ISSN:1792-2674
ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ για ΔΙΕΥΘΥΝΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ Α’θμιας Εκπαίδευσης του Νομού Xανίων
ΘΕΜΑ: «Εκπαίδευση Ενηλίκων και Εναλλακτικά Προγράμματα Εκπαιδευτικής Ηγεσίας»
Σεπτέμβριος 2013- Ιούνιος 2014
Χανιά 10/9/2013
Γενική Περιγραφή:
Το Πανεπιστήμιο Κρήτης-Σχολή Επιστημών Αγωγής-Παιδαγωγικό Τμήμα Δ.Ε (Εργαστήριο Δια βίου και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης) και το Επιστημονικό Δίκτυο Εκπαίδευσης Ενηλίκων Κρήτης, διοργανώνουν το B κύκλο του Επιμορφωτικού Προγράμματος με θέμα: «Εκπαίδευση Ενηλίκων και Εναλλακτικά Προγράμματα Εκπαιδευτικής Ηγεσίας».
Σε ποιους απευθύνεται:
Το ανωτέρω επιμορφωτικό πρόγραμμα είναι προαιρετικό και απευθύνεται σε 24 διευθυντικά στελέχη Α’ θμιας Εκπαίδευσης του Νομού Xανίων (Διευθυντές/ριες των 6/θ Δ.Σ και άνω) που: α) έχουν ολοκληρώσει τον α κύκλο του Προγράμματος (2012-2013), κατά προτεραιότητα, και β) νέων μελών που πιθανά θα θελήσουν να συμμετάσχουν στην ομάδα.
Το πλαίσιο της επιμόρφωσης:
Ο δεύτερος εμπειρικός κύκλος του επιμορφωτικού Προγράμματος ‘Εκπαίδευση Ενηλίκων και Εναλλακτικά Προγράμματα Εκπαιδευτικής Ηγεσίας’ δομείται στα αποτελέσματα της αναλυτικής διερεύνησης των εκπαιδευτικών αναγκών των επιμορφούμενων στελεχών εκπαίδευσης του πρώτου κύκλου που πραγματοποιήθηκε: α) μέσω γραπτών αναστοχαστικών εργασιών (ενδιάμεση-τελική αξιολόγηση) των στελεχών στο πλαίσιο του Προγράμματος, μέσω ηλεκτρονικής αναστοχαστικής συζήτησης-δικτύωσης σε ειδικά διαμορφωμένο ιστοχώρο, γ) μέσω συμμετοχικής συζήτησης σε στρογγυλό τραπέζι και σε ομάδες διαλόγου.
Το εκπαιδευτικό περιεχόμενο του δεύτερου κύκλου δομείται σε δύο βασικούς πυλώνες που και οι δύο εξυπηρετούν το σκεπτικό της Μετασχηματιστικής Ηγεσίας στο πλαίσιο της Διοίκησης Ολικής Ποιότητας. Ο πρώτος, αφορά στο στρατηγικό σχεδιασμό και στην ομαδική λήψη απόφασης, ενώ ο δεύτερος αφορά στη διαχείριση των συγκρούσεων στη σχολική μονάδα.
Η Μεθοδολογία της Επιμόρφωσης:
Η προτεινόμενη επιμόρφωση θα στηριχτεί στις βασικές αρχές του θεματικού πεδίου της ‘Εκπαίδευσης Ενηλίκων, έτσι όπως αυτές εφαρμόστηκαν στο πλαίσιο του Μείζονος Προγράμματος Επιμόρφωσης (Δυναμική της Ομάδας, Αναστοχασμός, έμφαση στην πράξη). Μέσω των συμμετοχικών εκπαιδευτικών τεχνικών (παιχνίδι ρόλων, προσομοίωση, καταιγισμός ιδεών, έκφραση αξιών κλπ), οι επιμορφούμενοι θα ενθαρρυνθούν να συμμετέχουν ενεργητικά, να αναδιαμορφώσουν τόσο το περιεχόμενο όσο και την θεματολογία της επιμόρφωσης, ανταλλάσσοντας γνώσεις κι εμπειρίες από την πολύτιμη εκπαιδευτική τους διαδρομή η οποία και θα αποτελέσει τη βάση της επιμορφωτικής διαδικασίας.
Εκπαιδευτικές Τεχνικές:
μελέτη περίπτωσης, ατομική εργασία/ανάλυση, εργασία σε ζεύγη, ομαδική εργασία, ολομέλεια, συζήτηση-αναστοχασμός, καταιγισμός ιδεών, εικαστική έκφραση, προσομοίωση-παιχνίδι ρόλων, συζήτηση, ολομέλεια, γραπτή έκφραση και e-συζήτηση, ‘performance’
Ανάπτυξη κρίσιμων εννοιών:
«στρατηγική, σχέδιο δράσης, έμπνευση, ενόραση, ταλέντο, ιδέα, στερεότυπο-παραδοχή, εφαρμογή της ιδέας, δημιουργικότητα, κριτική, βίωμα, προσωπική ικανότητα, συναισθηματική νοημοσύνη».
Διάρκεια:
Το επιμορφωτικό πρόγραμμα θα είναι συνολικής διάρκειας 50 ωρών οι οποίες θα κατανεμηθούν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.
Διάρθρωση του Επιμορφωτικού Προγράμματος:
Θα πραγματοποιηθούν 10 Βιωματικά εργαστήρια για τους κ.κ Διευθυντές/ντριες και 3 ολομέλειες/ημερίδες (συμβατικές και τηλεεκπαίδευση) για την ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα (Ημέρα διεξαγωγής των εργαστηρίων: Τετάρτη, απογευματινές ώρες, 17.30-21.00).
Πιστοποίηση της Επιμόρφωσης:
Εκδίδεται σχετική βεβαίωση από τους φορείς υλοποίησης της επιμόρφωσης
Επιλογή Επιμορφούμενων:
Οι κ. Διευθυντές των σχολικών μονάδων 6/θ Σχολείων και άνω που το επιθυμούν παρακαλούνται να προσέλθουν σε τρίωρο ‘βιωματικό’ σεμινάριο την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου και ώρα 17.00-21.30 στο 13 Δ. Σχ Χανίων όπου και θα πραγματοποιηθούν:
- η διερεύνηση των εκπαιδευτικών αναγκών του Προγράμματος,
- η σύναψη του επιμορφωτικού συμβολαίου και
- η επιλογή των υποψηφίων επιμορφούμενων/διευθυντών (24 άτομα).
Σε αυτή τη φάση θα λειτουργήσει ένα μόνο τμήμα των 24 ατόμων. Οι κ. Διευθυντές και οι κ. Διευθύντριες που δεν θα κληρωθούν θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν, όπως και το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, τις 3 Ολομέλειες/Επιστημονικές Συναντήσεις του επιμορφωτικού προγράμματος.
Σημαντικές Ημερομηνίες
- Υποβολή Αιτήσεων Συμμετοχής για το 1ο ‘βιωματικό – δειγματικό σεμινάριο’: στο e-mail info@cretaadulteduc.gr μέχρι την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013.
- 1ο Βιωματικό εργαστήριο: Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013
- Ενημέρωση ενδιαφερομένων: την ημέρα του ‘βιωματικού – δειγματικού σεμιναρίου’ (18 /09/2013) με την ολοκλήρωσή του.
Επιμορφωτικό Πρόγραμμα Σεπτεμβρίου 2013
- Εναρκτήρια Συνάντηση/ 1ο Βιωματικό εργαστήριο: Tετάρτη 18 Σεπτεμβρίου και ώρα 17.00.-21.30 στο 13ο Δημοτικό Σχ. Χανίων.
- Α’ Ολομέλεια: Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου (ώρα 17.30-21.30) στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων
ΔΙΑΛΕΞΗ της κ. Π. Χατζηπαναγιώτου (Καθηγήτριας Εκπαιδευτικής Ηγεσίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Κύπρου και στο ΕΑΠ) με θέμα: «Οι συγκρούσεις στη Διοίκηση της εκπαιδευτικής μονάδας».
Βιωματικό εργαστήριο για τους κ.Διευνθυντές και τις κ.Διευθύντριες του Προγράμματος
Κόστος Συμμετοχής:
Δεν υπάρχει κόστος συμμετοχής, με δεδομένο ότι οι επιμορφωτές προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά και ότι οι επιμορφωτικές δραστηριότητες θα πραγματοποιούνται σε δημόσια σχολεία.
Περισσότερες λεπτομέρειες στο εξής:
στην ιστοσελίδα του ΕΔΕΕΚ www.cretaadulteduc.gr, καθώς και στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Α/θμιας Εκπ/σης Xανίων http://www.dipechan.gr/
Ο επιστημονικός Υπεύθυνος του Επιμορφωτικού προγράμματος
Παναγιώτης Αναστασιάδης
Αναπληρωτής Καθηγητής Δια Βίου και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης
Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης
Πανεπιστήμιο Κρήτης
Η Συντονίστρια του Επιμορφωτικού Προγράμματος
Τερεζάκη Χρύσα
Διδάκτωρ του ΕΑΠ στην Εκπαίδευση Ενηλίκων
Επιστημονικό Δίκτυο Εκπαίδευσης Ενηλίκων Κρήτης
………………………………………………………………………
Περίληψη πρώτου εργαστηρίου (Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013)
[Ομάδα εκπαιδευτών: Δρ. Αθηνά Ντούλια, Δρ. Κατερίνα Βενιανάκη, Δρ. Ελένη Ζερβουδάκη, Άννα Τσίγκου (MSc)]
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1 Διερεύνηση αναγκών-σύναψη συμβολαίου και μια πρώτη εξοικείωση με τις έννοιες «μελέτη περίπτωσης», «λήψη απόφασης», «σύγκρουση»» Εισαγωγικό Εργαστήριο
α. μέρος: Εναρκτήρια Συνάντηση Β κύκλου
Σκοπός: Το καλωσόρισμα και η σύνδεση του προηγούμενου κύκλου του Προγράμματος (2012-13) με το νέο κύκλο (2013-14)
Στο πλαίσιο αυτού του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες συναντιόνται μετά από καιρό και πρέπει να επανασυνδεθούν μεταξύ τους και με το Πρόγραμμα. Παράλληλα να αρχίσουν να εξοικειώνονται με τις βασικές έννοιες του εκπαιδευτικού προγράμματος όπως «διαχείριση σύγκρουσης/λήψη απόφασης) (Χατζηπαναγιώτου, 2003). Τέλος, ξεκινά η δημιουργία-διασύνδεση της νέας ομάδας μέσα από μορφές εργασίας όπως σε ζεύγη και στη μικρή ομάδα-ολομέλεια, σχήματα σταδιακής συμπλοκότητας του ρόλου και του έργου της.
Μέθοδοι και Τεχνικές:, ατομική έκφραση, εργασία σε ζεύγη, ομαδική εργασία, ολομέλεια, συζήτηση, αναστοχασμός
β. μέρος: Σύναψη επιμορφωτικού συμβολαίου β κύκλου και εξοικείωση με την «προβληματίζουσα εκπαίδευση» και την «απελευθερωτική αγωγή» (problem posing education, Freire, 1977a., Shor, 1999)
Σκοπός: Η διερεύνηση των προσδοκιών, η σύναψη του επιμορφωτικού συμβολαίου και η εξοικείωση με τις έννοιες «σύγκρουση», «έρευνα δράσης»
Τα άτομα έχουν τη δυνατότητα να γνωριστούν, να συζητήσουν στη μικρή ομάδα το επιμορφωτικό συμβόλαιο «τι δίνουν και τι παίρνουν», καθώς, επίσης, να έρθουν σε επαφή με μελέτες περίπτωσης-εμπειρικές μελέτες τα χαρακτηριστικά των οποίων θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης των βασικών θεματικών αξόνων και των εργαστηρίων-ολομελειών του Προγράμματος. Στη φάση αυτή τα άτομα κατανοούν ότι προσκαλούνται -μπορούν να συμμετέχουν στη συνδιαμόρφωση του Προγράμματος, γεγονός που συνδέεται στενά με την εισήγηση- πρόσκληση του/της εμψυχωτή/τριας για συμμετοχή τους στον ανασχεδιασμό του εκπαιδευτικού υλικού του Προγράμματος στο πλαίσιο έρευνας δράσης (Κατσαρού-Τσάφος, 2003).
Μέθοδοι και Τεχνικές:, ατομική έκφραση, εισήγηση, εργασία σε ζεύγη, ομαδική εργασία, αισθησιοκινητική έκφραση, ολομέλεια, συζήτηση, αναστοχασμός