ISSN:1792-2674
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ 1ης ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ (Συνέδριο)
Π.Ε Χανίων
«Η φωνή των εκπαιδευτικών και των διοικητικών ‘από τα κάτω’ : Ανοίγουμε τις πόρτες μας, μιλάμε για το έργο μας, ανταλλάσσουμε πρακτικές, δημιουργούμε κοινότητες μάθησης…»
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΝΙΩΝ 25-26 Μαΐου 2024
ΠΡΟΛΟΓΟΣ
1η Συνδιάσκεψη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων: Το σκεπτικό
Oι εκπαιδευτικοί δεν διδάσκουν απλώς, δεν καθοδηγούν μόνο …Δεν μεταδίδουν γραμμικά το Αναλυτικό Πρόγραμμα, μα το αναπτύσσουν, το προσδιορίζουν και το μεθ-ερμηνεύουν ως κριτικά σκεπτόμενοι άνθρωποι κι επαγγελματίες…
Για τους εκπαιδευτικούς, η Διδασκαλία είναι ό,τι σκέφτονται, πιστεύουν και πράττουν μέσα στην διδακτική αίθουσα, εκεί που τελικά διαμορφώνεται το είδος της μάθησης (τι) που μαθαίνουν οι μαθητές … Και είναι αυτή η επίγνωση που τους καθιστά υπεύθυνους για το πόσο καλά κατανοούν και πόσο προσπαθούν να βελτιώσουν το έργο τους. Ένα έργο από το οποίο εξαρτώνται: ο τύπος πολίτη που θα διαμορφωθεί και θα κληθεί να δημιουργήσει μια καλύτερη και περισσότερο δίκαιη κοινωνία, ο μαθητής που θα πετύχει ή όχι τους στόχους του, το Σχολείο στο οποίο δεν θα υπάρχει σχολική διαρροή και θα σχεδιάζει το μέλλον, αλλά και οι εκπαιδευτικοί ως ανθρώπινοι πόροι που θα επενδύσουν το δυναμικό τους στην τυπική και στην μη τυπική εκπαίδευση του τόπου και των ανθρώπων του …
Η πρώτη Εκπαιδευτική Συνδιάσκεψη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων στοχεύει στην ενίσχυση της ταυτότητας της Επαγγελματικής Κοινότητας Μάθησης των εκπαιδευτικών των Χανίων σε ένα πλαίσιο διά ζώσης επικοινωνίας κι επιμόρφωσης, που τόσο έχει λείψει στην μετα-covid εποχή. Εκεί, οι συνεργάτες θα κοιτάζονται στα μάτια, θα επικοινωνούν και θα χαίρονται, ενώ ταυτόχρονα θα μιλούν για τη δουλειά τους και θα ανταλλάσσουν εμπειρίες και καλές πρακτικές. Ένα πλαίσιο επικοινωνίας και μάθησης που σταδιακά, θα συμβάλει στην μεταξύ τους δικτύωση και στη διαμόρφωση του επαγγελματικού τους προφίλ …
Η Συνδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων στις 25 και 26 Μαΐου 2024. Ήταν ελεύθερη για εκπαιδευτικούς, φοιτητές και για το ευρύτερο κοινό.
Το τρίτο τεύχος του περιοδικού «e-Εκπαίδευση Ενηλίκων και Πολιτισμός στην Κοινότητα» φιλοξενεί τα άρθρα των εισηγητών/τριών με επίκεντρο εκπαιδευτικά προγράμματα και καλές πρακτικές ενταξιακής εκπαίδευσης, καταδεικνύοντας την ανάγκη και τη σπουδαιότητα στην ανάπτυξη μίας περισσότερο δίκαιης, ισότιμης και δημοκρατικής κοινωνίας.
Αντικείμενο της πρώτης εισήγησης των κκ. Σακελλαρίδη Αθανάσιου και Δασκαλάκη Δήμητρας είναι η περιγραφή του φαινομένου των έμφυλων στερεοτύπων, το οποίο είναι εγγενές στις οργανωμένες κοινωνίες και πώς αυτά αντανακλώνται σε διάφορες πτυχές της εκπαίδευσης, όπως είναι τα σχολικά εγχειρίδια και τα επίσημα έγγραφα. Έτσι αναδεικνύεται η σημαντικότητα της αντιμετώπισης της εν λόγω κατάστασης από τους/τις εκπαιδευτικούς.
Η δεύτερη εισήγηση των κκ Μουτζούρη Μαρίας και Αθανασιάδου Ευαγγελίας εξετάζει την προαγωγή της ένταξης στη σχολική κοινότητα διά της εικαστικής έκφρασης, αξιοποιώντας την υλοποίηση ενός βιωματικού εργαστηρίου επιμόρφωσης εκπαιδευτικών, που έλαβε χώρα στο πλαίσιο μίας σειράς επιμορφωτικών εργαστηρίων από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση για την Ενταξιακή Εκπαίδευση με τίτλο: «Φέρνοντας κοντά τη Γενική και Ειδική Αγωγή & Εκπαίδευση μέσω της εικαστικής έκφρασης».
Η τρίτη εισήγηση της κ. Δαβράνου Άννας, κ. Παπαδάκη Ευμορφίας και κ. Τσισμενάκη Βικτωρίας προσεγγίζει το θέμα της “Διαφορετικότητας – Διαπολιτισμικότητας” μέσα από την εφαρμογή του αντίστοιχου εκπαιδευτικού προγράμματος, με σκοπό να αλληλεπιδράσουν και να συνυπάρξουν αρμονικά μαθητές με διαφορετική εθνοτική καταγωγή και με ειδικές εκπαιδευτικές – συναισθηματικές ανάγκες.
Στη συνέχεια, η κ. Γεωργαντά Βασιλική μας παρουσιάζει ένα πολύ ενδιαφέρον σχέδιο έρευνας (τέταρτη εισήγηση) που υλοποιήθηκε σε σχολεία της Α/θμιας Εκπαίδευσης με σκοπό να προσδιορίσει την επίδραση του Σχολικού Συστήματος Προώθησης Θετικής Συμπεριφοράς (ΣΣΠΘΣ), το οποίο έχει συσχετιστεί με ποικίλα θετικά αποτελέσματα στο σχολικό περιβάλλον.
Η πέμπτη εισήγηση της κ. Τουβλέλη Άννας έχει στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με το ζήτημα των σωματικών ορίων. Η εφαρμογή του σχετικού προγράμματος έγινε στις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Σ’ έναν κόσμο που αλλάζει, σ’ ένα σχολείο που εισβάλουν οι νέες τεχνολογίες το λαϊκό παραμύθι έρχεται ξανά να βρει τη θέση του γιατί έχει πολλά να δώσει στα μικρά παιδιά που το έχουν ανάγκη όσο και οι μεγάλοι. Με αυτές τις παραδοχές η κ. Βαλαβάνη Δήμητρα και η κ. Τζιάκη Δέσποινα εστιάζουν το ενδιαφέρον (έκτη εισήγηση) στην αφηγηματική τέχνη και πώς αυτή μπορεί να ενταχθεί στην καθημερινή εκπαιδευτική πράξη.
Αντικείμενο της επόμενης εισήγησης των κ.κ. Νικολακάκη Άννας και Κτιστάκη Τζωρτζίνας είναι η περιγραφή μίας καλής πρακτικής που αφορά σε καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας για τη δημιουργία συλλογικών κειμένων, με έμπνευση από το πέταγμα του χαρταετού.
Τέλος, στην εισήγηση (όγδοη) του κ. Παγωνίδη Ευάγγελου μελετάται και αναλύεται η έννοια της διαφορετικότητας-ιδιαιτερότητας στα πλαίσια της Κριτικής Παιδαγωγικής με βάση πάντοτε την Κοινωνιολογία της σχολικής τάξης ως σημαντικό παράγοντα προαγωγής της γνώσης. Απώτερος σκοπός να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς να προσεγγίσουν μέσω εκπαιδευτικών τεχνικών και μεθόδων τη σημασία και την αξία τους προκειμένου να επιτελέσουν αποτελεσματικά το δύσκολο εκπαιδευτικό τους έργο.