ISSN:1792-2674
To τεύχος 15 του «Εκπαίδευση Ενηλίκων και Πολιτισμός στην Κοινότητα» που τώρα μελετάτε, αποτελεί συνέχεια των πρακτικών του 1ου Πανελλήνιου/Περιφερειακού Συνεδρίου για τη Διά Βίου Μάθηση-Εκπαίδευση Ενηλίκων-Κοινοτική Ενδυνάμωση & την Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών που πραγματοποιήθηκε από το ΕΔΕΕΚ στα Χανιά στις 12-14 Ιουνίου του 2015. Ένα συνέδριο που απώτερό του στόχο είχε τη Διασύνδεση των τοπικών φορέων για την ανάπτυξη της τοπικής κοινότητας.
Το παρόν τεύχος, αποτελείται από δύο μέρη.
Το πρώτο μέρος φιλοξενεί το τρίτο στρογγυλό τραπέζι του συνεδρίου στο οποίο παίρνουν μέρος εκπρόσωποι εκπαιδευτικών, πολιτιστικών κι αυτοδιοικητικών φορέων του Ν. Χανίων στο πλαίσιο του οποίου απαντάται το ερώτημα «πώς εσείς από τη σκοπιά σας κάνετε πράξη το ζητούμενο του Συνεδρίου, δηλαδή την ‘Δια Βίου Μάθηση’, την ‘Εκπαίδευση Ενηλίκων’, την ‘Κοινοτική Ενδυνάμωση’ και την ‘επιμόρφωση των εκπαιδευτικών’»; Οι εκπρόσωποι ποικίλων φορέων (το Πολυτεχνείο Κρήτης/Σ.Α.Μ-Εργαστήριο TUC, η ακτιβιστική ομάδα p-Public, το ΔΗΠΕΘΕΚ, η Πινακοθήκη Χανίων, η ΚΕΠΕΔΔΗΧ-ΚΑΜ, η ΚΕ Εφορεία αρχαιολογικών και κλασικών αρχαιοτήτων, το ΚΕΔΔΥ Χανίων, το ΕΔΕΕΚ, το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Χανίων και το Μουσείο Σχολικής Ζωής του Δήμου Χανίων) παρουσιάζουν το έργο των φορέων τους και συζητούν για τις όποιες εμπειρίες ή προοπτικές της δράσης τους με το κοινό. Σκοπός του εν λόγω στρογγυλού τραπεζιού ήταν η «συνομιλία» ξεχωριστών πεδίων δράσης, μεταξύ τους, και η «συναπόφαση» ότι όλοι επιθυμούν να μάθουν περισσότερα ο ένας για το έργο του άλλου. Απώτερος στόχος το να τολμήσουν, δυνητικά, την έναρξη ενός Συμμετοχικού Διαλόγου κι εν συνεχεία Συμμετοχικού Σχεδιασμού για την πόλη τους, ο οποίος μακροπρόθεσμα και συντονισμένα θα επιφέρει την πολυπόθητη «αλλαγή νοοτροπίας» του ενεργού πολίτη …στα Χανιά.
Το δεύτερο μέρος φιλοξενεί εννιά κείμενα. Το πρώτο κείμενο των Χ. Βάντζου, Θ. Κούλα αφορά στο ρόλο της συμβουλευτικής στην επανένταξη των ανέργων. Το δεύτερο των Ε. Κατέρη, Α. Καλαϊτζάκη, Ν. Γκερτσάκη κάνει λόγο για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και το ρόλο της Σχολής Διά Βίου Μάθησης του ΤΕΙ Κρήτης. Ακολουθεί τρίτο το κείμενο της Α. Αρκούδη-Βαφέα αναφορικά με το προφίλ και τις μαθησιακές ανάγκες των εκπαιδευομένων στα ΚΕΚ πριν και μετά την οικονομική κρίση. Το τέταρτο, το πέμπτο, το έκτο και το έβδομο κείμενο αφορούν στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και συγκεκριμένα: το κείμενο του Γ. Ιερωνυμάκη αναφέρεται στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών μέσω της Εκπαίδευσης Ενηλίκων στο πλαίσιο δράσης του θεσμού του Σχολικού Συμβούλου. Το κείμενο της Α. Ρηγάκη εστιάζει σε μία έρευνα στο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το κείμενο των Ε. Σπανάκη και Σιμιτζή- Ε. Δέλλα Ελευθερία κάνει λόγο για την Έρευνα Δράσης ως εργαλείο επιμόρφωσης εκπαιδευτικών κι αναφέρεται στο παράδειγμα της μετάβασης από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό Σχολείο. Τέλος, το κείμενο της Σ. Κουτσουράκη αναφέρεται στο σχεδιασμό προγράμματος επιμόρφωσης και επαγγελματικής ανάπτυξης των εκπαιδευτικών σε θέματα διαφοροποίησης της διδασκαλίας. Καταληκτικά, δύο κείμενα των Μ. Κουνελάκη, Σ. Μ. Δρακακάκη και Χ. Κουτσουρελάκη, αντίστοιχα, αφορούν στην εκπαίδευση ενηλίκων και την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών με την αξιοποίηση των ΤΠΕ. Ειδικότερα στο πρώτο γίνεται λόγος για το Web 2.0 ως μέσο ένταξης των ενηλίκων στη νέα ψηφιακή εποχή και στο δεύτερο για τις αρχές Εκπαίδευσης Ενηλίκων στα Προγράμματα επιμόρφωσης β’ επιπέδου στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας του Πανεπιστημιακού Κέντρου Επιμόρφωσης Κρήτης.
Καλή σας ανάγνωση!