ISSN:1792-2674
To τεύχος 16 του «Εκπαίδευση Ενηλίκων και Πολιτισμός στην Κοινότητα» που τώρα μελετάτε, αποτελεί συνέχεια των πρακτικών του 1ου Πανελλήνιου/Περιφερειακού Συνεδρίου για τη Διά Βίου Μάθηση-Εκπαίδευση Ενηλίκων-Κοινοτική Ενδυνάμωση & την Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών που πραγματοποιήθηκε από το ΕΔΕΕΚ στα Χανιά στις 12-14 Ιουνίου του 2015. Ένα συνέδριο που απώτερό του στόχο είχε τη Διασύνδεση των τοπικών φορέων για την ανάπτυξη της τοπικής κοινότητας.
Το παρόν τεύχος, αποτελείται από δύο μέρη.
Το πρώτο μέρος φιλοξενεί το δεύτερο στρογγυλό τραπέζι του συνεδρίου στο οποίο παίρνουν μέρος εκπρόσωποι εκπαιδευτικών, πολιτιστικών κι αυτοδιοικητικών φορέων του Ν. Χανίων στο πλαίσιο του οποίου απαντάται το ερώτημα «πώς η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η Εκκλησία, η Δημόσια Διοίκηση και ο Ακτιβισμός αντιλαμβάνονται την πρόκληση της Δια βίου Μάθησης, της Εκπαίδευσης Ενηλίκων, της Κοινοτικής Ενδυνάμωσης και της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών; Εμπειρίες οπτικές και προοπτικές από τη χώρα και το παράδειγμα της πόλης της Αμβέρσας ». Η Αντιδήμαρχος του Δήμου Χανίων κα Περράκη Βαρβάρα και οι Αντιδήμαρχοι δύο περιαστικών Δήμων του Νομού οι κ. Κουκιανάκης Χαράλαμπος, Δήμαρχος Αποκορώνου και κ. Σταθάκης Θεόδωρος, Δήμαρχος Κισσάμου, αντίστοιχα συζητούν μαζί με τον Δρ Ζορμπά Κωνσταντίνο, Γενικό Διευθυντή της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, τον Καθηγητή Ιατρικής Δρ. Παλλήκαρη Ιωάννη και Πρόεδρο του Πανεπιστημίου των Ορέων, τον κ. Ποντικάκη Ηλία, Διευθυντή της Α/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων και τον ακτιβιστή Δρ. Convents Piet, επίτιμο προσκεκλημένο από την πόλη της Αμβέρσας.
Οι θεσμικοί εκπρόσωποι παρουσιάζουν τις αρμοδιότητες και το έργο των φορέων τους κι αναζητούν τρόπους επίλυσης ζητημάτων που τους απασχολούν, συζητώντας μεταξύ τους και με το κοινό. Σκοπός του εν λόγω στρογγυλού τραπεζιού -πέρα από τον προφανή, δηλαδή, το πλαίσιο δράσης αναφορικά με τη Δια Βίου Μάθηση όπως αυτό ορίζεται Πολιτειακά- ήταν η «συνομιλία» ομοειδών χώρων και η ανάδειξη ομοιοτήτων και διαφορών, τόσο ως προς την προσέγγιση του θέματος, όσο και ως προς το πλαίσιο επικείμενης δράσης τους. Απώτερος στόχος, ωστόσο, μπορεί να θεωρηθεί η «ομολογία» της αναγκαιότητας «άλλου τύπου δράσης» (από τα κάτω). Η Δράση αυτή θα είναι βασισμένη στις αρχές του Ενεργητικού-Συμμετοχικού Διαλόγου και επίσης θα είναι ικανή, μακροπρόθεσμα, να προκαλέσει συνέργειες και διασυνδέσεις για τον μετασχηματισμό του Νομού σε έναν τόπο που -μέσω της «Μάθησης Διά Βίου και του ίδιου του Πολιτισμού»- ασκείται στο να μπορεί από μόνος του να λύνει τα ζητήματά του. Ποιοτικές παράμετροι στη συζήτηση η «Πολιτισμική διάσταση» του Πανεπιστημίου των Ορέων, η «Πολύ-πολιτισμική διάσταση» του παραδείγματος της πόλης της Αμβέρσας (η «Φωλιά» ως έργο κοινωνικής γλυπτικής) και η διάσταση του «Ανθρωπισμού-Ηθικής» που αναδείχθηκε έξοχα από την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης.
Το δεύτερο μέρος φιλοξενεί δέκα κείμενα. Το πρώτο κείμενο της Κ. Κωνσταντινίδη-Βλαδιμήρου αφορά στην εκπαιδευτική έρευνα ως στάση και δράση στην εκπαίδευση ενηλίκων και επιμόρφωση εκπαιδευτικών για μια κοινωνία της εκπαίδευσης». Το δεύτερο των Α. Βελεγράκη, Α. Ευθυμιόπουλο, Ε. Πέτσιου κάνει λόγο για παράγοντες σχολικής αποτελεσματικότητας και ειδικότερα για τη σημασία και το ρόλο του Διευθυντή-Ηγέτη.
Ακολουθεί το κείμενο του Κ. Φλουρή αναφορικά με την πρακτική εφαρμογή της μεθόδου Perkins στη διοίκηση προσωπικού. Το τέταρτο κείμενο είναι από τον Σύλλογο Φίλων του Μουσείου Σχολικής Ζωής του Δήμου Χανίων. Αναφέρεται στην υλοποίηση ευρωπαϊκού προγράμματος GRUNDTVIG αναφορικά με την εκπαίδευση μεταναστών, μέσω της αξιοποίησης των ΤΠΕ, με συγγραφείς τους: Δρακάκη Μαρία, Φαρσάρη Ελένη, Μαρινάκη Μανώλη, Ανδρεάδου Χαρά, Μανωλάκη Κώστα, Γκιόκα-Σέμα Αντελίνα.
Το πέμπτο κείμενο της Μ. Χριστοφορίδου αναφέρεται στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και, ειδικότερα, στη θεματολογία «αξιολόγηση του μαθητή» μέσω της Δυναμικής Προσέγγισης. Το έκτο κείμενο «Πρόταση ενδοσχολικής επιμόρφωσης με τη μέθοδο μικτής μάθησης και δυνατότητα αναδιαμόρφωσης περιεχομένου από τους διαμορφούμενους» είναι των Σ. Πλάτσκου, Ε. Μπατάκη, Μ. Φουρουντζόγλου. Στη συνέχεια, έβδομο κείμενο είναι των Α. Σπαθαράκη, Α. Θέου, Κ. Λαγουδάκη, Σ. Περακάκη και Γ. Τσαφή. Πραγματεύεται την περίπτωση επιμορφωτικού προγράμματος με τίτλο «Σχετίζομαι αλλά δεν Εξαρτώμαι».
Ακολουθούν, δύο κείμενα των Αθηνά Καλλαρά, και Γ. Μακαρατζή, αντίστοιχα, κι αφορούν στην εκπαίδευση ενηλίκων και στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών με την αξιοποίηση των ΤΠΕ. Ειδικότερα στο πρώτο γίνεται λόγος για το Βιώσιμο Σχολείο (Sustainable School) και τις ΤΠΕ και στο δεύτερο για την αξιοποίηση του wiki ως εργαλείο εκπαίδευσης ενηλίκων.
Καταληκτικά έπεται το κείμενο της Δρ. Μπαγιάτη Ειρήνης σχετικά με τη συγκρότηση μιας εκπαιδευτικής-επαγγελματικής κοινότητας μάθησης και πρακτικής.
Καλή σας ανάγνωση!