ISSN:1792-2674
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ 1ης ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ (Συνέδριο)
Π.Ε Χανίων
«Η φωνή των εκπαιδευτικών και των διοικητικών ‘από τα κάτω’ : Ανοίγουμε τις πόρτες μας, μιλάμε για το έργο μας, ανταλλάσσουμε πρακτικές, δημιουργούμε κοινότητες μάθησης…»
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΝΙΩΝ 25-26 Μαΐου 2024
ΠΡΟΛΟΓΟΣ
1η Συνδιάσκεψη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων: Το σκεπτικό
Oι εκπαιδευτικοί δεν διδάσκουν απλώς, δεν καθοδηγούν μόνο …Δεν μεταδίδουν γραμμικά το Αναλυτικό Πρόγραμμα, μα το αναπτύσσουν, το προσδιορίζουν και το μεθ-ερμηνεύουν ως κριτικά σκεπτόμενοι άνθρωποι κι επαγγελματίες…
Για τους εκπαιδευτικούς, η Διδασκαλία είναι ό,τι σκέφτονται, πιστεύουν και πράττουν μέσα στην διδακτική αίθουσα, εκεί που τελικά διαμορφώνεται το είδος της μάθησης (τι) που μαθαίνουν οι μαθητές … Και είναι αυτή η επίγνωση που τους καθιστά υπεύθυνους για το πόσο καλά κατανοούν και πόσο προσπαθούν να βελτιώσουν το έργο τους. Ένα έργο από το οποίο εξαρτώνται: ο τύπος πολίτη που θα διαμορφωθεί και θα κληθεί να δημιουργήσει μια καλύτερη και περισσότερο δίκαιη κοινωνία, ο μαθητής που θα πετύχει ή όχι τους στόχους του, το Σχολείο στο οποίο δεν θα υπάρχει σχολική διαρροή και θα σχεδιάζει το μέλλον, αλλά και οι εκπαιδευτικοί ως ανθρώπινοι πόροι που θα επενδύσουν το δυναμικό τους στην τυπική και στην μη τυπική εκπαίδευση του τόπου και των ανθρώπων του …
Η πρώτη Εκπαιδευτική Συνδιάσκεψη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων στοχεύει στην ενίσχυση της ταυτότητας της Επαγγελματικής Κοινότητας Μάθησης των εκπαιδευτικών των Χανίων σε ένα πλαίσιο διά ζώσης επικοινωνίας κι επιμόρφωσης, που τόσο έχει λείψει στην μετα-covid εποχή. Εκεί, οι συνεργάτες θα κοιτάζονται στα μάτια, θα επικοινωνούν και θα χαίρονται, ενώ ταυτόχρονα θα μιλούν για τη δουλειά τους και θα ανταλλάσσουν εμπειρίες και καλές πρακτικές. Ένα πλαίσιο επικοινωνίας και μάθησης που σταδιακά, θα συμβάλει στην μεταξύ τους δικτύωση και στη διαμόρφωση του επαγγελματικού τους προφίλ …
Η Συνδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων στις 25 και 26 Μαΐου 2024. Ήταν ελεύθερη για εκπαιδευτικούς, φοιτητές και για το ευρύτερο κοινό.
Το έκτο τεύχος του περιοδικού ξεκινάει με το σχέδιο έρευνας της κ. Γκίζα Παναγιώτας, με το οποίο επιχειρείται ο σχεδιασμός και η εφαρμογή και η αξιολόγηση σε πραγματικές συνθήκες μιας διδακτικής παρέμβασης, κατά την οποία οι μαθητές μεγαλύτερων τάξεων του δημοτικού σχολείου θα παράγουν ψηφιακά πολυτροπικά μηνύματα με τη μορφή ψηφιακών βίντεο, χρησιμοποιώντας ψηφιακά εφέ.
Στη συνέχεια, το κείμενο του κ. Φουντουλάκη Αντώνη (δεύτερο) παρουσιάζει τα αποτελέσματα της μελέτης από τη διερεύνηση των απόψεων εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αναφορικά με την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού τους έργου, υπό το πρίσμα της Κριτικής Παιδαγωγικής.
Αντικείμενο της εισήγησης (τρίτη) του κ. Χριστοδουλάκη Εμμανουήλ είναι η περιγραφή και η διερεύνηση του Πειθαρχικού Δίκαιου των Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου. Η πειθαρχική διαδικασία είναι αυτή, η οποία διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και επιπλέον εξασφαλίζει κάθε δημόσιο υπάλληλο και τον προστατεύει, με τη γνώση των νόμων, στο να μην βρεθεί εκτεθειμένος έχοντας υποπέσει σε κάποιο παράπτωμα δημιουργώντας του αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης μεταξύ του ιδίου και του φορέα του.
Το κείμενο της κ. Ευθυμάκη Μαρίας (τέταρτο) στοχεύει να αναδείξει την εμπειρία της από τη συμμετοχή της στο επιμορφωτικό πρόγραμμα του ΕΚΔΔΑ για την εφαρμογή του coaching στη Δημόσια Διοίκηση με το νέο σύστημα αξιολόγησης. Η νέα βελτιωμένη Δημόσια Διοίκηση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την κατάλληλη επένδυση στον ανθρώπινο παράγοντα, ο οποίος αποτελεί τον πιο καταλυτικό συντελεστή της.
Καλή μελέτη!