“Μια πόλη, μια Φωλιά…ενεργών πολιτών”: ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΚΑΜ

ISSN:1792-2674

«“Μια πόλη, μια Φωλιά”: Εκπαίδευση-(Δια)Πολιτισμός-Περιβάλλον ως βιώσιμες προτάσεις ενεργών πολιτών για τη συνοχή και την ανάπτυξη της τοπικής κοινότητας …» είναι ο τίτλος της Επιστημονικής Συνάντησης- Ε Ολομέλειας του Προγράμματος «Εκπαίδευση Ενηλίκων κι Εναλλακτικά Προγράμματα Εκπαιδευτικής Ηγεσίας» που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014 στις 10.00 πμ στο Συνεδριακό Κέντρο του Κέντρου Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (βενετσιάνικο λιμάνι των Χανίων) κι απευθύνεται στο σύνολο των εκπαιδευτικών της Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης και σε όλους τους ενεργούς πολίτες του τόπου.
Η εκδήλωση οργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης (ΠΤΔΕ, Εργαστήριο Διά Βίου και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης) & το Επιστημονικό Δίκτυο Εκπαίδευσης Ενηλίκων Κρήτης (ΕΔΕΕΚ), συνδιοργανώνεται με την ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ, τον Δήμο Χανίων, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, τις Δ/νσεις Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης και τα Γραφεία 1ης, 3ης, 4ης , 5ης περιφέρειας Σχ. Συμβούλων Ν. Χανίων, και υλοποιείται σε συνεργασία με τις ομάδες δόμησης με φυσικά υλικά “P-Public” (www.p-public.gr) και “πηλΟίκο” (www.piliko.gr)Ν. Χανίων.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Το Πανεπιστήμιο Κρήτης (Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης – Εργαστήριο Διά Βίου και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης) & το Επιστημονικό Δίκτυο Εκπαίδευσης Ενηλίκων Κρήτης (ΕΔΕΕΚ)

ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
«“Μια πόλη, μια Φωλιά”: Εκπαίδευση-(Δια)Πολιτισμός-Περιβάλλον ως βιώσιμες προτάσεις ενεργών πολιτών για τη συνοχή και την ανάπτυξη της τοπικής κοινότητας …»

η οποία υλοποιείται ως Ολομέλεια στο πλαίσιο του Προγράμματος «Εκπαίδευση Ενηλίκων κι Εναλλακτικά Προγράμματα Εκπαιδευτικής Ηγεσίας».

Το Πρόγραμμα υλοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά σε διευθυντικά στελέχη της Α/μιας Εκπ/σης του Νομού Χανίων και για πρώτη χρονιά σε αντίστοιχα στελέχη του Ν. Ρεθύμνου.

Κεντρικός ομιλητής-προσκεκλημένος επισκέπτης θα είναι ο κ. Piet Convens, Συντονιστής του 6ετούς Πολιτισμικού Προγράμματος-Προγράμματος Κοινοτικής Ενδυνάμωσης «the Project «ΝΕSΤΕΝ» που υλοποιήθηκε στην πόλη της Αμβέρσας της Ολλανδίας (2006) με τελικό προϊόν τη δημιουργία-εγκατάσταση μιας «Φωλιάς» ως μνημείο Πολιτισμού και Συμμετοχικότητας Ενεργών Πολιτών στην ευρωπαϊκή πόλη. Ένα μνημείο που κατασκευάστηκε με φυσικά υλικά ως αντιστάθμισμα στο γκρίζο και βιομηχανικό χαρακτήρα της εν λόγω πόλης.
Κυρίως όμως ένα Μνημείο-Ίχνος ατόμων (διαφορετικών ηλικιών, φυλών, κοινωνικοοικονομικού/πολιτικού επιπέδου κ.ά) και τοπικών φορέων που κατάφεραν να συνεργαστούν και να νιώσουν ότι οι άνθρωποι καταφέρνουν πολλά όταν είναι κοντά!

Στο παραπάνω πλαίσιο πρόκειται να παρουσιαστούν επίσης:

α) η εισήγηση με θέμα: «Πρόγραμμα Εκπαίδευση Ενηλίκων κι Εναλλακτικά Προγράμματα Εκπαιδευτικής ηγεσίας μια Αειφόρος-Βιώσιμη, Κριτική-Συμμετοχική πρόταση για την οργάνωση και τη διοίκηση της σχολικής μονάδας» από την εκπαιδευτικό-Συντονίστρια του Επιστημονικού Δικτύου Εκπαίδευσης Ενηλίκων Κρήτης ΕΔΕΕΚ, Δρ. Χρύσα Τερεζάκη

β) η εισήγηση με θέμα: «P-Public.Η ομάδα, ο στόχος, οι δράσεις» από την αρχιτέκτονα της ομάδας P-Public κ. Nαταλή Ντουρουντάκη

γ) η εισήγηση με θέμα: «Δόμηση με φυσικά υλικά: Δημιουργικός και φιλικός τρόπος δόμησης για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Βιωματική Συμμετοχική Εμπειρία για όλους» από τις κ. Έρη Μπαντουβά, αρχιτέκτων μηχανικός και κ. Καλλιόπη Πανδή πολιτικός μηχανικός (Msc) της Oμάδας πηλΟίκο.

Με την πεποίθηση ότι η ‘Εκπαίδευση Ενηλίκων’ ως ιδιαίτερο επιστημονικό πεδίο στο πλαίσιο της Διά βίου Μάθησης μπορεί να συμβάλλει σε μια βιώσιμη και συνεκτική κοινότητα, αλλά και με τη σιγουριά ότι οι εκπαιδευτικοί μπορούν να λειτουργήσουν ως κοινωνικοί-πολιτισμικοί εμψυχωτές -μέσω της προσωπικής τους ενδυνάμωσης-χειραφέτησης και του μετασχηματισμού, συνεισφέροντας όχι μόνο στην αλλαγή εντός της σχολικής μονάδας, αλλά και εμπνέοντας τους πολίτες για μικρές παρεμβάσεις στην πόλη, στην κοινότητα, στη γειτονιά- ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΜΕ στην ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ για να μπορέσουμε από κοινού να ονειρευτούμε μια πιθανή Πρωτοβουλία. Γιατί οι εκπαιδευτικοί πασχίζουν για μια ΑΛΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ με ΑΛΛΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ …

Με εκτίμηση

Ο επιστημονικός Υπεύθυνος του Επιμορφωτικού Προγράμματος, Παναγιώτης Αναστασιάδης
Αναπληρωτής Καθηγητής Δια Βίου και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Η Συντονίστρια του Επιμορφωτικού Προγράμματος, Χρύσα Tερεζάκη, Διδάκτωρ του ΕΑΠ στην Εκπαίδευση Ενηλίκων, Επιστημονικό Δίκτυο Εκπαίδευσης Ενηλίκων Κρήτης

………………………………………………………………………
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ-ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ
………………………………………………………………………
«“Μια πόλη, μια Φωλιά”: Εκπαίδευση-(Δια)Πολιτισμός-Περιβάλλον ως βιώσιμες προτάσεις ενεργών πολιτών για τη συνοχή και την ανάπτυξη της τοπικής κοινότητας …»

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ
10.00-10.30

ΟΜΙΛΗΤΕΣ:

10.30-10.45 Χρύσα Τερεζάκη, «Πρόγραμμα Εκπαίδευση Ενηλίκων κι Εναλλακτικά Προγράμματα Εκπαιδευτικής ηγεσίας μια Αειφόρος-Βιώσιμη, Κριτική-Συμμετοχική πρόταση για την οργάνωση και τη διοίκηση της σχολικής μονάδας»
Συντονίστρια του Προγράμματος «Εκπαίδευση Ενηλίκων κι Εναλλακτικά Προγράμματα Εκπαιδευτικής Ηγεσίας», Συντονίστρια του Επιστημονικού Δικτύου Εκπαίδευσης Ενηλίκων Κρήτης (ΕΔΕΕΚ)

10.45-11.30 Piet Convens, “Τhe NESTEN Project” Συντονιστής του Προγράμματος “the NESTEN Project” (Αμβέρσα, 2006)

11.30-12.00 Συζήτηση με το κοινό

12.00-12.15 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

12.15-12.45 Nαταλή Ντουρουντάκη, «P-Public.Η ομάδα, ο στόχος, οι δράσεις» Μέλος της ομάδας “P-Public”

12.45-13.15 Έρη Μπαντουβά & Καλλιόπη Πανδή, «Δόμηση με φυσικά υλικά: Δημιουργικός και φιλικός τρόπος δόμησης για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Βιωματική Συμμετοχική Εμπειρία για όλους» Μέλη της ομάδας «πηλΟίκο»

13.15-13.45 Συζήτηση με το κοινό-Κλείσιμο της εκδήλωσης