ISSN:1792-2674
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ-6η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Με Θέμα: «Η Μετασχηματιστική δύναμη της Παιδαγωγικής Ηγεσίας στο Σχολείο: Ερωτήματα, Δυνατότητες και Προοπτικές»
Ημ/νία: 21 Ιουνίου 2014 (ώρα 10.00-14.30) , Ρέθυμνο, Aίθουσα Φοιτητικού και Πολιτιστικού Κέντρου ‘ΧΕΝΙΑ’ Ρέθυμνο (στην παραλιακή λεωφόρο Σοφοκλή Βενιζέλου 16, 28310-77050)
Το Πανεπιστήμιο Κρήτης (Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης- Εργαστήριο Διά Βίου και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης) & το Επιστημονικό Δίκτυο Εκπαίδευσης Ενηλίκων Κρήτης (ΕΔΕΕΚ)
ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ-6η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
«Η Μετασχηματιστική δύναμη της Παιδαγωγικής Ηγεσίας στο Σχολείο: Ερωτήματα, Δυνατότητες και Προοπτικές»
που διεξάγεται ως Ολομέλεια του πιλοτικού Επιμορφωτικού Προγράμματος «Εκπαίδευση Ενηλίκων κι Εναλλακτικά Προγράμματα Εκπαιδευτικής Ηγεσίας». Το Πρόγραμμα υλοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά σε διευθυντικά στελέχη της Α/μιας Εκπ/σης του Νομού Χανίων και για πρώτη χρονιά σε αντίστοιχα στελέχη του Ν. Ρεθύμνου.
Κεντρικοί ομιλητές-προσκεκλημένοι επισκέπτες θα είναι ο κ. Πέτρος Πασιαρδής, Καθηγητής Εκπαιδευτικής Ηγεσίας του Ανοικτού Πανεπιστημίου της Κύπρου και Διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Εκπαιδευτική Ηγεσία και την Εκπαιδευτική Πολιτική (CERTELP) και η Δρ. Γεωργία Πασιαρδή, Διευθύντρια Σχολικής Mονάδας της Κύπρου
Στο παραπάνω πλαίσιο πρόκειται να παρουσιαστούν επίσης:
α) εισηγήσεις διευθυντών σχολικών μονάδων των Χανίων και του Ρεθύμνου που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα
β) εισήγηση Ερευνητικής Ομάδας [εκπαιδευτικοί-ερευνητές από τις πόλεις Χανίων και Ρεθύμνου] αναφορικά με την γενική εκτίμηση της εφαρμογής του επιμορφωτικού Προγράμματος στο πλαίσιο Έρευνας Δράσης για την αποτελεσματικότητά του
Με την πεποίθηση ότι η ‘Εκπαίδευση Ενηλίκων’ ως ιδιαίτερο επιστημονικό πεδίο στο πλαίσιο της Διά βίου Μάθησης σε συνέργεια με την ‘Εκπαιδευτική Ηγεσία’ μπορούν να συμβάλλουν στην κατανόηση ζητημάτων
όπως η «παρατήρηση της διδασκαλίας» και «η διαμορφωτική αξιολόγηση» για τη βελτίωση της διαδικασίας «διδασκαλίας-μάθησης», αλλά και σε θέματα «συναπόφασης-συνευθύνης» (στο πλαίσιο της από κοινού οργάνωσης και διοίκησης της σχολικής μονάδας) από τα διευθυντικά στελέχη και τους εκπαιδευτικούς/μέλη του συλλόγου διδασκόντων –
σας ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΜΕ στην ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ, καθώς μόνο μέσα από το γνήσια δημοκρατικό διάλογο μπορεί να αλλάξει η κατάσταση στην εκπαίδευση και στη χώρα προς το καλύτερο. Κι αυτό γιατί οι εκπαιδευτικοί είναι σκεπτόμενοι επαγγελματίες που πασχίζουν για μια ‘ΑΛΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ’ με ‘ΑΛΛΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ’ …
Με εκτίμηση
Ο επιστημονικός Υπεύθυνος του Επιμορφωτικού Προγράμματος, Παναγιώτης Αναστασιάδης
Αναπληρωτής Καθηγητής Δια Βίου και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Η Συντονίστρια του Επιμορφωτικού Προγράμματος, Τερεζάκη Χρύσα, Διδάκτωρ του ΕΑΠ στην Εκπαίδευση Ενηλίκων, Επιστημονικό Δίκτυο Εκπαίδευσης Ενηλίκων Κρήτης
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ
10.00-10.30 ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ-ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ
Παν/μιο Κρήτης
ΕΔΕΕΚ
Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου
Δήμος Ρεθύμνου
Δ/ντης Α/θμιας Ρεθύμνου, Χανίων
Δ/ντης Β/θμιας Ρεθύμνου, Χανίων
Γραφείο Σχ. Συμβούλων
10.30-13.00 Α ΜΕΡΟΣ
Α (10.30-11.00). Ο αναστοχασμός των εκπαιδευτικών …
(10.30-10.45) Κουμεντακάκου Σταυρούλα: «Ένας κριτικός αναστοχασμός για το Πρόγραμμα & ‘Παιδιά και εκπαιδευτικοί συναποφασίζουν … το “Κυνήγι Θησαυρού”» (2ο Δημοτικό σχολείο Ατσιπόπουλου )
(10.45.-11.00) Κτιστάκης Αντώνης, Καλησπεράκη Καλλιόπη, Τοκούτζη Δέσποινα, Καλησπεράκη Θεοφίλη: Ένας κριτικός αναστοχασμός για το Πρόγραμμα & Οι πράσινες γωνιές της γειτονιάς μας: Μια δραστηριότητα που σχεδιάστηκε με τα παιδιά για τα παιδιά (7ο Δημοτικό Σχ. Ρεθύμνου)
11.00-13.00 Δρ. Πασιαρδής-Δρ Γ. Πασιαρδή: «Η Μετασχηματιστική δύναμη της Παιδαγωγικής Ηγεσίας στο Σχολείο: Ερωτήματα, Δυνατότητες και Προοπτικές»
ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΜΕ ΤΟ ΚΟΙΝΟ
13.00-13.15 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
13.15 -14.30 Β ΜΕΡΟΣ
13.15-13.45 Δρ. Ελένη Κατσαρού – Δρ. Χρύσα Τερεζάκη (ως εκπρόσωποι ερευνητικής ομάδας): «Βελτιώνοντας την επιμόρφωσή μας μέσω έρευνας-δράσης: Σκοποί, ρόλοι, μεθοδολογία και πρώτα αποτελέσματα»
ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΜΕ ΤΟ ΚΟΙΝΟ
Β (13.45-14.15). Ο αναστοχασμός των εκπαιδευτικών …
(13.45-14.00) Βαρβαντάκη Ελπίδα : Αν μου διαβάσεις ένα βιβλίο, θα γίνω ο καλύτερός σου φίλος: Πιλοτικό πρόγραμμα φιλαναγνωσίας, εμπνευσμένο από το αμερικάνικο πρόγραμμα ενίσχυσης του γραμματισμού «Reading buddies» (1ο Νηπιαγωγείο Μουρνιών Χανίων)
(14.00-14.15) Μιχαήλ Μαρία (Msc)-κ. Μωυσιάδου Σοφία: Ο σχεδιασμός συμβουλευτικών παρεμβάσεων, ως απαραίτητη συνεισφορά για το μετασχηματισμό στο πλαίσιο του σχολείου (Δημοτικό Σχολείο Παζινού Χανίων)
14.15-14.30 ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ