ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ-EDITORIAL

ISSN:1792-2674

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ 1ης ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ (Συνέδριο)

 Π.Ε Χανίων

«Η φωνή των εκπαιδευτικών και των διοικητικών ‘από τα κάτω’ : Ανοίγουμε τις πόρτες μας, μιλάμε για το έργο μας, ανταλλάσσουμε πρακτικές, δημιουργούμε κοινότητες  μάθησης…»

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΝΙΩΝ 25-26 Μαΐου 2024

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

1η Συνδιάσκεψη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων: Το σκεπτικό

Οι εκπαιδευτικοί δεν διδάσκουν απλώς, δεν καθοδηγούν μόνο …Δεν μεταδίδουν γραμμικά το Αναλυτικό Πρόγραμμα, μα το αναπτύσσουν, το προσδιορίζουν και το μεθ-ερμηνεύουν ως κριτικά σκεπτόμενοι άνθρωποι κι επαγγελματίες…

Για τους εκπαιδευτικούς, η Διδασκαλία είναι ό,τι σκέφτονται, πιστεύουν και πράττουν μέσα στην διδακτική αίθουσα, εκεί που τελικά διαμορφώνεται το είδος της μάθησης (τι) που μαθαίνουν οι μαθητές … Και είναι αυτή η επίγνωση που τους καθιστά υπεύθυνους για το πόσο καλά κατανοούν και πόσο προσπαθούν να βελτιώσουν το έργο τους. Ένα έργο από το οποίο εξαρτώνται: ο τύπος πολίτη που θα διαμορφωθεί και θα κληθεί να δημιουργήσει μια καλύτερη και περισσότερο δίκαιη κοινωνία, ο μαθητής που θα πετύχει ή όχι τους στόχους του, το Σχολείο στο οποίο δεν θα υπάρχει σχολική διαρροή και θα σχεδιάζει το μέλλον, αλλά και οι εκπαιδευτικοί ως ανθρώπινοι πόροι που θα επενδύσουν το δυναμικό τους στην τυπική και στην μη τυπική εκπαίδευση του τόπου και των ανθρώπων του …

Η πρώτη Εκπαιδευτική Συνδιάσκεψη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων στοχεύει στην ενίσχυση της ταυτότητας της Επαγγελματικής Κοινότητας Μάθησης των εκπαιδευτικών των Χανίων σε ένα πλαίσιο διά ζώσης επικοινωνίας κι επιμόρφωσης, που τόσο έχει λείψει στην μετα-covid εποχή. Εκεί, οι συνεργάτες θα κοιτάζονται στα μάτια, θα επικοινωνούν και θα χαίρονται, ενώ ταυτόχρονα θα μιλούν για τη δουλειά τους και θα ανταλλάσσουν εμπειρίες και καλές πρακτικές. Ένα πλαίσιο επικοινωνίας και μάθησης που σταδιακά, θα συμβάλει στην μεταξύ τους δικτύωση και στη διαμόρφωση του επαγγελματικού τους προφίλ …

Η Συνδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων στις 25 και 26 Μαΐου 2024. Ήταν ελεύθερη για εκπαιδευτικούς,  φοιτητές και για το ευρύτερο κοινό.

To 2o τεύχος του περιοδικού «e-Εκπαίδευση Ενηλίκων και Πολιτισμός στην Κοινότητα» φιλοξενεί κυρίως τις εισηγήσεις Δ/ντών Σχολικών Μονάδων και Στελεχών Εκπαίδευσης  που συμμετείχαν στο ετήσιο πρόγραμμα Εκπαιδευτικής Ηγεσίας «ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ-ΕΙΜΑΙ ΕΝΕΡΓΟΣ/H» 10 Χρόνια μετά… στην Μετά Covid εποχή, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή για δεύτερη φορά το ακαδημαϊκό έτος 2023-24.

Σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος ήταν η ενδυνάμωση των στελεχών με αφορμή την ανάληψη των νέων καθηκόντων τους και η καλλιέργεια γνώσεων, στάσεων, δεξιοτήτων σε θέματα που άπτονται με τη συμμετοχική οργάνωση της Εκπαιδευτικής Μονάδας έναντι της παραδοσιακής οργανωσιακής δομής. Απώτερος στόχος, η δικτύωση των συμμετεχόντων σε κοινότητα μάθησης και πρακτικής για τη βέλτιστη διαχείριση των θεμάτων που άπτονται με τη διοίκηση στην εκπαίδευση. Οι εισηγήσεις διέπονται αρχικά από μία ολιστική ματιά για την Παιδαγωγική Συμμετοχική Ηγεσία στη σχολικά μονάδα και στη συνέχεια παρουσιάζονται επιμέρους θέματα.

Η πρώτη εισήγηση της κ. Γαλανάκη Χρυσής, κ. Τσιαούση Ευαγγελίας και κ. Τουρπτσόγλου Μαρίας, επιχειρεί να διερευνήσει, να ανακαλύψει και τελικά να απαντήσει σε ένα θεμελιώδες ερώτημα για τη σχολική μονάδα. Τι σημαίνει «το σχολείο που αγαπώ και πώς θα το πετύχουμε;»

Η δεύτερη εισήγηση της κ. Βρεττοπούλου Μαρίας και κ. Παρταλά Δέσποινας εστιάζει το ενδιαφέρον της στη συστέγαση του Νηπιαγωγείου με το Δημ. Σχολείο και την αξιοποίηση αυτής ως ευκαιρία για ποικίλες δράσεις και καλές πρακτικές με όραμα και συνέχεια την εδραίωση συνεργατικών δεσμών μεταξύ των εκπαιδευτικών των δύο σχολείων προς όφελος των μαθητών και της ευρύτερης σχολικής κοινότητας.

Στην τρίτη εισήγηση της κ. Καστρινάκη Αναστασίας, γίνεται λόγος για τον/την διευθυντή/ντρια σχολικής μονάδας και τον ρόλο του/της στην επίτευξη της σχολικής βελτίωσης και πώς αυτή σχετίζεται με τη σχολική αποτελεσματικότητα, υπό την οπτική της  Κριτικής Παιδαγωγικής.

Η κ. Φουντουλάκη Ευαγγελία στο επόμενο άρθρο, επικεντρώνεται στο νέο θεσμό του ενδοσχολικού συντονιστή στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με έμφαση στον ρόλο του διευθυντή, τις καλές πρακτικές και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζονται.

 Η Φιλοσοφία και η εισαγωγή της στη σχολική τάξη αποτελεί αντικείμενο μελέτης της κ. Δουζλατζή Ελένης. Ειδικότερα, ο κλάδος φιλοσοφία για παιδιά, δημιουργήθηκε για να εξυπηρετήσει εκπαιδευτικούς στόχους και έχει πια εξελιχθεί, ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί ως μαθησιακό εργαλείο ανάπτυξης δεξιοτήτων που ανταποκρίνονται στους στόχους μιας κριτικής παιδαγωγικής προσέγγισης. 

Στη συνέχεια, η κ. Σκαράκη Ιωάννας, μας παρουσιάζει τα οφέλη από την εφαρμογή του δράματος, του θεατρικού παιχνιδιού και των τεχνικών του, στη διδασκαλία του μαθήματος της γεωγραφίας μέσα από τις απόψεις των μαθητών/τριών. Ακολουθεί η συζήτηση των αποτελεσμάτων μαζί με κάποια χρήσιμα συμπεράσματα. 

Καταληκτικά, το άρθρο της κ. Μπουντρογιάννη Χριστοφίας και Ευθυμάκη Μαρίας μας παρουσιάζει την εκπαιδευτική τους εμπειρία από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα “Συμμετέχω- Είμαι Ενεργός/ή” κατά την πιλοτική φάση του προγράμματος (2012-13) ως κριτικοί φίλοι και στη συνέχεια την επαγγελματική τους διαδρομή και εξέλιξη ως επιμορφώτριες στη β΄ φάση του προγράμματος το σχ. έτος 2023-24.

Καλή μελέτη!