ISSN:1792-2674
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ για διευθυντικά στελέχη Α’θμιας Εκπαίδευσης του Νομού Ρεθύμνου (Σεπτέμβριος 2013- Ιούνιος 2014)
Γενική Περιγραφή:
Το Πανεπιστήμιο Κρήτης (Παιδαγωγικό Τμήμα Δ.Ε, Εργαστήριο Δια βίου και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης) και το Επιστημονικό Δίκτυο Εκπαίδευσης Ενηλίκων Κρήτης, σε συνεργασία με τη Δ/νση Α/θμιας Εκπαίδευσης και τα Γραφεία Σχ. Συμβούλων Ν. Ρεθύμνου, διοργανώνουν Επιμορφωτικό Πρόγραμμα με θέμα: «Εκπαίδευση Ενηλίκων και Εναλλακτικά Προγράμματα Εκπαιδευτικής Ηγεσίας».
Σε ποιους απευθύνεται:
Το ανωτέρω επιμορφωτικό πρόγραμμα είναι προαιρετικό και απευθύνεται στα διευθυντικά στελέχη Α’θμιας Εκπαίδευσης του Νομού Ρεθύμνου (Διευθυντές/ριες και Υποδιευθυντές/ριες των 6/θ Δ.Σ και άνω)
Το πλαίσιο της επιμόρφωσης: Ο ολοένα και περισσότερο πολύπλοκος σύγχρονος ρόλος των διευθυντών και των υποδιευθυντών σχολικών μονάδων καθιστά απαιτητική την ανάγκη για την επιμόρφωση των στελεχών σε ζητήματα επίλυσης προβλημάτων, διαχείρισης συγκρούσεων και συμμετοχικής λήψης απόφασης στον εκπαιδευτικό οργανισμό. Έτσι η απόκτηση νέων γνώσεων-δεξιοτήτων-στάσεων ως προς το ρόλο τους κρίνεται απολύτως απαραίτητη.
Η Μεθοδολογία της Επιμόρφωσης:
Η προτεινόμενη επιμόρφωση θα στηριχτεί στις βασικές αρχές του θεματικού πεδίου της ‘Εκπαίδευσης Ενηλίκων, έτσι όπως αυτές εφαρμοστήκαν στο πλαίσιο του Μείζονος Προγράμματος Επιμόρφωσης (Δυναμική της Ομάδας, Αναστοχασμός, έμφαση στην πράξη). Μέσω των συμμετοχικών εκπαιδευτικών τεχνικών (παιχνίδι ρόλων, προσομοίωση, καταιγισμός ιδεών, έκφραση αξιών κλπ), οι επιμορφούμενοι θα ενθαρρυνθούν να συμμετέχουν ενεργητικά, να αναδιαμορφώσουν τόσο το περιεχόμενο όσο και την θεματολογία της επιμόρφωσης, ανταλλάσσοντας γνώσεις κι εμπειρίες από την πολύτιμη εκπαιδευτική τους διαδρομή η οποία και θα αποτελέσει τη βάση της επιμορφωτικής διαδικασίας.
Στόχοι της Επιμόρφωσης:
- να αναγνωρίσουν και να κατανοήσουν τον πολυσύνθετο χαρακτήρα του ρόλου τους,
- να αποκτήσουν μία κοινή γλώσσα ως προς την έννοια «εκπαιδευτική ηγεσία», καθώς και ως προς τις υποέννοιες «διοίκηση» και «διαχείριση»,
- να ανακαλύψουν και να εξοικειωθούν με βασικά εργαλεία της κριτικής σκέψης και της δημιουργικής έκφρασης μέσω των εκπαιδευτικών μεθόδων και των τεχνικών της Εκπαίδευσης Ενηλίκων,
- να μπορούν να μεταβαίνουν από το γενικό (όλον) στο ειδικό (μέρος) και το αντίστροφο,
- να εξοικειωθούν με τη διαδικασία σχηματισμού της ‘Ομάδας’, τη δυναμική της καθώς και τη διαχείριση κρίσεων στο πλαίσιό της,
- να μπορέσουν να σχεδιάσουν το πρόγραμμα των 100 πρώτων ημερών οργάνωσης και διοίκησης της μονάδας τους με βάση τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες των μελών του συλλόγου διδασκόντων (βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη στρατηγική ατζέντα)
Τα αποτελέσματα του Προγράμματος αναμένεται να διαφανούν ως ‘προστιθέμενη αξία’ πέρα από τους εκπαιδευτικούς των σχολικών μονάδων, στα ίδια τα παιδιά (απώτερος πληθυσμός στόχος).
Διάρκεια:
Το επιμορφωτικό πρόγραμμα θα είναι συνολικής διάρκειας 50 ωρών οι οποίες θα κατανεμηθούν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.
Διάρθρωση του Επιμορφωτικού Προγράμματος:
Θα πραγματοποιηθούν 10 Βιωματικά εργαστήρια για του κ.κ Διευθυντές/ντριες και 3 ολομέλειες/ημερίδες για την ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα. (Ημέρα διεξαγωγής των εργαστηρίων: Παρασκευή, απογευματινές ώρες, 17.30-21.00).
Πιστοποίηση της Επιμόρφωσης:
Εκδίδεται σχετική βεβαίωση από τους φορείς υλοποίησης της επιμόρφωσης
Επιλογή Επιμορφούμενων:
Οι κ. Διευθυντές των σχολικών μονάδων 6/θ Σχολείων και άνω που το επιθυμούν παρακαλούνται να προσέλθουν σε τρίωρο ‘βιωματικό’ σεμινάριο την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου και ώρα 17.00-21.30 στο 2ο Δημοτικό Ρεθύμνου όπου και θα πραγματοποιηθούν:
- η διερεύνηση των εκπαιδευτικών αναγκών του Προγράμματος,
- η σύναψη του επιμορφωτικού συμβολαίου και
- η κλήρωση των υποψηφίων επιμορφούμενων/διευθυντών (24 άτομα).
Σε αυτή τη φάση θα λειτουργήσει ένα μόνο τμήμα των 24 ατόμων. Σε περίπτωση που οι αιτήσεις συμμετοχής είναι περισσότερες από τις προσφερόμενες θέσεις θα διενεργηθεί επιτόπια κλήρωση.
Οι Διευθυντές και οι Διευθύντριες που δεν θα κληρωθούν θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν, όπως και το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, τις 3 Ολομέλειες/Επιστημονικές Συναντήσεις του επιμορφωτικού προγράμματος.
Σημαντικές Ημερομηνίες:
- Υποβολή Αιτήσεων Συμμετοχής για το 1ο ‘βιωματικό – δειγματικό σεμινάριο’: στο e-mail info@cretaadulteduc.gr μέχρι την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013.
- 1ο Βιωματικό εργαστήριο: Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου
- Ενημέρωση ενδιαφερομένων: την ημέρα του ‘βιωματικού – δειγματικού σεμιναρίου’ (06/09/2013) με την ολοκλήρωσή του.
Επιμορφωτικό Πρόγραμμα Σεπτεμβρίου (2013):
- Εναρκτήρια Συνάντηση/ 1ο Βιωματικό εργαστήριο: Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου και ώρα 17.00.-21.30 στο 2ο Δημοτικό Σχ. Ρεθύμνου.
- 2ο Βιωματικό Εργαστήριο: Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου (17.30-21.00)
- Α’ Ολομέλεια-Επιστημονική Συνάντηση: Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου (17.30-21.30) στο Αμφιθέατρο Δ7 του Πανεπιστημίου Κρήτης (Πανεπιστημιούπολη, Ρέθυμνο
ΔΙΑΛΕΞΗ της κ. Αθανασούλα-Ρέππα (Καθηγήτριας Εκπαιδευτικής Ηγεσίας στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Κύπρου) με θέμα: «Ηγεσία και Εκπαίδευση».
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΜΑΧΙΜΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ της πιλοτικής φάσης του Προγράμματος, Χανιά, 2012-13, www.cretaadulteduc.gr)
Κόστος Συμμετοχής: Δεν υπάρχει κόστος συμμετοχής, με δεδομένο ότι οι επιμορφωτές προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά και ότι οι επιμορφωτικές δραστηριότητες θα πραγματοποιούνται στο Πανεπιστήμιο ή σε δημόσια σχολεία.
Ρέθυμνο 23/7/2013
Ο επιστημονικός Υπεύθυνος του Επιμορφωτικού προγράμματος
Παναγιώτης Αναστασιάδης
Αναπληρωτής Καθηγητής Δια Βίου και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης
Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης
Πανεπιστήμιο Κρήτης
Η Συντονίστρια του Επιμορφωτικού Προγράμματος
Τερεζάκη Χρύσα
Διδάκτωρ του ΕΑΠ στην Εκπαίδευση Ενηλίκων
Επιστημονικό Δίκτυο Εκπαίδευσης Ενηλίκων Κρήτης
TIME TABLE ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
………………….
………………….
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1 (17.00-21.30, Ομάδα επιμορφωτών)
17.00– 18.15 Εναρκτήρια Συνάντηση
o 17.00-17.30 Προσέλευση και Χαιρετισμοί
o 17.30-17.45 Εισαγωγική Εισήγηση: Η Μεθοδολογία και οι στόχοι του επιμορφωτικού προγράμματος. Π. Αναστασιάδης
o 17.45-18.00 Εισαγωγική Εισήγηση: Η Διάρθρωση και το περιεχόμενο του επιμορφωτικού προγράμματος. Χ Τερεζάκη
o 18.00-18.15 Συζήτηση
18.15- 18.30Διάλειμμα
18.30-21.30 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
18.30-19.45: α΄ μέρος: ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ/ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ
Σκοπός: το εργαστήριο αποσκοπεί στο να οικοδομηθεί το κατάλληλο παιδαγωγικό κλίμα και το πνεύμα της ομάδας, αρχικά στην ομάδα των εκπαιδευόμενων, να συζητηθεί το πρόγραμμα (Εκπαίδευση Ενηλίκων και Εναλλακτικά Προγράμματα Εκπαιδευτικής Ηγεσίας) και να προσαρμοστεί στις ανάγκες των εκπαιδευόμενων.
Τεχνικές: ατομική έκφραση, εργασία σε ζεύγη, εργασία σε μικρές ομάδες, συζήτηση.
19.45- 20.00 Διάλειμμα
20.00-21.30 β΄ μέρος
20.00-21.15: ΣΥΝΑΨΗ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΥ
Σκοπός: το εργαστήριο αποσκοπεί στη φάση αυτή οι εκπαιδευόμενοι μέσω της διαδικασίας σχηματισμού της ομάδας: α) να εξοικειωθούν στον ενεργητικό τρόπο συζήτησης, β) να δεσμευτούν προσωπικά με το Πρόγραμμα και γ) να αποτελέσουν μέρος του (Τι προσδοκώ από την Ομάδα Αυτομόρφωσης; Τι προσφέρω στην Ομάδα Αυτομόρφωσης;).
Τεχνικές: Ατομική έκφραση, εργασία σε ζεύγη, εργασία σε μικρές ομάδες, συζήτηση, αναστοχασμός.
21.15-21.30: ΚΛΗΡΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
……………………………..
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2 (17.30-21.00, Ομάδα επιμορφωτών με συντονίστρια την κ. Χ. Τερεζάκη)
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ- ΗΓΕΣΙΑ 1 PROJECT 100 A΄ MΕΡΟΣ
α. μέρος: ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ (1): Προσδοκίες και σύναψη συμβολαίου μεταξύ των μελών του συλλόγου διδασκόντων
Σκοπός: η γνωριμία των μελών της νέας ομάδας, η γνώση από πλευράς Διευθυντή των αναγκών και των προσδοκιών των μελών της ομάδας, η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης κι ασφάλειας μεταξύ των μελών της ομάδας και η σύναψη του εργασιακού συμβολαίου μεταξύ τους.
Επιπλέον, να υπάρξει η ανατροφοδότηση του Διευθυντή κατά πόσο ‘νομιμοποιείται’ στη συνείδηση των συνεργατών να αξιοποιεί μέσω της εν λόγω διαδικασίας εναλλακτικές μορφές επικοινωνίας και διαλόγου στο συλλογικό όργανο.
Τεχνικές: ατομική έκφραση, εργασία σε ζεύγη, ομαδική εργασία, ολομέλεια, προσομοίωση, παιχνίδι ρόλων.
β΄ μέρος: ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ (2) : Επίλυση προβλήματος στην ομάδα. Το ζήτημα της «αναπλήρωσης των συναδέλφων» στη διάρκεια του έτους
Σκοπός: η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και ασφάλειας στην ομάδα, η δέσμευση των μελών της ομάδας για την τήρηση των καθηκόντων τους απέναντι στην ομαλή λειτουργία της σχολικής μονάδας, η από πλευράς τους ανακάλυψη τρόπων και μεθόδων αναπλήρωσης των απουσιών τους, οι οποίοι τίθενται άμεσα σε εφαρμογή από τους ίδιους.
Τεχνικές: ατομική έκφραση, εργασία σε ζεύγη, ομαδική εργασία, επίλυση προβλήματος.
………………………………
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ – A ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ (17.00-21.30, Διάλεξη της Α. Αναστασούλα-Ρέππα)
o Διάλεξη της κ. Α. Αναστασούλα Ρέππα (Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου): Ηγεσία και Εκπαίδευση
o Παρουσιάσεις μάχιμων διευθυντών της πιλοτικής φάσης του Προγράμματος
Σκοπός της διάλεξης είναι να ευαισθητοποιήσει την ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα, γενικά, και τους επιμορφωνόμενους του Προγράμματος, ειδικότερα, σε βασικά ζητήματα Διοίκησης του Ανθρώπινου Δυναμικού και της Οργανωσιακής Συμπεριφοράς στο Σχολείο, καθώς και να προσεγγίσει την έννοια της Ηγεσίας στη διοίκηση της σχολικής μονάδας.
Παράλληλα, οι επιμορφούμενοι διευθυντές της πιλοτικής φάσης του Προγράμματος (Χανιά 2012-2013 www.cretaadulteduc.gr) θα προβούν στην αναστοχαστική αποτίμησή του και θα καταθέσουν καλές πρακτικές που εφάρμοσαν στα σχολεία τους στο πλαίσιό του.