλτης του κοινωνιολογικού κατασκευάσματος … Δημοκρατία: καταλύτης ενδυνάμωσης της κοινότητας μάθησης»
2. Γ. Κουλαουζίδη «Η κριτική σκέψη κάνει την διαφορά ή σε τι διαφέρει η Εκπαίδευση Ενηλίκων;»
3. Ι. Ιερωνυμάκη «Βαθμός εξοικείωσης των Σχολικών Συμβούλων με την εκπαίδευση ενηλίκων στο πλαίσιο της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών»
4. Σ. Τσέτσου «Πρόταση-σχέδιο ένταξης/εισδοχής των νέων εκπαιδευτικών στις εκπαιδευτικές μονάδες»
5. Ε. Λιντζαροπούλου «Δίκτυο Γεώργιος Ζουγανέλης: Το δίκαιον της παιδείας, δράσεις για τον Πολιτισμό και την Εκπαίδευση στις Φυλακές»
6. Κ. Στεργίου, Σ. Μαζανάκη «Η εκπαίδευση ανάμεσα στους τοίχους»Α. Katsouli ‘‘Students’ perceptions on the motivational role of parental involvement in 3 secondary schools of Athens’’Ε. Ντουσάκη «Διερεύνηση των απόψεων των εκπαιδευομένων του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Χανίων, σε σχέση με την ικανοποίηση τους από την Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας»
7. Ε.Μενιουδάκη Ν. Σιδηρόπουλου «Η Διδασκαλία των Αναλογιών και των Εφαρμογών τους στα Σ.Δ.Ε»