ΘΕΜΑ: «Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο Πρόγραμμα Εκπαιδευτικής Ηγεσίας «ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ-ΕΙΜΑΙ ΕΝΕΡΓΟΣ/H: 10 Χρόνια μετά… στην Μετά Covid εποχή»

ISSN:1792-2674

Χανιά, 22/09/2023

Προς: Διευθυντικά Στελέχη Εκπαιδευτικών Μονάδων

Γενικά

Το Επιστημονικό Δίκτυο Εκπαίδευσης Ενηλίκων (ΕΔΕΕΚ) και η Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, λαμβάνοντας υπόψη την τοποθέτηση των νέων Διευθυντών/ντριών και Προϊσταμένων Σχολικών Μονάδων & Νηπιαγωγείων και τις αυξημένες ανάγκες μετά την Πανδημία, πρόκειται να θέσουν σε εφαρμογή, το ετήσιο επιμορφωτικό Πρόγραμμα Συμμετοχικής Εκπαιδευτικής Ηγεσίας «ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ-ΕΙΜΑΙ ΕΝΕΡΓΟΣ/H», που απευθύνεται σε διευθυντικά στελέχη εκπαίδευσης. Το Πρόγραμμα είχε υλοποιηθεί πιλοτικά με επιτυχία [1] από τη Διεύθυνση Α/θμιας Χανίων και το ΕΔΕΕΚ πριν 10 χρόνια και μάλιστα κατά την πλήρη ανάπτυξή του σε τρεις (3) ετήσιους επιμορφωτικούς κύκλους (2012-14).

Το Πρόγραμμα πρόκειται να υλοποιηθεί σε απογευματινό χρόνο, εθελοντικά, από επιστήμονες και έμπειρα στελέχη εκπαίδευσης, μέλη του ΕΔΕΕΚ, ενώ έχει προαιρετική βάση για τους συμμετέχοντες σε αυτό.

Σκοπός:  Σκοπός του επιμορφωτικού Προγράμματος αποτελεί η ενδυνάμωση των στελεχών με αφορμή την ανάληψη των νέων καθηκόντων τους και η καλλιέργεια γνώσεων, στάσεων και δεξιοτήτων τους σε θέματα που άπτονται της συμμετοχικής οργάνωσης της εκπαιδευτικής μονάδας έναντι της παραδοσιακής οργανωσιακής της δομής. Απώτερος στόχος, η δικτύωση των συμμετεχόντων σε επαγγελματική κοινότητα μάθησης και πρακτικής για τη βέλτιστη διαχείριση των ζητημάτων της εκπαιδευτικής διοίκησης.

Τίτλος Προγράμματος: Πρόγραμμα Συμμετοχικής Εκπαιδευτικής Ηγεσίας «ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ-ΕΙΜΑΙ ΕΝΕΡΓΟΣ/H: 10 Χρόνια μετά… στην Μετά Covid εποχή».

Σε ποιους απευθύνεται: Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε είκοσι πέντε άτομα (25) Διευθυντικά Στελέχη Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Προϊσταμένες/νους Νηπιαγωγείων.

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι και την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023 στο σύνδεσμο:

https://forms.gle/ZPS2xVPfG6x5Purv7

Μεθοδολογία: Η μεθοδολογία του Προγράμματος είναι βασισμένη στις αρχές και τις πρακτικές της Εκπαίδευσης Ενηλίκων (ανθρωπιστική/ενεργητική εκπαίδευση-εναλλακτική παιδαγωγική), όπως αυτή πηγάζει από το καταστατικό του επιστημονικού Δικτύου (ΕΔΕΕΚ). Μέσα από τον αναστοχαστικό διάλογο, τη δυναμική της ομάδας και τις ενεργητικές εκπαιδευτικές τεχνικές, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τις εμπειρίες και τα συναισθήματά τους, να αλληλοεπιδράσουν δυναμικά και να ανταλλάξουν ιδέες και προτάσεις με σκοπό την αλλαγή στην εκπαιδευτική μονάδα.

Περιεχόμενο: Ο σχεδιασμός του Προγράμματος περιλαμβάνει, εννέα 3ωρα βιωματικά εργαστήρια διά ζώσης, δύο ολομέλειες στην ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα με προσκεκλημένους ειδικούς από το πεδίο της Εκπαιδευτικής Διοίκησης και δύο αναστοχαστικές εργασίες (εξ αποστάσεως). Τα αποτελέσματα της εφαρμογής του πρόκειται να παρουσιαστούν σε Συνδιάσκεψη Πόλης Στελεχών Εκπαίδευσης τον Μάιο-Ιούνιο του 2024.

Βασικές θεματικές του προγράμματος αποτελούν: Zητήματα Οργάνωσης και Διοίκησης της Εκπαίδευσης, Δυναμικής της ομάδας, Επίλυση Συγκρούσεων στον Εκπαιδευτικό Οργανισμό, Ψηφιακές Δεξιότητες και Νέες Τεχνολογίες.

Εναρκτήρια Συνάντηση/ 1ο Βιωματικό εργαστήριο: Tετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023
Προσέλευση: 5.45μ.μ-6.00μ.μ
Έναρξη: 6.00 μ.μ
Λήξη: 9.00 μ.μ
Χώρος: 9ο Δημοτικό Σχ. Χανίων

Κόστος Συμμετοχής: Δεν υπάρχει κόστος συμμετοχής, με δεδομένο ότι οι επιμορφωτές/τριες προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά και οι επιμορφωτικές δραστηριότητες είναι σύνηθες να πραγματοποιούνται σε δημόσια σχολεία.

Πιστοποίηση της Επιμόρφωσης:

Εκδίδεται σχετική βεβαίωση από τους φορείς υλοποίησης της επιμόρφωσης

Κεντρική Επιτροπή Συντονισμού (ΚΕΣ):

Δρ. Αθηνά Ντούλια
Δρ Νικόλαος Γκερτσάκης
Δρ. Χρύσα Τερεζάκη
Δρ. Μαρία Μπαδιεριτάκη
Δρ. Φωτεινή Αλεξανδράκη
Ελένη Γκιργκινούδη, MSc
Χαρά Ανδρεάδου, MSc
Νεκταρία Παντελάκη, Msc
Μαρία Μιχαήλ, MSc
Μαρία Ευθυμάκη, MSc
Χριστοφία Μπουντρογιάννη, MSc
Ελπίδα Βαρβαντάκη, MSc
Ευγενία Παπαδομαρκετάκη, MSc
Σμαράγδη Τσιραντωνάκη, Msc
Ελένη Δουζλατζή, MSc
Αντώνης Φουντουλάκης, Εκπαιδευτικός Α/θμιας
Μαρίνα Δασκαλάκη, MSc


[1] Το επιμορφωτικό Πρόγραμμα ήταν 3ετές, ενώ  στο 2ο έτος του υιοθετήθηκε από το Παν/μιο Κρήτης (ΠΤΔΕ) με επιστημονικό υπεύθυνο τον Καθηγητή Π. Αναστασιάδη. Υλοποιήθηκε δε και στην πόλη του Ρεθύμνου ο πρώτος κύκλος του (9 εργαστήρια και τρεις ολομέλειες) για 25μελή ομάδα διευθυντικών στελεχών της πόλης. Τέλος, η ερευνητική διάσταση του Προγράμματος αναπτύχθηκε στο πλαίσιο Έρευνας Δράσης με επικεφαλής της Καθηγήτρια ΦΚΣ του Παν/μίου Κρήτης Δρ. Ε. Κατσαρού.