Το Πρόγραμμα «ΚΡΗΝΕΣ» το γνωρίσαμε ως ένα Εθελοντικό Πρόγραμμα Κοινωνικο-Πολιτισμικής Εμψύχωσης που εφαρμόστηκε για δύο συναπτά έτη (2017-2019) στην Ενδοχώρα του Δήμου Πλατανιά υπό μορφή άτυπης, γενικής, Διά Βίου Μάθησης. Φέτος το είδαμε να εφαρμόζεται στα Χανιά και στην τυπική Εκπαίδευση μέσω της πιλοτικής του εφαρμογής ως Πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στην κοινοτική εργασία, εκπαιδευτικών της Α/θμιας Εκπαίδευσης. Την ευθύνη του σχεδιασμού της επιμόρφωσης και της διεξαγωγής του είχε το Επιστημονικό Δίκτυο Εκπαίδευσης Ενηλίκων Κρήτης (ΕΔΕΕΚ), σε συνεργασία με τις Σχολικές Μονάδες που προαιρετικά πήραν μέρος σε αυτό (3ο , 9ο, 17ο Δημοτικά Σχολεία Χανίων, 2ο Δημοτικό Σχολείο Σούδας, 2ο Νηπ/γείο Κουνουπιδιανών) υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Α/θμιας Εκπ/σης Ν. Χανίων, της Ένωσης Γονέων Δ. Χανίων, των Δήμων Χανίων κι Αποκορώνου και της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.
Εκπαιδευτικοί στο πλαίσιο ομάδων δράσης των Σχολικών τους μονάδων κλήθηκαν να απαντήσουν σε πραγματικά προβλήματα που απασχολούν τους κατοίκους και τις γειτονιές τους κι αξιοποιώντας ως ‘όχημα-πρόσχημα’ μια πραγματική ή νοερή ‘Κρήνη’ ανέλαβαν δράση για την επίλυση των όποιων προβλημάτων τους μέσω Συμμετοχικού Σχεδιασμού και Διαλόγου.
Όταν το «επιμέρους πρόβλημα» με τον πιθανό τρόπο επίλυσής του (ανά Σχολική μονάδα) ολοκληρώθηκε οι Σχολικές Μονάδες-Ομάδες προσκλήθηκαν αρχικά αναμεταξύ τους για να δουν, να παρατηρήσουν, να μάθουν κι εν συνεχεία για να συνδράμουν στην αποτελεσματικότερη επίλυση των προβλημάτων μέσω της ανταλλαγής και των δικών τους σκέψεων και προτάσεων. Στόχος η ανάδειξη βιώσιμων πρακτικών με προοπτική που μέσω αυτών θα εμπλέκονται- ευαισθητοποιούνται όσο των δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι στο σχετικό ζήτημα και θα αναλαμβάνουν την ευθύνη. Τα «επιμέρους έργα-γεγονότα», συνθέτουν στο τέλος μία εμπεριστατωμένη φάση προετοιμασίας ενός «καταληκτικού- ολοκληρωμένου γεγονότος», του Μαθητικού Συνεδρίου/Φεστιβάλ με τους μαθητές-εκπαιδευτικούς και γονείς να πρωταγωνιστούν σε αυτό.
Η φετινή φάση προετοιμασίας έλαβε χώρα από τις 10 έως τις 17 Μαΐου και περιελάβανε τα εξής επιμέρους σχέδια δράσης των Σχολείων:
- 10 Μαΐου 2019 (πρωί): Ο ΞΕΝΩΝΑΣ ΑΣΤΕΓΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΙΑ ΚΡΗΝΗ ΑΓΑΠΗΣ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΑΣ. 3Ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων -Τμήμα Γαλλικής Στ Δημοτικού. Οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με Κοινωνική Λειτουργό και Ψυχολόγο της συγκεκριμένης δομής, επισκέφτηκαν το χώρο του Υπνωτηρίου και της Ιματιοθήκης του Ξενώνα κι έκαναν προσφορά σε αυτήν. Επικοινώνησαν με επιχειρήσεις της πόλης κι εξασφάλισαν υπολογιστή γραφείου από το «ΠΛΑΙΣΙΟ», το οποίο ευχαριστούν κι από αυτήν τη στήλη θερμά, ώστε οι φιλοξενούμενοι του Υπνωτηρίου να μην είναι αποκομμένοι από την κοινωνία.
- 10 Μαΐου 2019 (πρωί): ΕΙΚΟΝΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΣΠΗΛΙΑ ΑΓΙΟΥ …ΣΕ ΓΛΩΣΣΑ ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΥ. 3Ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων. Οι Μαθητές της Ε τάξης επισκέφτηκαν το Σπήλαιο της Μαραθοκεφάλας Κολυμβαρίου και ανέδειξαν τα προβλήματα που κατά τη γνώμη τους εντόπισαν με την επίσκεψή τους: εμπορική προβολή του Σπηλαίου, έλλειψη ταυτότητας περισυλλογής, ανάγκη διατήρησης βυζαντινών θησαυρών (εικόνων και συλλογών)της περιοχής.
- 12 Μαΐου 2019 (πρωί): ‘ΜΑΝΑ…ΚΡΗΝΗ ΖΩΗΣ’. 9ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων & 3Ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων. Μαθητές της Β και Γ τάξης και των δύο Σχολείων ήρθαν μεταξύ τους σε επαφή στο Λύκειο των Ελληνίδων Χανίων και γιόρτασαν μαζί, αλλά και με τους γονείς των δύο Σχολείων τη γιορτή της μητέρας, πλημμυρίζοντας χαρούμενες φωνές και γέλια έναν άλλοτε ολοζώντανο κοινωνικό χώρο, χώρο παιδείας και πολιτισμού.
- 13 Μαΐου 2019 (πρωί): ‘ΤΟ ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ ΣΤΟ ΕΝΕΤΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ…’ Μαθητές της Στ τάξης του 3ου Δημοτικού και του 9ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων -Τμήμα Γερμανικής, έδωσαν φωνή στο Συντριβάνι των Χανίων, αφότου ήρθαν σε επαφή με την τοπική ιστορία και ειδικό ιστορικό του τόπου (κ. Ευθύμιο Λεκάκη). Το Συντριβάνι με την φωνή πλέον των παιδιών σε γλώσσα ελληνική, αγγλική, γαλλική και γερμανική ‘διεκδίκησε’ μία νέα μορφή, περισσότερο αντιπροσωπευτική ιστορικά κι αισθητικά, προπάντων όμως περισσότερο κοινωνική και ευαίσθητη, αφού το πόσιμο νερό θα μπορεί να παρέχεται ως δωρεάν αγαθό σε κάθε διαβάτη (πλούσιο, φτωχό, ντόπιο ή επισκέπτη, άνθρωπο ή και ζώο) σε μια πόλη φιλόξενη όπως τα Χανιά μας. Μια προσέγγιση που κυριολεκτικά μάγεψε τους παρευρισκόμενους γι’ αυτό και 200 άνθρωποι υπέγραψαν σχετικό αίτημα των μαθητών προκειμένου αυτό να υποβληθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.
- 16 Μαΐου 2019 (πρωί): ‘Η ΕΝΕΤΙΚΗ ΚΡΗΝΗ ΣΤΟ ΚΟΥΜ ΚΑΠΙ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΟΜΟΡΦΟΥ ΚΟΣΜΟΥ’. Μαθητές της Ε τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων-Τμήμα Αγγλικής συναντήθηκαν με το 2ο Νηπιαγωγείο Κουνουπιδιανών κι όλοι μαζί, δάσκαλοι, μαθητές και γονείς, έδωσαν φωνή στην παραμελημένη Κρήνη του Προμαχώνα της ‘Πύλης της Άμμου’ η οποία ‘απαίτησε’ καθαριότητα, φωτισμό και πόσιμο νερό, σύγκρινε τον εαυτό της με φροντισμένες Κρήνες άλλων πόλεων της Κρήτης (πχ Κρήνη ‘Ριμόντι’ στο Ρέθυμνο) κι αφιέρωσε σε όλους ένα υπέροχο αγγλόφωνο περιβαλλοντικό τραγούδι.
- 17 Μαΐου 2019 (πρωί): ‘ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΑΙ Η ΚΡΗΝΗ ΜΑΣ! ΥΙΟΘΕΣΙΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ’. 9ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων. Οι μαθητές της Γ τάξης του Σχολείου ανέδειξαν την ταυτότητα ενός παραμελημένου μνημείου – λαϊκής Κρήνης της περιοχής τους και δεσμεύτηκαν να το διατηρούν στο εξής έτσι όπως του αρμόζει. Τραγούδια, μικρασιάτικοι χοροί, τελετουργικά και δεντροφύτευση ήταν μερικές από τις δράσεις της δραστήριας ομάδας της Σχολικής Κοινότητας, όμως και το αίτημα για περιποίηση της περιοχής, τοποθέτηση καθισμάτων, ενεργειακού φωτισμού και τέλος καθαριότητα της δεξαμενής κι έλεγχο της ποιότητας του νερού της Κρήνης από τις αρμόδιες αρχές ώστε το νερό να ξαναγίνει πόσιμο και οι διαβάτες -μα και οι ίδιοι οι μαθητές- να ξεδιψούν από την Κρήνη τους.
- 17 Μαΐου 2019 (αναβλήθηκε για 30/05, Παρασκευή απόγευμα, 19.30- 20.30): ‘ΤΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ Η ΒΑΘΥΚΟΚΚΙΝΗ ΓΗ ΤΟΥ – ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ (Θέατρο Μαχαιρών, Δήμος Αποκορώνου)’. 2ο Δημοτικό Σχολείο Σούδας. Μαθητές και δάσκαλοι των Α, Δ, Στ τάξεων του Σχολείου ετοίμασαν ένα περιβαλλοντικό χορο-θέατρο κι έστειλαν το δικό τους μήνυμα κινδύνου και την πρότασή τους για αναγκαιότητα βιώσιμης/αειφόρου ανάπτυξης στον τόπο.
Καταληκτικά, οι Σχολικές Μονάδες-Ομάδες οδηγήθηκαν σε μεταξύ τους Διάλογο σε Ολομέλεια μέσω της συμμετοχής τους στο πρώτο Μαθητικό Φεστιβάλ της Πόλης των Χανίων «ΚΡΗΝΕΣ: Μαθητικές Διαδρομές, 2019» που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων την Παρασκευή 22 Μαΐου 2019 το απόγευμα. Πλήθος κόσμου ενηλίκων και παιδιών ήταν εκεί. Το Συνέδριο χαιρέτησαν η Συντονίστρια του Επιστημονικού Δικτύου Εκπαίδευσης Ενηλίκων Κρήτης (ΕΔΕΕΚ) και Συντονίστρια του Προγράμματος ‘ΚΡΗΝΕΣ’ Δρ. Χρύσα Τερεζάκη με την Γ. Γραμματέα του ΕΔΕΕΚ κα. Μαρία Μιχαήλ, ο Διευθυντής Α/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων κ. Μανόλης Μηλιαράκης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Χανίων κ. Γρηγόρης Γκουλούσης και η Προϊσταμένη Διά Βίου Μάθησης της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων κα Κατερίνα Ζομπανάκη. Την εκδήλωση άνοιξαν στον αύλειο χώρο του Πνευματικού Κέντρου μαθητές του 9ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων και του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σούδας με χορούς από όλη την Ελλάδα όμως και Σύγχρονο εκφραστικό χορό. Οι εργασίες συνεχίστηκαν στον εσωτερικό χώρο του Πνευματικού Κέντρου όπου το βήμα διαλόγου υποδέχτηκε όλες τις σχολικές ομάδες. Αίσθηση έκανε η διαδραστική εικαστική τεχνική της performance την οποία εκτέλεσε η εικαστικός του 17ου Δ. Σχ Χανίων απευθυνόμενη σε μαθητές όλων των Σχολείων. Το φεστιβάλ έκλεισε με το τραγούδι του Ερωτόκριτου από την μικρή χορωδία του 3ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων.
Οι Συνδιοργανωτές φορείς συγχαίρουν θερμά το σύνολο εκπαιδευτικών-εμψυχωτών (δασκάλους τάξεων και ειδικοτήτων) που απέδειξαν ότι ενίοτε οι εκπαιδευτικοί αποτελούν κρίσιμους μετασχηματιστικούς παράγοντες (φορείς της αλλαγής) παγιωμένων νοοτροπιών, και συγκεκριμένα τους εξής:
- [Αθανασάκη Αντωνία, Κουκούμη Ελισάβετ (9ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων)],
- [Μπέλου Βερόνικα (17ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων)],
- [Παρασκευοπούλου Περιστέρα, Κογιαννάκη Μαρία, Ματζουράνης Ανέστης, Αποστολίδης Νίκος, Βολακάκη Ευαγγελία, Μαυροματάκη Στέλλα, Απαλάκη Ρόη, Σαλτσίδου Μελίνα, Παπαδάκη Γεωργία, Κοσπάτη Κατερίνα (3ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων)],
- [Ζωιδάκη Ελίνα, Πολυχρονίδου Ευαγγελία, Ναξάκη Δήμητρα, Μανδουράκη Μαρίνα, Βερικάκη Αλεξάνδρα, Ζαγκάλη Αλεξάνδρα, Κανάκη Σοφία (2ο Νηπ/γείο Κονουπιδιανών)],
- [Καραγιαννάκη Ιωάννα, Τσάκου Μαρούλη, Γρηγοριάδου Έλενα, Παπαναστασίου Αναστασία, Ξυλά Σταυρούλα, Βρακά Κατερίνα, Μάρκου Μαρίνα-Σοφία, Σταματία Κωνσταντινίδου, Χαλαζιά Σοφία (2ο Δημοτικό Σχολείο Σούδας)]
- Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον κ. Δεσποτάκη Ευάγγελο, Εθελοντή Φωτογράφο και Μέλος ΕΔΕΕΚ
Το Πρόγραμμα -‘ΚΡΗΝΕΣ: Εκπαίδευση και Πολιτισμός-ΔιαΜαθητικές Διαδρομές’ ανανεώνει το ραντεβού του με τα Σχολεία και τους εκπαιδευτικούς της Α/θμιας Εκπαίδευσης την επόμενη σχολική χρονιά (2019-2020) με ακόμη περισσότερα οράματα πολιτών, ανθρώπινα δικαιώματα και Πρωτοβουλίες-‘ΚΡΗΝΕΣ’ που ‘ξεδιψούν’ τον τόπο και τους ανθρώπους του…Για τη Συνοχή και την Ανάπτυξή του!
https://www.facebook.com/227481657425508/posts/1260273127479684/