Πρόσκληση σε βιβλιοπαρουσίαση

Το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013 στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων και ώρα 18.00-20.00

Η Λέσχη Ανάγνωσης Ενηλίκων «Ταξιδευτές στο Φως» (13 Δ. Σχ. Χανίων) και το Επιστημονικό Δίκτυο Εκπαίδευσης Ενηλίκων Κρήτης (ΕΔΕΕΚ) σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, τις Διευθύνσεις Α / θμιας, Β / θμιας και το βιβλιοπωλείο «Librairie»

σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου εκπαιδευτικής / συμβουλευτικής ψυχολογίας

«Των παιδιών μας τα παιδιά, τρεις γενιές σε μία οικογένεια» (κρητικές εκδ. Δοκιμάκης)

των Δρ. Έλενας Βιταλάκη & Δρ. Αναστασίας Πρατικάκη (Παν / μιο Κρήτης).

ΤΙ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥΣ ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ …

Το βιβλίο «των παιδιών μας τα παιδιά, τρεις γενιές σε μία οικογένεια» είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας με πολλές οικογένειες στην Κρήτη για τις ανάγκες μιας μακροχρόνιας διαχρονικής και συστηματικής μελέτης για την επικοινωνία ανάμεσα στις γιαγιάδες, τους παππούδες και τις μητέρες με τα εγγόνια- βρέφη τους. Ένα θέμα, που απ’όσο γνωρίζουμε ελάχιστα έχει παρουσιαστεί στον ελληνικό χώρο. Εκτενής αναφορά γίνεται για τις σχέσεις των γονέων με τα παιδιά τους, ενώ πολλές μελέτες και βιβλία έχουν γραφεί γύρω από αυτό το θέμα. Όμως, η συμβολή και η προσφορά της μεγαλύτερης γενιάς, εκείνης των παππούδων και των γιαγιάδων, στην ελληνική οικογένεια ελάχιστα έχει παρουσιαστεί σήμερα.

Ένα ερώτημα που γεννιέται σε κάποιον, καθώς διαβάζει το βιβλίο είναι: «Μπορούν να συνυπάρξουν και οι τρεις γενιές σε μια οικογένεια;», «Μπορούν οι επιθυμίες και οι συμπεριφορές κάθε γενιάς να εναρμονιστούν και να βρεθούν σε ισορροπία μέσα στην ίδια οικογένεια;». Καθένας θα μπορούσε να δώσει μία δική του απάντηση, σύμφωνη με τα βιώματα και τις οικογενειακές σχέσεις που έχει διαμορφώσει. Τελικά η απάντηση δόθηκε με βάση κυρίως τη θέση του σύγχρονου παππού και της σύγχρονης γιαγιάς στην κοινωνία.

Με το πέρασμα των χρόνων, οι γιαγιάδες και οι παππούδες είναι πιο νέοι, πιο μορφωμένοι από τους παλαιότερους, πιο ανεξάρτητοι, κοινωνικά και επαγγελματικά δραστήριοι. Διατηρούν τις δικές τους παρέες, συμμετέχουν σε εθελοντικές και κοινωνικές δράσεις, εργάζονται και συχνά φροντίζουν τους δικούς τους γονείς . Δηλαδή, παραμένουν ενεργά μέλη στην κοινωνία. Και μέσα, όμως, στην οικογένεια είναι πιο διακριτικοί στην ιδιωτική ζωή των παιδιών τους και πιο διατεθειμένοι να συνεισφέρουν συναισθηματικά και υλικά στα παιδιά και στα εγγόνια τους. Ιδιαίτερα σήμερα, ο ρόλος των παππούδων και των γιαγιάδων έχει ενισχυθεί λόγω της οικονομικής κρίσης και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα σύγχρονα ζευγάρια στην κάλυψη των αναγκών τους μέσα στην οικογένεια.

Καθώς στη ζωή ισχύει η αρχή «εκεί που είσαι, ήμουνα, και δω που είμαι θα ‘ρθεις» το βιβλίο αυτό αφιερώνεται ως ελάχιστος φόρος τιμής στων γονιών μας τους γονείς: τους παππούδες και τις γιαγιάδες, καθώς και στους γονείς μας, που είναι τώρα παππούδες και γιαγιάδες των δικών μας παιδιών!

Δρ. Έλενα Βιταλάκη & Δρ. Αναστασία Πρατικάκη