ISSN:1792-2674
«Συζητάμε για Τέχνη και Πολιτισμό:
Μέθοδοι συμμετοχικού σχεδιασμού και αξιοποίηση της συλλογικής νοημοσύνης στην Πόλη που Μαθαίνει …»
Δηλώσεις Συμμετοχής στο info@cretaadulteduc.gr και στο τηλέφωνο 6981654994
Παρασκευή 22 Απριλίου 2016
Το ‘Γιατί’ της εκπαίδευσης: Φιλοσοφία και γενικές αρχές του Σεμιναρίου
Σε συνεργασία με τους τομείς της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης, ο πολιτισμός μπορεί να συμβάλει στην απόκτηση δεξιοτήτων, με σκοπό αφενός τη δημιουργία καινοτόμων πολιτιστικών προϊόντων και σύγχρονων μεθόδων διαχείρισης του πολιτιστικού αποθέματος, κι αφετέρου στην καλλιέργεια κριτικής σκέψης και στην ενθάρρυνση ανάληψης πρωτοβουλιών. Πρωτοβουλίες που αφορούν στην κοινωνική καινοτομία στην δημιουργικότητα και στην συμμετοχή όλων των πληθυσμιακών ομάδων, απολύτως απαραίτητων για την ανταγωνιστικότητα της τοπικής μας κοινότητας όμως και για τη συνοχή και την ανάπτυξή της … μέσα στο σύγχρονο κρίσιμο περιβάλλον …
Ζούμε σε μια εποχή όπου βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την πολυπλοκότητα σύγχρονων παγκόσμιων προκλήσεων και την ανάγκη να δράσουμε με νέους τρόπους ώστε να προκαλέσουμε διαφορετικά αποτελέσματα για τους οργανισμούς μας και την κοινωνία μας.
Την ίδια στιγμή σε έναν χωρο-χρόνο όπου φαίνεται να κυριαρχεί η πεποίθηση ότι οι άνθρωποι δεν ξέρουν να συζητούν και να συνεργάζονται. Κι όμως, μέσω του συμμετοχικού διαλόγου μπορούμε να αξιοποιήσουμε τη συλλογική ευφυΐα, να αποδεσμεύσουμε τη δημιουργικότητα των ανθρώπων, να ενδυναμώσουμε εργασιακά πλαίσια και να διαχειριστούμε τη μετάβαση προς νέους τρόπους εργασίας και δράσης. Μπορούμε να διαμορφώνουμε συνθήκες κι εργαλεία πρόσβασης σε νέα γνώση, αμοιβαία μάθηση και συμμετοχική έρευνα (έρευνα δράσης), και να ανταλλάσσουμε δυναμικά τις βιωμένες εμπειρίες …
Τι θα κερδίσουν οι συμμετέχοντες-Επιμέρους στόχοι του σεμιναρίου
Οι συμμετέχοντες θα βοηθηθούν στο:
να σχεδιάσουν και να συντονίσουν τις δικές τους δυναμικές συναντήσεις κι εποικοδομητικούς διαλόγους, που βασίζονται στη συμμετοχή, στη συνεργασία και στη δικτύωση.
να δημιουργήσουν ένα πρώτο forum διαλόγου για τις ομάδες και τις οργανώσεις τους βασισμένο στον ενεργητικό διάλογο.
να συσκεφθούν πάνω στις βασικές κατευθύνσεις ενός επικαιροποιημένου σχεδιασμού ανοίγματος του φορέα τους προς τους πολίτες και την πόλη τους.
να δημιουργήσουν τα πρώτα σχέδια δράσης τους με χαρακτήρα διατομεακής συνεργασίας και δημοκρατικής αγωγής του πολίτη.
Από την πλευρά των επιμορφωτών θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η εφαρμογή των εργαλείων που θα προταθούν κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης να συμβάλλει στη δημιουργία συνθηκών σεβασμού και κατανόησης, με στόχο την ενδυνάμωση της συνοχής και της κοινής δέσμευσης των συμμετεχόντων.
Οι εκπαιδευόμενοι, από την πλευρά τους, χρειάζεται να έχουν διάθεση εξερεύνησης των αρχών και των κανόνων της εκάστοτε μεθόδου, ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια και οι ίδιοι να δημιουργήσουν ένα ασφαλές περιβάλλον στον εργασιακό τους χώρο με τους δικούς τους προσκεκλημένους.
Σε ποιούς απευθύνεται
Η εκπαίδευση απευθύνεται σε:
- δημόσιες μη κυβερνητικές-εθελοντικές ή και ιδιωτικές οργανώσεις της κοινωνικής πρόνοιας,
- σε αυτοδιοικητικά στελέχη που εμπλέκονται στην κοινωνική πολιτική (Τμήμα Πρασίνου-τοπικού ραδιοφώνου-Αθλητισμός/Πολιτισμός, κοινωνική εργασία-υγεία, κοινωνικό παντοπωλείο-φαρμακείο-φροντιστήριο, ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ, ΚΕ.ΠΡΟ, ΚΨΥ, ΚΑΠΗ κλπ)
- σε εργαζόμενους σε δομές πολιτισμού κι εκπαίδευσης (σχολεία, μουσεία, βιβλιοθήκες, γκαλερί τέχνης, πινακοθήκες ωδείο, περιφερειακό θέατρο, δημοτική πολιτιστική επιχείρηση, κλπ.), και
- σε όλους τους κοινωνικούς εμψυχωτές και δημόσιους λειτουργούς που επιθυμούν να αλλάξουν την εργασιακή τους καθημερινότητα υιοθετώντας νέες αντιλήψεις σχετικά με την επικοινωνία και την αλληλεπίδραση μεταξύ τους και με τον πολίτη.
Περιεχόμενο εκπαίδευσης
Οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν τις κύριες μεθόδους συμμετοχικού σχεδιασμού, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο. Θα δουν εργαλεία και νοητικά μοντέλα που προκαλούν λύσεις και μεγιστοποιούν τον θετικό κοινωνικό αντίκτυπο των δράσεων τους, εξασφαλίζοντας εποικοδομητικούς διαλόγους, συνοχή και δέσμευση μέσα στις ομάδες. Θα γίνει ανταλλαγή εμπειριών και προβληματισμών.
Θα εφαρμοστούν στην πράξη ενδεικτικά οι μέθοδοι:
- Εκτιμητική Προσέγγιση (Appreciative Inquiry)
- Διαδικασία του Κύκλου (Circle Process) -έσω κύκλος/έξω κύκλος
- Διάχυσης της πληροφορίας με υπευθύνους έργων “Κοσμικό Cafe ” (World Cafe)
- Διαδικασία Τεχνολογίας Ανοικτού Χώρου (Open Space Technology)
- Συλλογή πληροφοριών και αποτελεσμάτων ή αλλιώς «συγκομιδή» (Harvesting)-Κριτικός στοχασμός-αναστοχασμός
Ενδεικτικό Πρόγραμμα
15.00 – 15.15 Προσέλευση – Καφές
15.15-15.30 10 Λ Εισήγηση: Βαρβάρα Περράκη, Αντιδήμαρχος Δια Βίου Μάθησης και Βιβλιοθηκών, «Συζητάμε για τέχνη και πολιτισμό στην πόλη…Γιατί;»
15.30-15.45 10 Λ Εισήγηση: Αμαλία Κωτσάκη, Πρόεδρος ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ, «Συζητάμε για τέχνη και πολιτισμό στο ΚΑΜ…Γιατί;»
15.45-17.15 2 Χ 45 Λ εκπαίδευση
17.15-17.45 Καφές
17.45 – 19.15 2 Χ 45 Λ εκπαίδευση
19.15 – 19.30 Καφές
19.30 – 21.00 2 Χ 45 Λ εκπαίδευση
21.00 – 21.30 Κλείσιμο σεμιναρίου (με ένα ποτήρι κρασί
…)
Βεβαιώσεις Συμμετοχής
Το σύνολο των πολιτών που θα συμμετάσχουν στην επιστημονική συνάντηση θα λάβουν ‘Βεβαίωση συμμετοχής’. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη θα τηρηθεί ωστόσο σειρά προτεραιότητας κατά την εγγραφή.
Δηλώσεις Συμμετοχής στο info@cretaadulteduc.gr και στο τηλέφωνο 6981654994
Σύντομα Βιογραφικά Επιμορφωτών
- O Δρ Μάρκος Περράκης, μέλος του ΕΔΕΕΚ, είναι ψυχολόγος, σύμβουλος & εκπαιδευτής ατόμων και ομάδων με επαγγελματική εμπειρία σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Εκπρόσωπος της ANSE (Ένωση των Εθνικών Οργανώσεων για την εποπτεία στην Ευρώπη) στην Ελλάδα. Είναι ιδρυτής του φορέα παροχής συμβουλευτικών και εκπαιδευτικών υπηρεσιών Fractality o οποίος ειδικεύεται στην καθοδήγηση, εποπτεία, εκπαίδευση, ανάπτυξη και αξιολόγηση ανθρώπινου δυναμικού σε δημόσιους, ιδιωτικούς φορείς και σε ευρωπαϊκά προγράμματα.
- Η Δρ Χρύσα Τερεζάκη είναι εκπαιδευτικός, κοινωνική επιστήμονας, εμπειρογνώμονας επιμορφωτικών προγραμμάτων των ΥΠΠΕΠΘ-ΥΠ.ΠΟ-ΓΓΛΕ, ΙEΠ, ΕΚΔΔΑ, ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ. Τα εκπαιδευτικά-ερευνητικά ενδιαφέροντά της αφορούν στην Τέχνη και τον Πολιτισμό στην Εκπαίδευση, καθώς και στις εναλλακτικές μορφές επικοινωνίας & μάθησης στην Εκπαίδευση Ενηλίκων. Συντονίστρια του Επιστημονικού Δικτύου Εκπαίδευσης Ενηλίκων Κρήτης (ΕΔΕΕΚ), εκδίδει το e-επιστημονικό περιοδικό «Εκπαίδευση Ενηλίκων και Πολιτισμός στην Κοινότητα», συμμετέχει σε Κοινοτικά-Συμμετοχικά Σχέδια Δράσης κι διευκολύνει εκπαιδευτικούς-πολιτισμικούς εμψυχωτές κι αυτοδιοικητικά στελέχη, όμως κι Ευάλωτες Κοινωνικές Ομάδες.