ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ -EDITORIAL

ISSN:1792-2674

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ 1ης ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ (Συνέδριο)

 Π.Ε Χανίων

«Η φωνή των εκπαιδευτικών και των διοικητικών ‘από τα κάτω’ : Ανοίγουμε τις πόρτες μας, μιλάμε για το έργο μας, ανταλλάσσουμε πρακτικές, δημιουργούμε κοινότητες  μάθησης…»

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΝΙΩΝ 25-26 Μαΐου 2024

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

1η Συνδιάσκεψη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων: Το σκεπτικό

Oι εκπαιδευτικοί δεν διδάσκουν απλώς, δεν καθοδηγούν μόνο …Δεν μεταδίδουν γραμμικά το Αναλυτικό Πρόγραμμα, μα το αναπτύσσουν, το προσδιορίζουν και το μεθ-ερμηνεύουν ως κριτικά σκεπτόμενοι άνθρωποι κι επαγγελματίες…

Για τους εκπαιδευτικούς, η Διδασκαλία είναι ό,τι σκέφτονται, πιστεύουν και πράττουν μέσα στην διδακτική αίθουσα, εκεί που τελικά διαμορφώνεται το είδος της μάθησης (τι) που μαθαίνουν οι μαθητές … Και είναι αυτή η επίγνωση που τους καθιστά υπεύθυνους για το πόσο καλά κατανοούν και πόσο προσπαθούν να βελτιώσουν το έργο τους. Ένα έργο από το οποίο εξαρτώνται: ο τύπος πολίτη που θα διαμορφωθεί και θα κληθεί να δημιουργήσει μια καλύτερη και περισσότερο δίκαιη κοινωνία, ο μαθητής που θα πετύχει ή όχι τους στόχους του, το Σχολείο στο οποίο δεν θα υπάρχει σχολική διαρροή και θα σχεδιάζει το μέλλον, αλλά και οι εκπαιδευτικοί ως ανθρώπινοι πόροι που θα επενδύσουν το δυναμικό τους στην τυπική και στην μη τυπική εκπαίδευση του τόπου και των ανθρώπων του …

Η πρώτη Εκπαιδευτική Συνδιάσκεψη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων στοχεύει στην ενίσχυση της ταυτότητας της Επαγγελματικής Κοινότητας Μάθησης των εκπαιδευτικών των Χανίων σε ένα πλαίσιο διά ζώσης επικοινωνίας κι επιμόρφωσης, που τόσο έχει λείψει στην μετα-covid εποχή. Εκεί, οι συνεργάτες θα κοιτάζονται στα μάτια, θα επικοινωνούν και θα χαίρονται, ενώ ταυτόχρονα θα μιλούν για τη δουλειά τους και θα ανταλλάσσουν εμπειρίες και καλές πρακτικές. Ένα πλαίσιο επικοινωνίας και μάθησης που σταδιακά, θα συμβάλει στην μεταξύ τους δικτύωση και στη διαμόρφωση του επαγγελματικού τους προφίλ …

Η Συνδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων στις 25 και 26 Μαΐου 2024. Ήταν ελεύθερη για εκπαιδευτικούς, φοιτητές και για το ευρύτερο κοινό.

Το τέταρτο τεύχος του περιοδικού «e-Εκπαίδευση Ενηλίκων και Πολιτισμός στην Κοινότητα» ξεκινάει με την εισήγηση των κ.κ. Αθανασιάδου Ευαγγελίας και Κουγιούτα Μαρίας, στην οποία  παρουσιάζεται η καινοτόμος ιδέα λειτουργίας  της  σχολικής πινακοθήκης. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία μαθητ(ρι)ών της έκτης τάξης του 13ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων, που επεκτάθηκε και στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων. Η ιδέα  συνδέεται με τις αρχές λειτουργίας μιας πραγματικής πινακοθήκης, ενώ ενσωματώνει δημοκρατικές διαδικασίες διαχείρισης όπως το συμβούλιο τάξης της παιδαγωγικής Freinet.

Συνεχίζοντας με την παιδαγωγική Φρενέ η δεύτερη εισήγηση της κ. Βάτκαλη Ευφροσύνης αναδεικνύει την αξιοποίηση του ραδιοφώνου, ως εναλλακτικού μέσου διδασκαλίας σε μαθητές Ε΄ Δημοτικού.

Το επίκεντρο της εισήγησης (τρίτη) της κ. Γεωργουσάκη Μαρίας, της κ. Λάσδα Φραντζέσκας και Κατζουράκη Σμαράγδης αποτελεί ο χώρος της σχολικής βιβλιοθήκης, ως κέντρο διαλόγου, φιλαναγνωσίας και έκθεσης των γραπτών έργων των παιδιών με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους μαθητές. Επιπρόσθετα, παρουσιάζονται δράσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του τρέχοντος σχολικού έτους για την προώθηση της φιλαναγνωσίας.

Η επόμενη εισήγηση (τέταρτη) της κ. Μυλωνάκη Παρασκευής και κ. Σαρικάκη Γεωργίας εστιάζει το ενδιαφέρον της στη συνεργασία του 19ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων με το Πανεπιστήμιο Claude Bernard – Lyon 1 τον Απρίλιο του 2024, ως μια σημαντική ευκαιρία γλωσσικού και διαπολιτισμικού εμπλουτισμού. Η παρουσία δύο μεταπτυχιακών φοιτητριών από τη Γαλλία στόχευε στην προώθηση της γλωσσομάθειας και διαπολιτισμικής ικανότητας. προσφέροντας μοναδικές γνώσεις και εμπειρίες.

Το επόμενο άρθρο της κ. Λυμπέρη Δήμητρα (πέμπτο) μοιράζεται με τους αναγνώστες μία Δράση Ευαισθητοποίησης για τον Σχολικό εκφοβισμό στο πλαίσιο λειτουργίας ενός εκπαιδευτικού ομίλου στο Γυμνάσιο, ενώ η εισήγηση του κ. Καλοτραπέζη Γεώργιου έχει ως θέμα την παρουσίαση ενός 2/ωρου βιωματικού εργαστηρίου στο πλαίσιο του μαθήματος της Θεατρικής Αγωγής, με την αξιοποίηση της διερευνητικής δραματοποίησης και θεατρικών τεχνικών, για την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης.

Τέλος, η έβδομη εισήγηση της κ. Λούβρου Ελένης και κ. Χιώνου Μαρίας μας ταξιδεύει στο μαγικό κόσμο της λογοτεχνίας και στην αξιοποίησή της για την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης στην προσχολική ηλικία.

Καλή μελέτη!