Της Σύνταξης-Editorial

ISSN:1792-2674

Συνέχειες… και Ασυνέχειες

Το περιοδικό «Εκπαίδευση Ενηλίκων και Πολιτισμός στην Κοινότητα» σε e-διάσταση επιχειρεί τρία χρόνια μετά την πανδημική κρίση μία φρέσκια αρχή. Μετά από δεκαπέντε χρόνια σύστασης του Επιστημονικού Δικτύου κλείνει τον α΄ κύκλο δημοσιεύσεων, έχοντας αναδείξει κατά τη διαδρομή του, απόψεις, θεωρίες, εφαρμοσμένες εκπαιδευτικές πρακτικές ενήλικης εκπαίδευσης και πρακτικά συνεδρίων, το απόσταγμα των οποίων αποτυπώνεται, μέσα από τα 25 τεύχη που απαρτίζουν μέχρι τώρα το περιοδικό.

Μετά την έξοδο από την υγειονομική κρίση και την επαναφορά στην ομαλή ροή των εκπαιδευτικών συστημάτων και δραστηριοτήτων, συνειδητοποιήσαμε ότι ήρθαν στην επιφάνεια μία σειρά από ασυνέχειες κι αποπροσανατολιστικά διλήμματα στην υγεία, στην εκπαίδευση, στο περιβάλλον, στα ανθρώπινα δικαιώματα, στο ρόλο του διαδικτύου, στην οικονομία και στην κοινωνική μας ζωή, που δεν είμαστε σε θέση να τα διαχειριστούμε και να τα ερμηνεύσουμε με βάση τις προηγούμενες εμπειρίες μας. Όλα τα παραπάνω αποτέλεσαν προνομιακό πεδίο αναστοχασμού για την συνέχιση αλλά και εκκίνηση του νέου κύκλου του περιοδικού και τις δράσεις του Επιστημονικού Δικτύου, καθώς η Εκπαίδευση Ενηλίκων και η Δια βίου Μάθηση καλείται να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενημέρωση, αφύπνιση και την επαναξιολόγηση πρότερων παραδοχών, ενώ παράλληλα, ανοίγονται νέοι δίαυλοι αλληλεπίδρασης, συνομιλίας, συνεργασίας και δικτύωσης μεταξύ της τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης.

Στο σημείο αυτό, θα λέγαμε ότι η Δράση του Δικτύου ξεκινάει με συνέργειες με τους φορείς της τυπικής εκπαίδευσης, όπως είναι η Δ/νση Α/θμιας Εκπαίδευσης Χανίων, θέτοντας σε εφαρμογή δια ζώσης ως αναντικατάστατη επιλογή, δύο ετήσια εθελοντικά προγράμματα για εκπαιδευτικούς: α) το ετήσιο, εθελοντικό, επιμορφωτικό Πρόγραμμα Συμμετοχικής Εκπαιδευτικής Ηγεσίας «ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ-ΕΙΜΑΙ ΕΝΕΡΓΟΣ/H» 10 Χρόνια μετά… στην Μετά Covid εποχή, λαμβάνοντας υπόψη την τοποθέτηση των νέων διευθυντών/ντριών Εκπαιδευτικών Μονάδων και τις αυξημένες ανάγκες μετά την Πανδημία. Το πρόγραμμα είχε υλοποιηθεί από το ΕΔΕΕΚ με μεγάλη επιτυχία τα σχολικά έτη 2012-2014 στα Χανιά και Ρέθυμνο, β) Το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΕΣ: Εκπαίδευση Διά του Θεάτρου», βασικός σκοπός του οποίου ήταν η ώσμωση μεταξύ γενικής και ειδικής αγωγής. Στο πλαίσιο αυτό η τεχνογνωσία και η εμπειρία του Επιστημονικού Δικτύου Εκπαίδευσης Ενηλίκων ήταν πολύτιμη για την εκκίνηση της διαδικασίας και την επαφή με τους ανθρώπους και τους φορείς του τόπου.

Με όλες αυτές τις σκέψεις, το περιοδικό συνεχίζει τη «φωνή» του, φιλοξενώντας τα πρακτικά της 1ης ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ (Συνέδριο) ΔΙ.Π.Ε Χανίων «Η φωνή των εκπαιδευτικών και των διοικητικών από τα κάτω: Ανοίγουμε τις πόρτες μας, μιλάμε για το έργο μας, ανταλλάσσουμε πρακτικές, δημιουργούμε κοινότητες μάθησης…», η οποία αποτελεί και τη σοδειά της ετήσιας εκπαιδευτικής εμπειρίας, κατανεμημένα σε τεύχη.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων στις 25 και 26 Μαΐου 2024.

Ειδικότερα, το 1ο τεύχος φιλοξενεί επτά άρθρα με τις εισηγήσεις, των επίτιμων προσκεκλημένων και τις βασικές εισηγήσεις της Δ/ντριας Α/θμιας Εκπαίδευσης και Συμβούλων Εκπαίδευσης Α/θμιας Ν. Χανίων.

Στο πρώτο άρθρο, της κ. Τερεζάκη Χρυσής Δ/ντριας Α΄ θμιας Εκπαίδευσης Χανίων και πρώην Συντονίστριας του Επιστημονικού Δικτύου Εκπαίδευσης Ενηλίκων Κρήτης αναδεικνύεται η σύνδεση του επιστημονικού τοπίου, στο οποίο δραστηριοποιείται το ΕΔΕΕΚ με την πρότερη δράση του, στο πλαίσιο της ΔΒΜ και, συγκεκριμένα, με την καταληκτική δράση του σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης για τα ευρωπαϊκά και παγκόσμια δίκτυα πόλεων μάθησης, καθώς και για το επιμορφωτικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Κρήτης «ΚΡΗΤΗ-ΕΥΡΩΠΗ 2020-2023: Το Νησί που Μαθαίνει Δημιουργικά, Βιώσιμα και Διά Βίου».

Ακολουθούν οι εισηγήσεις των προσκεκλημένων ομιλητών στην Α΄ Συνδιάσκεψη: α) της κ. Κατσαρού Ελένης, καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Κρήτης για τις Επαγγελματικές Κοινότητες Μάθησης και Πρακτικής και τη σημασία τους στην Εκπαίδευση και στην επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών, ένα εγχείρημα το οποίο αναδείχθηκε και δοκιμάστηκε η εφαρμογή του, μέσα από τα δύο ετήσια εθελοντικά προγράμματα του ΕΔΕΕΚ της και της Δ/νσης Α/θμιας Εκπαίδευσης και β) του κ. Φραγκούλη Ιωσήφ, καθηγητή στο Παιδαγωγικό Τμήμα της ΑΣΠΑΙΤΕ, η οποία φέρνει στην επιφάνεια το αιχμηρό ζήτημα του mentoring στο πλαίσιο λειτουργίας της σχολικής μονάδας

Στη συνέχεια ακολουθούν οι εισηγήσεις των Συμβούλων Α/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων.

Η κ. Αθηνά Ντούλια, Σύμβουλος Γενικής Αγωγής μας εισαγάγει στο μαγικό κόσμο της παιδικής λογοτεχνίας και της αφήγησης, επιχειρώντας μέσα από την εφαρμογή ενός δομημένου προγράμματος παρέμβασης να αναδείξει την αφήγηση ιστοριών, ως μέσο και παιδαγωγικό εργαλείο για την έναρξη κριτικού διαλόγου σε ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης και καλλιέργειας της ενσυναίσθησης.

Η εισήγηση της κ. Αλεξανδράκη Φωτεινής, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Νηπιαγωγών, θέτει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος την παιδαγωγική αξιοποίηση των ΤΠΕ στην προσχολική εκπαίδευση, καθιστώντας την ένα σημαντικό εκπαιδευτικό μέσο για την προαγωγή της μαθηματικής σκέψης των παιδιών με ελκυστικό και διασκεδαστικό τρόπο.

Η εισήγηση του κ. Γκερτσάκη Νίκου, Συμβούλου Γενικής Αγωγής παρουσιάζει το νόμο 5029/2023, ο οποίος τέθηκε σε εφαρμογή για την  πρόληψη και αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού (Ε.ΒΙ.Ε) στα σχολεία.

Καταληκτικά, η εισήγηση της κ. Γκιργκινούδη Ελένης, Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης χαρτογραφεί την εξέλιξη της Ενταξιακής Εκπαίδευσης και την ανάγκη για ευαισθητοποίηση και αλλαγή νοοτροπίας σε ζητήματα αναπηρίας, αποδοχής της διαφορετικότητας και εφαρμογής ενταξιακών προγραμμάτων με εκπαιδευτικούς που υλοποιήθηκαν το ακαδημαϊκό έτος 2023-24.

Καλή μελέτη!