ISSN:1792-2674
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ 1ης ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ (Συνέδριο)
Π.Ε Χανίων
«Η φωνή των εκπαιδευτικών και των διοικητικών ‘από τα κάτω’ : Ανοίγουμε τις πόρτες μας, μιλάμε για το έργο μας, ανταλλάσσουμε πρακτικές, δημιουργούμε κοινότητες μάθησης…»
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΝΙΩΝ 25-26 Μαΐου 2024
ΠΡΟΛΟΓΟΣ
1η Συνδιάσκεψη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων: Το σκεπτικό
Oι εκπαιδευτικοί δεν διδάσκουν απλώς, δεν καθοδηγούν μόνο …Δεν μεταδίδουν γραμμικά το Αναλυτικό Πρόγραμμα, μα το αναπτύσσουν, το προσδιορίζουν και το μεθ-ερμηνεύουν ως κριτικά σκεπτόμενοι άνθρωποι κι επαγγελματίες…
Για τους εκπαιδευτικούς, η Διδασκαλία είναι ό,τι σκέφτονται, πιστεύουν και πράττουν μέσα στην διδακτική αίθουσα, εκεί που τελικά διαμορφώνεται το είδος της μάθησης (τι) που μαθαίνουν οι μαθητές … Και είναι αυτή η επίγνωση που τους καθιστά υπεύθυνους για το πόσο καλά κατανοούν και πόσο προσπαθούν να βελτιώσουν το έργο τους. Ένα έργο από το οποίο εξαρτώνται: ο τύπος πολίτη που θα διαμορφωθεί και θα κληθεί να δημιουργήσει μια καλύτερη και περισσότερο δίκαιη κοινωνία, ο μαθητής που θα πετύχει ή όχι τους στόχους του, το Σχολείο στο οποίο δεν θα υπάρχει σχολική διαρροή και θα σχεδιάζει το μέλλον, αλλά και οι εκπαιδευτικοί ως ανθρώπινοι πόροι που θα επενδύσουν το δυναμικό τους στην τυπική και στην μη τυπική εκπαίδευση του τόπου και των ανθρώπων του …
Η πρώτη Εκπαιδευτική Συνδιάσκεψη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων στοχεύει στην ενίσχυση της ταυτότητας της Επαγγελματικής Κοινότητας Μάθησης των εκπαιδευτικών των Χανίων σε ένα πλαίσιο διά ζώσης επικοινωνίας κι επιμόρφωσης, που τόσο έχει λείψει στην μετα-covid εποχή. Εκεί, οι συνεργάτες θα κοιτάζονται στα μάτια, θα επικοινωνούν και θα χαίρονται, ενώ ταυτόχρονα θα μιλούν για τη δουλειά τους και θα ανταλλάσσουν εμπειρίες και καλές πρακτικές. Ένα πλαίσιο επικοινωνίας και μάθησης που σταδιακά, θα συμβάλει στην μεταξύ τους δικτύωση και στη διαμόρφωση του επαγγελματικού τους προφίλ …
Η Συνδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων στις 25 και 26 Μαΐου 2024. Ήταν ελεύθερη για εκπαιδευτικούς, φοιτητές και για το ευρύτερο κοινό.
Συνεχίζοντας, την παρουσίαση των εισηγήσεων της Α΄ Συνδιάσκεψης, το πέμπτο τεύχος του περιοδικού είναι εστιασμένο στις Φυσικές Επιστήμες και στην ανάδειξη του παιχνιδιού στην εκπαιδευτική διαδικασία με ποικίλους τρόπους.
Η πρώτη εισήγηση των κ.κ Γιαννενάκη Κωνσταντίνου και Αναστασάκη Νικόλαου αναφέρεται στους σκοπούς και τους στόχους των Φυσικών Επιστημών στο Δημοτικό σχολείο, αναδεικνύοντας παράλληλα την προσφορά του ΕΚΦΕ (Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών) Χανίων στην μύση των μαθητών στην επιστημονική μέθοδο μελέτης των φυσικών φαινομένων, πλαισιωμένη με τις αρχές της διερευνητικής και συνεργατικής μάθησης και τη χρήση των σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών.
Η δεύτερη εισήγηση των κ.κ. Θεοδούλη Αικατερίνης και Πατεράκη Ιωάννη αφορά την πρόταση διδασκαλίας για το μάθημα της Φυσικής της Ε΄ τάξης Δημοτικού βασισμένη στο επιτραπέζιο παιχνίδι «Φωτεινός Παντογνώστης», συνδεδεμένη με την ενότητα του σχολικού εγχειριδίου, «Ηλεκτρισμός». Η εργασία παρουσιάστηκε στην καθιερωμένη δράση που οργανώνει κάθε χρόνο το ΕΚΦΕ Χανίων για τον εορτασμό των Φυσικών Επιστημών.
Η τρίτη εισήγηση της κ. Σιδηροπούλου Φωτεινής με θέμα «η προώθηση του παιχνιδιού στην εκμάθηση της Αγγλικής Γλώσσας», αποσκοπεί στην ανάδειξη της αξίας της ένταξης των παιχνιδιών στη σχολική τάξη, προτείνοντας παιχνίδια που έχουν δοκιμαστεί στους μαθητές στο πλαίσιο την διδασκαλίας των Αγγλικών, ώστε να παρακινηθούν και άλλοι εκπαιδευτικοί.
Η τέταρτη εισήγηση της κ. Δήμου Παρασκευής και κ. Σουρλατζή Κατερίνας αποσκοπεί στην ανάδειξη της σύνδεσης σχολείου, οικογένειας και κοινότητας, θέτοντας σε εφαρμογή ένα σχέδιο δράσης κατασκευής «Παιχνιδιών του κόσμου» σε μία πολυπολιτισμική τάξη νηπιαγωγείου, ως μέσω ενδυνάμωσης των σχέσεων.
Η εισήγηση των κ.κ. Χορευτάκη Άρτεμις και Μανωλάκη Κωνσταντίνου (πέμπτη) στοχεύει στην παρουσίαση καινοτόμων πρακτικών στη διδασκαλία των μαθηματικών που σχεδιάστηκαν και εφαρμόστηκαν στο πλαίσιο της συμμετοχής του σχολείου στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+: «Math through Music and Creative Movement (M2-CM).
Κατά την προσπάθεια δημιουργίας ενός καινοτόμου μαθησιακού περιβάλλοντος στην καθημερινή πρακτική στις σχολικές αίθουσες, οι εκπαιδευτικοί καλούνται να εισάγουν και να αξιοποιήσουν τις Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών με δημιουργικό τρόπο. Στο πλαίσιο αυτό, η εισήγηση της κ. Φίλης Δήμητρας (έκτη) μας παρουσιάζει το διδακτικό μοντέλο της ανεστραμμένης τάξης στο νηπιαγωγείο.
Παράλληλα, η εισήγηση του κ. Παπαεμμανουήλ Χάρη (έβδομη) ασχολείται με τον συνδυασμό της θεατρικής αγωγής και της τεχνητής νοημοσύνης στο μάθημα της ιστορίας, προσφέροντας μοναδικές δυνατότητες για τη βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και την απόκτηση από τους μαθητές ενδιαφέρουσας και βαθιάς κατανόησης της ιστορίας.
Τα 8 Επαγγέλματα του Γιάννου της κ. Καλούδη Ευαγγελίας (όγδοοη) αποτελεί μία πρόταση διδακτικής παρέμβασης σε παιδιά του Νηπιαγωγείου, η οποία επιχειρεί τη σύνδεση προηγούμενων γνώσεων των μαθητών για τα επαγγέλματα, με την οικογενειακή και κοινωνική ζωή, ενώ το κείμενο της κ. Δεσποτάκη Κυριακής (ένατη) παρουσιάζει μία πρόταση διδασκαλίας με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών του Νηπιαγωγείου, αλλά και της κοινότητας, απέναντι στο “διαφορετικό”, στο “άλλο”.
Καλή μελέτη!